sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Migreenin sotkema, silti ok viikko

 

Kirjoittaja puiden reunustamalla hiekkatiellä

Tämä viikko on ollut todella kaksijakoinen. Toisaalta on ollut tosi kivaa, olen ulkoillut kavereiden kanssa, toisaalta viikonlopun kolme migreenikohtausta pilasivat suunnitelmat. 

Maanantaina tapasin pitkästä aikaa ystäväni, edellisestä kohtaamisesta taitaa olla hyvinkin pari kuukautta. Hän on äitiyslomalla, ja niinpä meillä oli vaunut mukana kun suuntasimme kävelylle Oriveden Paltanmäkeen. 49 minuuttia / 4,5 km / 121, keskivauhti 10.45. Paljon riitti juteltavaa lenkin ajaksi, ja istuttiin tovi puistossa syömässä jäätelöä lenkin jälkeen. T-paidassa oli vähän kylmä, mutta kotimatkalle mukana oli villatakki. 

Tiistaina kävin töiden jälkeen Pirkkalassa, ja sieltä kävelin Härmälän ja Arboretumin kautta keskustaan. Hain passin ja menin ostamaan multaa ja ruukkuja, pysäytin mittauksen Keskustorille. 1 h 10 min / 7 km / 131, keskivauhti 10.01. Oli kivaa olla pitkästä aikaa Härmälän kävelyreitillä, vaikka sieltä ei pitkä matka olekaan Arboretumiin.

Nurmialueen reunustama hiekkatie
Kyllähän tuolla tuli olo, kuin olisi maaseudulla vaikka olikin vain viitisen kilometriä ydinkeskustasta. 

Perjantaina kävelin tuttuakin tutumman Arboretumin kierroksen, siellä on ihana nollata työviikko. Aika paljon oli taas väkeä liikkeellä, mutta silti koskaan ei ole ruuhkan tuntua. Baanat ovat kohtalaisen leveitä ohittaa ja tulla vastakkain, lisäksi siellä menee useita teitä ristiinrastiin niin voi välillä mennä vähän syrjemmälle. 1 h 10 min / 7 km / 130, keskivauhti 9.57. Meno tuntui paikka paikoin tukkoiselta mutta silti tuli alle kympin keskivauhti. 

Puusilta, puita ja lampi Hatanpään Arboretumissa

En kyllästy Arboretumiin ikinä! Joka kerta siellä on vähän eri näköistä, joku kukkii tai jossain vihertää, missä ei edelliskerralla ollut mitään. Puusillat ovat idyllisiä. 

Olimme ystäväni kanssa suunnitelleet lauantaille sauvakävelylenkkiä, mutta siirsimme sen sunnuntaille. Heräsin aamulla klo 9 migreeniin, ja vaikka ehkä olisin kyennyt iltapäivällä liikkeelle niin parempi vaihtaa päivää. Ystävällekin sopi sunnuntai paremmin. Nukuin lääkeväsymystä pois ja nousin puoliväkisin ylös puoli kahdentoista maissa. Olisi nukuttanut vielä, mutta ajattelin että on pakko nousta ylös. Vaihdoin kesäkurpitsan taimia erillisiin ruukkuihin, ja lisäilin multaa aiemmin siirrettyihin taimiin. Iltapäivällä kuitenkin alkoi tuntua siltä, että taas alkaa juilia vasemmalla puolella päätä. Iltaseitsemältä otinkin toisen setin migreenilääkkeitä. Siihen kaatui suunnitelmani kahvakuulailla illalla. Johtuneeko lääkkeistä, mutta sykemittari huusi taas aamulla punaista, palautuminen erittäin heikko ja unen laatu huono (REM-unta vain 11 %). Heräilin jo puoli seitsemän aikaan, vielä torkuin niin että lopulta nousin puoli kahdeksalta. 

Yhdentoista maissa tapasimme ystäväni kanssa ja hänen koiransa kanssa ja lähdimme Kauppiin. Rauhaniemen rannasta vähän kävelytietä, sitten pari polkupätkää, Kaupin kilpakolmoselle ja vielä parin extramutkan kautta takaisin Rauhaniemen rantaan että saatiin suunnitellut luvut kasaan. 1 h 3 min / 5,15 km / 141, keskivauhti 12.13. Maksimisyke tällä lenkillä oli 174, en tiedä vaikuttivatko edellispäivän migreenikohtaukset vielä vai onko peruskunto paljosta kävelystä huolimatta yhä varsin huono. Totesin kuitenkin, että sykkeessä on varaa niin en edelleenkään huolestu vaikka tasamaan lenkeillä keskisyke on 130-tasoa. Olin ajatellut, että koska kahvakuulailu jäi eiliseltä pois niin olisin tehnyt sen tänään illalla, no eikös viikonlopun kolmas migreenikohtaus iskenyt iltakuuden maissa :( Aloin miettiä ihan vakavissani, että pitäisikö taas alkaa ajatella estolääkitystä. Jos tällä kertaa menisi neurologille eikä työterveyslääkärille, voisi löytyä sopiva lääke kolmen aiemmin kokeillun tilalle. 

Puita ja vehreitä kukkapenkkejä Hatanpään Arboretumissa

Viikon saldo oli siis neljä kävelylenkkiä, 23 km, mutta ei yhtään lihaskuntoa tai kehonhuoltoa. Ensi viikolle täytyy saada lihaskuntotreeni mukaan; Kaupin mäissä jalka- ja käsivarsiosasto saa kyytiä mutta keskikroppa ei niinkään. Voisin tehdä parikin puolituntista corea, ja kahvakuulailun. Huomenna aion kävellä töistä junalle, mutta loppuviikko on vähän sen mukaan saanko oireita tiistain koronarokotuksesta. Jos en, niin aiomme ystäväni kanssa kävellä viikonloppuna paljon. Olemme varanneet Helsingistä hotellin perjantaista sunnuntaihin, aiomme osallistua Hki Five -haasteeseen. Siinä kävellään viisi eri reittiä Helsingissä, ja ne suoritettuaan saa t-paidan mitalin värisellä painatuksella. Kultamitali lienee meiltä poissuljettu, sillä sitä varten reitit pitäisi kävellä päivässä. Hopeamitaliin riittää viikko, mutta saa nähdä mitä ehdimme viikonlopun aikana. Olemme kuitenkin perjantain töissä, niin pääsemme kaupunkiin vasta iltakahdeksan maissa. Pronssimitali on realismia, siihen ei ole aikarajaa. Uskomme, että kaksi Helsinki-visiittiä riittää :) Reittejä ovat Lauttasaari 10,2 km, tämän ainakin menemme viikonloppuna, todennäköisesti myös Töölön 6 km. Muita ovat Etelä-Helsinki 10,1 km, Keskuspuisto 10 km ja Arabianranta 11,4 km. Ihana haaste, jota lähdemme innolla kävelemään läpi! Jos emme voita osallistumista Lenkillä-blogin Instagram-arvonnassa, maksamme mieluusti 30 €. Rahansa voisi käyttää moneen paljon turhempaankin asiaan. 

Kivaa viikkoa kaikille, ihanaa että taas on luvattu lämpöisempää! Olikin kurjaa kun monena aamuna joutui miettimään, pitääkö laittaa hanskat käteen... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti