sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Vuosi alkoi vapaaehtoisella pakkolevolla

 


Joulun alla kirjoitin, kuinka lopetin salitreenin lyhyeen kun syke ei laskenut sarjapalautusten aikana. Joulupäivänä kävin äitini kanssa rauhallisella kävelylenkillä, keskisyke oli 140. Välipäivinä uin uimahallissa kilometrin, syke oli 130. Vertasin keskisykkeitä eri lajeissa marraskuun puolivälistä jouluun, ja kaava oli kyllä harvinaisen selkeä:

kävely: 122 - 134 - 140
uinti: 112 - 118 - 130
kuntosali: 104 - 115 - 130

Lisäksi kello näytti huonoa tai erittäin huonoa palautumista pitkään, yöllä keskisyke oli jatkuvasti yli 70, enimmillään 79. Sain myös iltaisin outoja sydämentykytyksiä, viimeisin oli toissailtana. Olin maannut sängyssä hyvän aikaa, puoli tuntia tai ylikin, lukemassa kirjaa. Yhtäkkiä havahduin että sydän pompottaa. Muutaman kerran olen tarkistanut sykkeen, on ollut yli 80, enimmillään 91. 

Kävin viime viikolla lääkärissä, kysyin että oireilenko nyt leposykkeillä kun migreeniin on estolääke. Kävin varmuuden vuoksi verikokeissa ja sydänfilmissä, ne ovat ilmeisesti ihan ok. Lääkäri soittaa keskiviikkona tuloksista, mutta Omakannasta kun katsoin niin viitearvoissa ovat. Hemoglobiini oli 120, harmi ettei ollut vanhempia tuloksia, mutta olen varma että se on ollut aiemmin hyvinkin 135 tasolla. Googlasin eri arvoja, näytti siltä että kaikki punasoluihin liittyvä oli nippa nappa viitearvojen sisällä, valkosolut ylärajalla. En tiedä, onko kehossa ollut joku tulehdus, tai onko tarvetta rautakuurille. Ferritiini oli 58 eli se oli tiukasti viitearvojen keskitasoa. Mutta keskiviikkona olen viisaampi. 

Olen yhä seurannut palautumista, tällä viikolla on oltu jo vihreällä. Kolmena edellisenä yönä keskisyke on ollut alle 70, viime yönä niinkin hyvä kuin 62. 

Tällä viikolla en harrastanut yhtään liikuntaa. Kysyin siitä työterveyslääkäriltä, hän sanoi että on ok harrastaa liikuntaa kunhan se ei tunnu velvollisuudelta. Päätin kuitenkin jättää kaiken treenin väliin ja levätä todenteolla. Nyt on painontunne rinnassa helpottanut, ja aionkin ensi viikolla palata kevyen liikunnan pariin. Käytännössä se tarkoittaa pitkälti kuntopyörää, koska siinä pystyy helposti vaikuttamaan sykkeeseen. Kävelyäkin ehkä, mikäli ei ole paljoa pakkasta tai tuulinen sää. 

Mukavaa vuodenalkua, toivottavasti olette pysyneet terveinä ja nauttineet talvikeleistä :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti