sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Kevyesti takaisin treeneihin

 


Puolentoista viikon totaalinen treenitauko teki hyvää, samoin se että kävin lääkärin pakeilla. Verikokeet ja sydänfilmi olivat ok, joten kyse oli varmastikin henkisestä uupumisesta. Viime vuosi oli monin tavoin raskas: oli alkuvuoden koronarajoitukset, keväällä rekrytointiprosessi jossa tulin valituksi kirjastonjohtajaksi, kesällä kirjaston 150-vuotissynttäreiden suunnittelua ja kirjastonhoitajan rekrytointiprosessi, syksyllä omatoimikirjaston asennus ja käyttöönotto, lisäksi pitkin vuotta eri kirjastoaineistojen kilpailutuksia. Oli paljon asioita, joita kohtasin ensimmäistä kertaa, ja vaikka kirjastojuttuja tehdään yhdessä muiden Pirkanmaan kirjastojen kanssa, oli sielläkin niin että Tampereella henkilöstövaihdosten takia kilpailutus- ja muuta osaamista oli poistunut, joten opettelimme asioita yhdessä. Vuodenvaihdetta kohti asiat alkoivat olla selvillä, ja sähköposti- sekä Teams-viestittely väheni selvästi. 

Pian lääkärikäynnin jälkeen aloin nukkua paremmin, syke on nyt ollut lähes joka yö alle 70 ja kuukauden keskiarvo on laskenut. Kello on myös näyttänyt lähes joka aamu vihreää palautumista, usein jopa hyvää tai erittäin hyvää. Erittäin huonoa ei ole ollut kuin maksimissaan yhden kerran. Palasinkin treenien pariin innolla, mutta kuitenkin tiedostaen tarpeen rauhalliselle tekemiselle. 


Vuoden ensimmäinen treeni viime viikon maanantaina 9.1. oli tunnin sisäpyöräily. Aloin nyt kirjata ylös matkaa, jotta saan myös nämä pyöräilykilometrit mukaan vuosikilsoihin. Mikä pettymys kun katsoin näyttöä treenin jälkeen: 18,99 km. Miten saatoin olla noin huolimaton, olisi pitänyt jatkaa muutama sekunti että olisi tullut 19 tai 19,01! :D Keskisyke oli 108 ja maksimi 114, ero on suuri siihen kun samalla vastuksella 28.12 keskisyke oli 115 ja maksimi 130. 

Viime viikon keskiviikkona pyöräilin myös, 65 minuuttia / 20,30 km. Keskisyke 107, maksimi 116.

Torstaiaamuna 12.1 kävin aamulla Orivedellä uimahallissa ennen töihin menoa, uin kilometrin / 44,5 minuuttia / 119. Perinteisesti kävin uinnin jälkeen kylmäaltaassa, sitten terapia-altaan poreissa, uudelleen kylmäaltaassa ja vielä saunassa. Olisin halunnut tehdä vesijumpan, mutta osun aina menemään terapia-altaaseen niin että virtuaalinäytöllä on jo jumppa menossa jonkun muun aloittamana. En ole halunnut hypätä mukaan kesken kaiken. 


13. päivä oli perjantai, silloin tein viikon ainoan kovasykkeisen treenin eli 40-minuuttisen The Tripin. Keskisyke oli 153 ja maksimi 174. Jälkihiki oli taas pitkän aikaa, kuten aina. 

Viime viikonloppuna en liikkunut, meillä oli lauantaina ystäväpariskunnan muuttobileet eli kekkerit porukalle jotka auttoivat heitä muutossa lokakuussa. Olen lillunut paljussa lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna, pari tuntia molemmilla kerroilla. Ihanaa! Varsinkin sunnuntaiaamun räntäsateessa. 

Tämän viikon maanantaina kävelin pitkästä aikaa, iltavuorosta tulin junalta Ranta-Tampellan kautta kotiin. 49 minuuttia / 4,78 km / 130. Oli liukasta ja kuten Ranta-Tampellassa aina, vastatuuli. Lumisadekin yllätti matkalla.


Tiistaina pyöräilin salilla, 70 minuuttia / 22,2 km / 108. Kävin taannoin ostamassa XXL:stä Sarvan nastalenkkarit, löysin samalla tarjouksesta kahdet muut lenkkarit. Nastoja aion käyttää talven aikana, mutta toiset vien ulos vasta sitten kun tiet ovat sulat ja kuivat. Ensimmäisen parin noista toisista testasin pyörän kanssa, hyvältä tuntuvat jalkaan. On vaan sellainen malli, että sisämitta 27 cm tarkoittaa jo numeroa 42,5...

Keskiviikkona seikkailin kävelylenkillä, 1 h 16 min / 7,23 km / 130. Olimme kasvatus- ja opetuspalveluiden johtoryhmän voimalla kehittämispäivässä Nokialla. Olin kirjoittanut itselleni kadunnimet ylös, mitä seuraan kun lenkkeilen kotiin. En tietenkään ollut tajunnut, että se mihin menemme aamulla ei ole sama paikka mistä lähdemme iltapäivällä kotiin... Totesin että Harjuniitty on itselleni täysin tuntematon alue, eikä puhelimeni 70 %:sesti täynnä oleva akku riitä pitämään karttasovellusta auki pakkaskelillä. Päätin, että menen turvallisesti bussilla Tampereen Tesomalle ja kävelen sieltä kotiin. Tesomakaan ei ole kovin tuttu paikka, mutta tienviitta Mediapolikseen opasti kadulle, josta tiesin että se päättyy sellaiselle kadulle, jota pitkin olen kävellyt monta kertaa. Eksymisen riskiä ei siis ollut. 


Kävelyteillä oli paljon loskaa, eteneminen oli hidasta. Paikoin olin myös epävarma, että olenko oikeasti jalkakäytävällä, niin kapea oli tila, vaikka siinä jalanjälkiä menikin. 

Torstaina menin salille pyöräilemään ja katsomaan ampumahiihtoa Yle Areenasta. Ihan koko ajaksi ei kisaa riittänyt, lopun kuuntelin äänikirjaa. 80 minuuttia / 25,2 km / 118. 

Perjantaina en ehtinyt liikkua. Lähdin kotoa klo 6.30 töihin, työpäivän jälkeen kävin moikkaamassa kaveria ja katsomassa perheensä uutta asuntoa. Takaisin Tampereella olin klo 18. Kävimme puolisoni kanssa syömässä, sen jälkeen haimme kaupasta tarvikkeita ja leivoimme kakun. Puoliso halusi tehdä tädilleen kakun syntymäpäivälahjaksi, sen kanssa olimme valmiit klo 22. 

Lauantaina juhlittiin syntymäpäiviä, kotoa poistuimme klo 12 ja takaisin olimme klo 21.15. Päivän aikana kävimme puolisoni serkun kanssa rauhallisella kävelylenkillä, 42,5 minuuttia / 3,15 km / 113. Illalla sain migreenin, otin lääkkeet heti kun pääsimme kotiin. 

Tänä aamuna nukutti kymmeneen saakka. Olin ajatellut levätä koko päivän, mutta kun aikani oli katsonut hiihtoa ja ampumahiihtoa niin teki mieli spinningiin. Aloin varata paikkaa The Tripiin nelisen tuntia ennen sen alkua, onneksi oli vielä pari paikkaa vapaana ja mahduin mukaan. Ohjelma oli 31 Velocity, jonka olen polkenut jo ehkä kolme kertaa aiemmin läpi. Edelleen se on kiva, sisältäen paljon ylämäkeä ja vähemmän nopeaa alamäkipolkemista. Keskisyke 156, maksimi 171.

Palautumisongelmien takia mietin, että koska minulla on vielä viikko lomaa pitämättä niin koitan ottaa sen tähän alkuvuoteen. Katsoin kalenteria ja totesin että ei, en pysty olemaan koko viikkoa pois ennen kuin maaliskuun puolivälissä. On uutta opiskelijaa, vuosikertomus lautakunnassa, esihenkilövalmennus ynnä muuta pakollista. Onneksi kollegani keksi kysyä, voisinko aloittaa loman keskeltä viikkoa. Ja kas! Sehän onnistuu ensi viikolla niin, että olen töissä maanantain ja tiistain, lomalla loppuviikon, lomalla seuraavalla viikolla maanantain ja tiistain ja sitten töissä keskiviikosta perjantaihin. 

Huomenna ajattelin jäädä bussista pois Taysin kohdalla ja kävellä Petsamon ja Ranta-Tampellan kautta pääkirjasto Metsolle, jossa tapaamme tamperelaisten kirjabloggaajien kanssa. Tiistain olen iltavuorossa, se lienee liikunnasta vapaa. Mutta koska ensi viikolle on ennustettu auringonpaistetta, käynen lomapäivinä kävelemässä ja ehkä juoksemassakin. Siitä sitten raporttia myöhemmin. 

Mukavaa talven jatkoa! Nyt jo huomaa päivien pitenemisen, ihanaa kun vihdoin pitäisi näkyä aurinkokin eikä pelkkä sadetta :) 2 kommenttia:

  1. Mulla on myös Sarvan nastalenkkarit ja niillä uskaltaa kyllä juosta mistä vaan! Ensi kerralla nastoja ostaessa tiedän kysyä sellaista mallia, joka tukee hyvin kantapäätä, mutta kyllä noilla nykyisillä pystyy juoksemaan siiheksi, kun kilsat tulee täyteen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kuullut kehuja Sarvoista monelta foorumilta, kävin ne jalassa yhden kävelylenkin ja ai että kun olivat mukavat jaloissa! Tulivat kyllä tarpeeseen, tuntuu että täällä on joka toinen viikko vesisade ja joka toinen viikko pakkasta niin jäisiä kohtia riittää.

      Poista