sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Kuntosalia ja kotitreeniä

 


No niin, taas on pari viikkoa vierähtänyt sisätiloissa! Jalka on parempi, mutta kyllä siinä yhä tuntuu kosketusarka kohta sekä nilkan etupuolella että jalkapöydässä, ulkosyrjän puolella jalkapöytää ja melko keskellä. Vähitellen alkaa kuitenkin tuntua siltä, että voisin uskaltautua kokeilemaan kävelyä. Nyt kun on luvassa pakkaskelejä, voisi ehkä olla viisasta kävellä juoksumatolla jos tiet näyttävät kovin liukkailta. 

Olen tehnyt sekä vanhoja tuttuja juttuja että kokeillut vähän uutta. 


Viime viikolla treenejä kertyi neljänä päivänä, mutta useampi niistä oli ns. yhdistelmätreeni. 

Maanantaina olin kuntosalilla Gogo Cityssä, ensin soudin puoli tuntia ja perään tein 37 minuuttia yläkropan treeniä. Tämä oli vähän yllätyspäivä treenin suhteen. Olin sopinut sunnuntaina kaverini kanssa, että nähdään maanantaina kun pääsen töistä, sitten hän peruikin tapaamisen. Olin pukeutunut niin, että pystyin menemään salille, mutta töissä jouduin kaivamaan kaapista ikivanhat ja melko räsyt lenkkarit. Ehkä ne siksi olivat jääneet kaapin pohjalle, kun olivat jo niin loppuunkulutetut. Ajattelin, että kyllä niillä yhden salipäivän hoitaa, ennen kuin ne lentävät roskiin. Lähdin töistä tuntia myöhemmin kuin yleensä, eli pääsin salille viiden aikaan. Silloin alkaa jo olla ruuhkaa. Tein paikkalaitteissa rintaprässiä, ylätaljaa ja pystypunnerrusta, tangolla pystysoutua ja maastavetoa, lisäksi pallolla ja matolla vatsaliikkeitä. 

Keskiviikkona suuntasin GoGo Parkiin, jälleen ensin puolen tunnin soutu ja perään 32 minuuttia jalkatreeniä. Useimmiten teen paikkalaitteissa toistoja 3 x 10, joten tänään kokeilin 5 x 8 reiden ojennusta ja koukistusta. Lisäksi kyykkäsin seinää vasten niin, että selän ja seinän välissä oli jumppapallo. Tykkään kyykätä näin, kun jalkaterät ovat hiukan kauempana seinästä kuin selkä, pääsen syvempään kyykkyyn. Näitä 3 x 15. Lisäksi maastaveto levypainolla sekä pari vatsalihassarjaa jumppapallolla ja matolla. 

Lauantaina olin päivän töissä, illalla tein kotona GoGon Treenikirjastosta 33-minuuttisen pilateksen. 


Sunnuntaille tuli kaksi salikäyntiä ja kolme treeniä. Puoliltapäivin menin GoGo Parkiin, soudin puoli tuntia ja tein 32-minuuttisen jalkatreenin. Illalla menin GoGo Hermiaan fascia method -tunnille. Siinä on laji josta tykkään, liikkeet ovat sellaisia että varvas ja jalkaterä pärjäävät enkä joudu soveltamaan kuin korkeintaan yhdessä liikkeessä. Pidän myös siitä, että joka tunnilla jolla olen ollut, on jotain mitä on tehty aiemmin mutta myös uusia juttuja. Ja se tuttu osakin vaihtelee eri viikkoina.

Tällä viikolla treenikertoja tuli 6, päiviä 4. Tiistaina oli sellainen tunne, että teki mieli heiluttaa kahvakuulaa. Niinpä laitoin kotona Rammsteinin Reise, reise -levyn soimaan ja kuulan heilumaan. Pari biisiä hyppäsin yli, treenin kestoksi tuli 40 minuuttia. 


Viime viikkoina on tullut useampi pitkä työpäivä, ja plussatunteja on kertynyt. Torstaina meninkin iltavuoroon tavallista myöhemmin, en lähtenytkään klo 10.10 bussilla vaan klo 12.06 junalla. Ennätin siis aamulla salille GoGo Parkiin, tuttu juttu eli puolen tunnin soutu ja 33 minuuttia yläkropan treeniä. Löysin salilta ihan uudenlaisen ojentajalaitteen jota en ollut koskaan kokeillut aiemmin, kädet olivat koukussa sivulla ja ne painettiin suoriksi alas. Tämän kanssa oli hakemista, että mikä on sopiva paino. No, ensi kerralla osaan paremmin. 

