sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Paljon kävelyä kesäsäässä

 

Kirjoittaja seisoo pitkospuilla
Ihanaa, kesä tuli tällä viikolla! Alkuviikolla jo tarkeni kävellä t-paidassa, ja puolessa viikossa maisema vihertyi ihan yhdessä yössä. Kovasti toivon, että ilma pysyy lämpimänä, sellainen 15-20 astetta olisi minulle ihanteellinen. 

Tälle viikolle tuli sinänsä tutunoloinen setti, 4 kävelylenkkiä ja 1 lihaskuntotreeni. Kävelyt olivat kuitenkin aika pitkiä, kolme niistä kesti reippaasti yli tunnin. Välipäiviä tuli, joten jalka ehti palautua. Kiva kuitenkin huomata, että tunti ja vartti on nyt sellainen normimitta, mistä ei tule kipua. 

Hiekkatie järven rannassa
Maanantaille suunniteltu lenkki peruuntui, ystäväni halusi välttää ennustetun sateen. Ja koska laskin töiden jälkeen pohjakassan, en ehtinyt kävellä töistä junalle. Tuli siis lepopäivä.

Tiistaina ja keskiviikkona sen sijaan kävelin töistä junalle. Tiistaina aikataulu oli hiukan tiukempi, kävelin Onninpolun kautta asemalle ilman isompia mutkia. 1 h 8 min / 6,65 km / 135. Keskivauhti 10.17. 

Keskiviikkona menin myös Onninpolulle, mutta välissä piipahdin siellä olevilla pitkospuilla. Lisäksi kiersin Vehkalahden kautta ja tein vielä aseman ympäristössä pari mutkaa. 1 h 22 min / 7.90 km / 128. Keskivauhti 10.27. Olin iltapäivällä kokouksessa ja sen takia myöhästyin bussista, junan lähtöön oli 2 tuntia mikä oli turhan pitkä lenkkiaika, olin siis kokouksen jälkeen hetken töissä ja lähdin liikkeelle niin ettei tulisi yli puolitoistatuntista kävelyä.

Torstai oli välipäivä.

Perjantaina kävelin kotoa Pyynikin, Pispalan ja Epilän kautta Lielahteen. Kävin ostamassa multaa ja ruukkuja, koska viikonlopun suunnitelmissa oli siirtää chilin ja paprikan taimia erilleen omiin purkkeihin. Tulin bussilla pois. Lähdin liikkeelle aamulla ennen iltapäiväkuumuutta, mutta itse asiassa iltapäivällä tuli sadekuuroja ja olikin aamua kylmempi. Saldona 1 h 24 min / 8,25 km / 138. Keskivauhti 10.15. Syke oli korkealla, koska ensimmäiset 2 kilometriä Pyynikin läpi Pispalanharjulle olivat ylämäkeä. 

Kapea katu Pispalassa, puisia omakotitaloja kiinni kadunreunassa

Lauantaina tein illalla kahvakuulatreenin, tutusti Rammsteinin Reise, reise -levyn tahtiin. Siinä on sellaista musaa, että saa liikkeisiin hyvän rytmin ilman tarpeetonta miettimistä :D Aika monet liikkeet saa tehtyä hitaasti, jolloin tekniikkaan on pakko kiinnittää huomiota. Vaikka jumppahuone on iltapäivän ja illan varjossa, ja tuuletusikkuna oli auki, tuli jäätävä hiki. Ahkeroin 46 minuuttia / 118. Tein pääosin niin, että yhden biisin aikana kaksi liikettä. Esim. säkeistöjen aikana maastaveto ja kertosäkeessä pystysoutu, tai säkeistöjen aikana hauiskääntö ja kertosäkeessä pystypunnerrus, tai säkeistöjen aikana vatsaliike niin että yläkroppa nousee ja kertosäkeessä vatsaliike jalkojen ojennuksella. Stein um Stein on sitten se kyykkybiisi, jolla saa murhaavan hitaasti kyykättyä koipensa tärisemään :D 

Join kyllä runsaasti sitruunavettä ja vissyä lauantai-illan mittaan, mutta niin vaan heräsin sunnuntaiaamuna taas migreeniin :( Lääkkeet naamariin ja lisää unta, heräsin melko virkeänä varttia yli yhdeksältä. Olo oli yllättävän hyvä, joten lähdin puoliltapäivin kävelylle. Kas kummaa, että tie vei taas Viinikanlahden kautta Arboretumiin ja takaisin :) 1 h 16 min / 7,75 km / 131. Keskivauhti 9.52. Oli muuten ekaa kertaa leikkauksen jälkeen keskivauhti alle 10 minuuttia per kilometri. Itse asiassa kaikki kilsat viimeistä lukuunottamatta menivät alle kympin. Toki Arboretum on tasaista, joten siellä olen saanut aiemmatkin nopeimmat kävelykilsat, mutta aiemmin on ollut joku tai useampi reilusti yli 10 minuutin kilsa niin että keskivauhti on ollut hitaampi. 

Yksi tekijä sunnuntain hyvään kulkuun voi olla se, että olin perjantainkin vapaalla joten sain neljän päivän vapaaputken. Otin viikolla käyttöön Polarin Nightly Rechargen, ja keskiviikkona kun tuli vaaditut kolme yötä täyteen oli tulos:

Urheilukellon näytöllä yöllisen palautumisen tila: hyvin heikko

Hyvin heikko, joten tavoitteena vapaapäiviin ei voinut olla muu kuin päästä paremmalle tasolle. Torstaina viesti oli heikko, perjantaina tyydyttävä, lauantaina ok. 

Näytöllä palautumisen tila OK

Sekä ANS-tila (mikä ikinä se onkaan, en ole vielä selvittänyt) että unen tila olivat omalla tasolla. Ja tästä vielä parani niin, että tänä aamuna kello näytti yöpalautumisen tilaksi hyvää. Iso ongelma taitaa olla uneni katkonaisuus, vajaan viikon saldo on yhtenäisyys 2.9/5. Eli heräilen monta kertaa yössä. Käyn useimmiten vessassa kerran yössä, lisäksi on peiton alla liian kuuma ja peiton ulkopuolella liian kylmä, autoja kiihdyttelee kadulla, puoliso kuorsaa... Vaikka nukahdan nopeasti uudelleen, varmasti uni häiriintyy kun herää monta kertaa. Mielenkiintoista nähdä nyt kun palaan töihin, ja ensi viikolla on sekä kaksi iltavuoroa (jolloin olen kotona 20.30 maissa) ja kolme aamuherätystä klo 5.40, että miten palautuminen onnistuu etenkin silloin, kun menen iltavuoron jälkeen aamuvuoroon. 

Loppuun vielä ihanan kesäisiä lenkkimaisemia Viinikanlahdelta, Hatanpäältä ja Arboretumista,

Hiekkatie järven vieressä

Hiekkatie järven vieressä, vasemmalla Hatanpään sairaalan rakennus

Puusilta arboretumissa, taustalla punaisia ja keltaisia kukkia

Hiekkatie järven rannassa, taustalla Tampereen keskustan kerrostaloja

Ensi viikko on taas tässä vaiheessa liikunnan suhteen auki. Maanantain ja keskiviikon olen iltavuorossa, suljemme kirjaston klo 18 ja juna lähtee 19.25, eli silloin varmaankin taas kävelen töistä junalle. Kaverini kanssa käymme sauvakävelyllä joku ilta. Johonkin väliin ujutan kahvakuulailua, ja jos viikonloppuna on kaunista niin kävelen silloinkin. Tälle viikolle tulikin kevään ennätyskilometrit eli 30,6! No, pari edellistä oli 17 kilsan viikkoja, niin hyvää tekee saada välillä enemmän mittaa. Etenkin, kun jalka tuntuu kestävän :) 

Kivaa viikkoa kaikille, toivotaan kauniita ilmoja ja mahdollisimman vähän haittaa allergioista. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti