sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Viiden lajin viikko

 


Loma ja kotona pysytteleminen on tehnyt hyvää. Monena päivänä olen ollut väsynyt, mutta yöt ovat menneet varsin hyvin eikä iltaisin ole enää tullut sykkeen kiihtymistä. Olenkin nyt uskaltanut treenata vähän isommilla sykkeillä. 

Maanantaina tempaisin uudet nastalenkkarit jalkaan ja ai että kun tuntuivat hyvältä! Ensimmäisen lenkin perusteella nappiostos. Jäin bussista Taysin pysäkillä, kävelin 47 minuuttia / 4,77 km / 130 Petsamon ja Ranta-Tampellan kautta kirjasto Metsolle. Siellä meillä oli tamperelaisten kirjabloggaajien kuukausitapaaminen. Juttua riitti liki pari tuntia, paljon oltiin luettu ja käyty teatterissa, mutta keskusteltiin myös esimerkiksi yläkoulun ja lukion äidinkielen tunneista sekä kirjastojen aineistovalinnasta. 


Keskiviikkona olin GoGolla, ensin soutua 30 minuuttia ja perään kuntopyörää 70 minuuttia. Ihmettelen, kuinka joku jaksaa soutaa tunnin tai kaksi ja enemmänkin. Minulle puoli tuntia on jo puuduttavaa; pienellä näytöllä ei ole muuta seurattavaa kuin matkan kasvaminen ja ajan väheneminen. Äänikirjakaan ei jaksa viihdyttää. Hyvää soutu tekee yläkropalle, mutta miten kummassa jaksaisin joskus soutaa vaikka puolitoista tuntia? Soudussa keskisyke oli 128 / maksimi 140, vastus kohdassa 4 (vaihtoehto 1-10). Pyöräilyn keskisyke 122 / maksimi 132, vastus tasolla 8 (vaihtoehdot 0, 4, 8 ja 12; aiemmat tämän vuoden pyöräilyt olen tehnyt vastuksella 4). 

Torstaina oli pilates-fiilis, kaivoin kotona GoGon Treenikirjastosta 45-minuuttisen treenin. Aamukankeutta oli havaittavissa, mutta mukavasti keho vetreytyi. 


Perjantaina näkyi lopulta se ennustettu auringonpaiste, pari päivää myöhässä siitä mitä ennuste viime viikolla kertoi. Lähdin pitkästä aikaa kävelylle Hatanpään Arboretumiin, 1 h 20 min / 8,06 km / 135. Osa Arboretumin hiekkateistä oli jäisiä mutta reittivalinnoilla oli mahdollista mennä koko matka sulalla maalla. Olinkin liikkeellä ilman nastoja, arvasin että on riittävän sulaa. 

Eiliset suunnitelmat menivät uusiksi, ensinnäkin nukuimme puolison kanssa tosi pitkään ja toisaalta ennustetun auringonpaisteen tilalla oli lumisade. Lähdin viiden maissa salille, alkuun 10 minuuttia soutua lämmittelyksi ja sitten 48 minuuttia lihaskuntotreeniä. Yllättävän paljon oli väkeä, jotenkin kuvittelin että porukka olisi käynyt treenaamassa jo aiemmin. Vähän sai kurkistella milloin mikäkin laite tai vapaapainotilan kohta on vapaana. Liikkeinä laitteissa reiden ojennus, jalkaprässi, ylätalja ja rintaprässi, 20 kilon vapaapainolla pystysoutu ja maastaveto ylhäältä alas, 20 kilon tangolla soutu, jumppapallolla kyykky ja suorat vatsalihakset. Loppuun vielä portaalle nousu. Sarjat 3 x 10 toistoa, paitsi vatsoissa 3 x 25 ja portaalle nousuissa 2 x 25. 

Tänään tuntuu että eilinen salitreeni oli pitkän tauon jälkeen... Varsinaista lihaskipua ei ole, jäykkyyttä vain. Sellaista että en saa nostettua käsiä ylös, alaselkä juilii, en meinaa päästä sohvalta ylös :D Täytyy taas aktivoitua salin puolella muutenkin kuin kuntopyörän kanssa. Liikuntaa en tänään harrastanut, mutta puolison kanssa kuljeskeltiin kaupungilla kun käytiin syömässä, kahvilla ja ruokakaupassa. Sen verran iso kierros tehtiin että 40 % päivän aktiivisuudesta tuli siinä täyteen.

Yhteensä liikuntaa oli tällä viikolla n 5,5 tuntia. 

Ensi viikolla olen lomalla vielä maanantain ja tiistain, sitten puolestaan lauantaina olen töissä. Huomenna ajattelin käydä salilla ainakin polkemassa kuntopyörää, ehkä myös soutamassa. Tiistaina voisi olla salitreenin vuoro. Keskiviikon olen etätöissä, se voisi olla lenkkipäivä tai sitten sisäliikuntapäivä, sääennusteesta riippuen. Jos saan vaihdettua torstain aamuvuoroksi (aamulle tulleen kokouksen takia), voisin lenkkeillä työpäivän jälkeen. Ja lauantaina lenkki töiden jälkeen, junan lähtöä odotellessa. 

Siinä raameja ensi viikolle, saapa nähdä millainen toteutus on. Mielessä kyllä kummittelee ajatus uudesta treeniohjelmasta, täytyy alkaa etsiskellä. Haluan sellaisen, jossa myös lihaskunto ja kehonhuolto on otettu huomioon, eikä jokainen treeni ole juoksua tai muuta aerobista. 

Nyt muuten huomaa päivien pitenemisen, aamuvuorosta ehtii kotiin päivänvalolla ja pimeys laskeutuu "vasta"viiden maissa. Ei mene enää kauaa kun iltavuorostakin (päättyy klo 19) lähdetään kotiin valoisalla :) 2 kommenttia:

  1. Mulle tuottaa tuskaa jo viiden minuutinkin soutaminen. :'D Nykyään lämmittelen yläkroppaa keppijumpalla, se menee jotenkin paljon mukavammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keppijumppa on kyllä kivaa, teen kanssa sitä alkuverryttelyksi :) Paitsi silloin kun soudan. Keppijumpassa muutama minuutti menee ihan huomaamatta.

      Poista