Perjantaina piti mennä ystävän kanssa kokeilemaan GoGo Cityyn hatha vinyasa syvävenyttelyä. Menin sen verran ajoissa salille, että ehdin tehdä puolituntisen jalkatreenin. Ystäväni peruikin tulonsa, menin sitten tunnille yksin. Kuvittelin että se on samantyylistä kuin hatha, jossa joskus olin, että maattiin matolla ja hyväksyttiin itsemme sellaisena kuin olemme. Olin totaalisen väärässä! Olikin sellaista voimajoogaa, että tuli astanga mieleen. Ja kuten vinyasa vihjaa, jäätävä määrä niitä kulmanojaan / alaspäin katsovaan koiraan, siitä liuku punnerrusasentoon, kobran kautta liuku takaisin kulmanojaan... Näissä joudun yhä jättämään varvastaivutuksen väliin ja käyttämään polvet maassa. Lisäksi oli todella paljon raskaita liikkeitä, tyyliin molemmat jalat suorana peräkkäin noin metrin etäisyydellä toisistaan, vastakkainen käsi etujalan viereen maahan, rintarangasta kääntö ja toinen käsi ylös. Tai istuen toisen jalan taivutus viereen koukkuun, käsillä kiinni toisen jalan takareidestä ja jalan ojennus suorana niin korkealle kuin menee. Oli myös tasapainoilua yhdellä jalalla. Sinänsä ihan kivaa, mutta sitä syvävenyttelyä jäin kaipaamaan. Monissa asennoissa oltiin viiden hengityksen ajan, mutta ohjaaja laski viiteen tosi nopeasti, eli tuskin mikään venytys kesti puolta minuuttia vaan kaikki olivat lyhyempiä. Tämä ei taida mennä jatkoon, ei ainakaan ennen kuin varpaani antaa myöten ja taipuu nykyistä paljon enemmän.


Tänään oli yogalates-fiilis, sitä siis GoGon Treenikirjastosta kehiin, tällä kertaa 44-minuuttinen. Tykkään tästäkin kovasti. Joogaliikkeissä voi valita, tekeekö suorin jaloin vain koukistaako jalat, ja jos koukistaa niin kuinka paljon. Eli liikkeitten kuormittavuutta voi säädellä oman tuntemuksen mukaan. Tykkään koukistaa, koska haluan vähän kuin salaa jaloille voimatreeniä. Myös pilatespuolella voi päättää, tekeekö liikkeitä jalat koukussa vai suorana. Tykkään siitä, että ohjaaja näyttää aina helpoimman version, ja sitä tehdään muutama toisto ennen kuin hän antaa vaihtoehtoja. Ja muistuttaa, että vaativampiin versioihin mennään sen mukaan, mikä kehossa tuntuu hyvältä. Eli ei väkisin. Mielestäni tämä on se oikea lähestymistapa. Olen ollut sellaisillakin joogatunneilla, jossa on heti alussa tehty rankkoja taaksetaivutuksia, ja olen tuntenut olevani huono kun en ole päässyt liikkeisiin. Parempi näin päin, missä ensin tehdään lempeä versio, ja sitten voi kokeilla miltä raskaampi tuntuu. Itselläni on etenkin rintarangassa huono liikkuvuus, joten en kertakaikkiaan pääse liikkeisiin, missä pitää taipua paljon taakse tai kiertyä voimakkaasti sivulle.  


Ensi viikolle en ole vielä tehnyt suunnitelmia. Huomenna lienee liikunnasta välipäivä, ajattelin mennä töiden jälkeen Prismaan ja ostaa lahjat Hope-keräykseen. Olen taas haalinut kasan lappuja, osan toiveista olen jo hankkinut ja toimittanut keräykseen. Onhan se tosi sydäntäsärkevää, että 16-vuotias haluaa shampoota, 12-vuotias alushousut, 0-vuotiaalle halutaan soiva lelu. Keräykseen osallistuminen on minulla jo monivuotinen perinne, ja korona-aika on entisestään korostanut sitä, että työttömyys tai pitkä lomautus voi osua melkein kenen tahansa kohdalle. Minun kohdalleni ei osunut, joten siksi haluan auttaa kun kerta voin. On täysin mahdollista, että olen itse joskus avuntarvitsijan roolissa, mutta nyt haluan tuoda iloa lapsille ja nuorille. 

Keskiviikkona menemme puolison kanssa Tuomiokirkkoon kuuntelemaan Apocalypticaa, joten siinä menee se ilta. Toki, jos pääsen neljäksi kaupunkiin, ehtisin jotain. Mutta sitten pitää kuitenkin kävellä kotiin, käydä suihkussa, kuivata hiukset, kävellä kirkolle puoli tuntia... aika tiukille menee. Kirkossa on kuitenkin syytä olla hyvissä ajoin, käytössä lienee koronapassin tarkistus ja haluan saada meille hyvät istumapaikat.

Perjantaina meillä on työpaikan pikkujoulut, siellä ei mene koko iltaa mutta sen verran pitkään kuitenkin, että treenille ei ole aikaa. Eikä varmasti syöminkien jälkeen mitään jaksaisikaan. 

Mitäs siihen sitten jää, tiistai, torstai ja viikonloppu. Salitreenillä jatketaan, ja ehkä kokeilen kävelyäkin. 

Mukavaa marraskuun loppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti