maanantai 15. helmikuuta 2016

Tukholmaan!


No niin! Muutama viikko siitä puhuttiin ja lauantaina sitten lopulta ilmottauduttiin :) Neljän naisen poppoo suuntaa Tukholmaan, kolme juoksee ja yksi huoltaa. 

Mietin, että pohja maratonia varten on aika hyvä. Edellisen maratonin jälkeen otin kesän kevyesti mutta kävelin ja pyöräilin noin kolme kertaa viikossa. Elokuussa aloin käydä salilla kahdesti viikossa. Syyskuussa aloitin juoksulenkit. Lokakuusta lähtien olen tehnyt pitkiksen lähes joka viikko; vain kolme on viikkoa on jäänyt väliin. Pitkisten kesto on ollut sään mukaan 1 h 30 min - 2 h 25 min. Olen ollut terveenä marraskuista parin viikon flunssaa lukuunottamatta.

Tällä hetkellä olen luottavainen, että pääsen maaliin. En kuitenkaan lähde niin sanotusti takki auki, koska maraton on matka joka palauttaa nopeasti maan pinnalle. Liiallinen varmuus kostautuu. Pohjakuntoa on, ja vielä on aikaa hioa vauhtia. Olisi hienoa päästä viiden tunnin alle, mutta se vaatii keskivauhtia 7.07. Tuntuu hurjalta. Olen tehnyt muistaakseni kolme lenkkiä tuota nopeammalla keskivauhdilla, lenkkien pituudet olivat 5 km, 6 km ja 9,5 km. 

Kirjahyllystäni löytyy Matt Robertsin kirja Juoksemaan. Siinä on 20 viikon maratonohjelma, jossa hitain aikatavoite on 4.15-4.50 tuntia. No, Tukholmaan on alle 20 viikkoa. Ohjelmassa tosin on samat treenit viikoilla 11-20. Tosin en ihan ymmärrä, mitä tarkoittaa "kahden viikon treeni viikoille 11-20". Siinä on kuusi erilaista lenkkiä, eli pitäisikö ne mennä niin että toisella viikolla kolme ja toisella kolme? Eikä kuutta joka viikko? Viikosta 11 alkaa lähtölaskenta maratonille. On maratonkestävyyttä kehittäviä viikkoja, palauttavia viikkoja ja valmistavia viikkoja. Tutkin lähipäivinä ohjelmaa tarkemmin ja mietin otanko sen käyttöön.

Juoksuvedoille täytyy pian etsiä uusi tienpätkä.
Toinen vaihtoehto on Polarin treeniohjelma, jonka saa luotua polarpersonaltrainer.com-palvelussa. Se kestää 12 viikkoa alkaen lauantaina 5.3 ja päättyen maratonia seuraavana perjantaina. Siinä viikot olisivat melko vaihtelevia. Alussa pitkiksiä olisi yksi, myöhemmin kaksi. Viikkojen rasitustaso vaihtelisi, koska eri viikoilla olisi vaihtelevasti 0-3 intervallia tai mäkijuoksua ja 0-3 kevyttä hölkkälenkkiä. Tämä olisi sikäli helppo ohjelma, että palvelu sijoittaa treenit automaattisesti harjoituspäiväkirjaan, siitä olisi kuukaudet helppo kopioida ja tulostaa :)

Eli pari viikkoa vielä teen kevyttä peruslenkkiä ja sitten alan hakea tehoja. Mieli tekisi kurkistaa kirjaston juoksukirjahyllyä, mutta siinä on vaarana että jää liian monen ohjelman loukkuun. Ei osaa valita sitä yhtä - tai muokata monesta yhtä - jota sitten noudattaa. 

Viime lauantaina tein hiukan vauhdikkaamman lenkin, keskivauhdilla 7.54 keskisyke oli 158. Ehkä alitajuisesti tikutin kovempaa, koska olin laskenut että on kolme tuntia aikaa tehdä lenkki, käydä suihkussa, pakata ja matkustaa junalla Helsinkiin. Peruskuutonen menikin aiempaa nopeammin, vaikka vauhti ei tuntunut yhtään aiempaa kovemmalta. Syke oli hiukan korkeampi, mutta voi johtua siitäkin että ekat kolme kilsaa oli vastatuuli ja sen jälkeen pari kilsaa ylämäkeä.

Tänään kävin tekemässä 7 kilsan lenkin, niin kovin tutulla keskivauhdilla 8.13... Mutta mutta, keskisyke olikin nyt 151! Menin eri reittiä, mutta verrattuna vaikka tuohon kutosen lenkkiin oli nousu- ja laskumetrejä vain 5 vähemmän.
 
Pakko sanoa, että kyllä tästä saa menemiseen uutta intoa kun on taas selkeä tavoite. Toivotaan että Tukholmassa olisi kerrankin hyvä sää, jotain muuta kuin vesisateen lotinaa ja tuulista.
4 kommenttia:

 1. Oi mahtavaa! Pääsette hyvässä porukassa Tukholmaan juoksemaan :)

  Mulla on ollut käytössä My Asics -ohjelma. Sitä pystyy säätämään tavoiteajan ja harjoituskertojen mukaan. Muistaakseni siihen myös laitetaan tämänhetkinen juoksukunto. Siinä on otettu huomioon löysemmätkin viikot, eli ei mennä samalla teholla koko ajan. Palauttavat väliviikot ovat tosi tärkeitä. Ainakin itse olen huomannut, että sluibailu itse asiassa parantaa tuloksia ja juoksu on paljon mukavampaa.

  Tsemppiä maratontreeneihin! Seuraan sua innolla koko matkan maaliviivalle saakka ja sen jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna oltiin samalla kokoonpanolla, kahdella muulla jäi kesken niin nyt haluavat päästä maaliin. Ovat kyllä juosseet maratonin muualla mutta haluavat valloittaa myös Tukholman :)

   Joo, My Asics kysyi montako kertaa viikossa ja millä teholla treenaan nyt. Tavoiteaikaa en huomannut mutta ehkä sen voi lisätä jälkikäteen. Tai sitten voin poistaa ohjelman ja luoda sen uudelleen. Näytti kyllä hyvältä, että jos pahimmassa viikossa on kolme mäkivetoa/intervallia niin seuraavalla viikolla onkin enemmän kevyttä hölkkää. Kirjastossa katselin paria kirjaa mutta yhdessä treeniohjelmat olivat 70 km ja 100 km viikossa juokseville, toisessa hitain tavoiteaika oli alle 4 tuntia. Eli ei kiitos niille... :)

   Kiitos kun kuljet mukana!

   Poista
 2. Wau, hienoa! Onpa kivaa päästä seurailemaan matkaasi kohti Tukholmaa. Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heti vauhti parani kun ilmottauduttiin, tai ehkä se johtui auringonpaisteesta, kuka tietää. Jos johtui auringosta niin vauhtia on toivottavasti luvassa koko kevään ajan :D

   Poista