sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Ulkoilua, kehonhuoltoa ja migreeniä

 

Viime viikko oli treenien suhteen varsin hyvä, se sisälsi kolme kävelylenkkiä, yhden joogan ja yhden fascia method - tunnin. Tämä viikko oli huonompi, vain kolme kävelylenkkiä eikä muuta.

Toissa maanantaina suuntasin töiden jälkeen Arboretumiin, 1 h 11 min / 7,2 km / 128, keskivauhti 9.51. Oli tasainen kilometrivauhti kymmenen minuutin molemmin puolin. Syksy alkaa pikkuhiljaa vallata Arboretumia, vaikka vielä jotain kukkiikin. Puissa tuntuu olevan täällä enemmän lehtiä kuin esimerkiksi kotikadullani olevissa.Tiistaina oli töistä vapaa, tein kotona GOGOn Treenikirjastosta 40-minuuttisen flow yogan. Sama ohjelma jonka olen tehnyt muutaman kerran ennenkin, tykkään koska on lonkan seutuun keskittyvä. Täytyisi vaan tehdä vielä useammin, koska etenkin lonkankoukistajat ovat kireällä oikeastaan koko ajan. 

Torstaina kävelin töiden jälkeen Petsamon ja Ranta-Tampellan kautta kotiin, 1 h / 6 km /  128, keskivauhti 10.00. Ensimmäinen kilometri oli hidas, 10.17, varmastikin siksi koska nukuin taas bussissa ja heräsin muutamaa minuuttia ennen kun jäin kyydistä pois. En siis ehkä ollut kunnolla hereillä vielä siinä vaiheessa, kun aloitin lenkin. Muut kilsat olivat alle 10-minuuttisia. 


Lauantaina oli työpäivä, joten kävelin Orivedellä. Alkuperäinen suunnitelma oli kävellä töistä rautatieasemalle, mutta koska liikkeelle lähtö viivästyi niin kävelin keskustan alueella ja hyppäsin junaan keskustan seisakkeelta. Lenkki tällä kertaa 45 minuuttia / 4,54 km / 130, keskivauhti 9.55. 

Sunnuntaina lähdettiin ystäväni kanssa iltajumpalle GOGO Hermiaan, käytiin fascia methodissa. Olen kokeillut sitä GOGOn Facebook-tallenteista, mutta siellä oleva video on tosi huonolaatuinen. Ohjaajan ääni ei kuulu, lisäksi hän on asettunut niin että kaikista liikkeistä ei näy, miten asennoissa pitäisi olla. Livetunti oli tosi kiva, vähän kuin dynaamista venyttelyä pienellä joogatwistillä. Kuitenkin liikkeet olivat kaikki sellaisia, että pystyin ne tekemään eikä tarvinnut soveltaa. Tänne menemme uudelleen! Harmi että tunteja on vain kaksi viikossa, nekin tavallaan peräkkäin kun ovat sunnuntaina ja maanantaina. 


Tämä viikko onkin ollut sitten huonompi. Yksi syy on se, että pari päivää meni pilalle migreenin takia. Keskiviikkoillan ja perjantaipäivän välissä oli 39 tunnin aikana 4 migreenikohtausta, näistä kolme ensimmäistä keskiviikkona illalla, torstaina aamuyöllä ja torstaina päivällä, eli 15 tunnin aikana. Kohtauslääkkeitä ei vissiin saisi ottaa kuin kaksi vuorokauden aikana, no minä otin kolme. Onneksi viimeinen setti auttoi, muuten olisin soittanut työterveyteen että mitäs nyt tehdään kun särky ei hellitä. Onneksi hellitti, vaikka olinkin sitten tosi huonovointinen. En tiedä oliko syy enemmän kivussa vai lääkkeissä. 

Keskiviikkona ehdin kävellä ennen migreeniä, tältä lenkiltä on postauksen aloituskuva. Lenkkeilin yllättäen iltavuoron jälkeen, osittain siksi koska en ollut harrastanut liikuntaa maanantaina enkä tiistaina, osittain siksi koska torstainakin oli iltavuoro, eikä siis haitannut olla kotona vasta klo 21 kun ei seuraavana aamuna ollut herätystä klo 5.40. Pimeälenkkeily oli muuten ihan kivaa, mutta olin unohtanut kuinka huonosti näen pimeässä. Ranta-Tampellassa meinasin tuiskahtaa nenälleni, kun tie yhtäkkiä loppui (eli tuli askelma alaspäin). No, pian tulee pimeälenkkeilyä enemmänkin, kun alkaa olla pimeää jo iltapäivällä neljältä. 47 minuuttia / 4,8 km / 136, keskivauhti 9.49. 


Perjantaina sain kuningasidean kävellä töiden jälkeen, menin Ratinanrannan kautta Arboretumiin. Kaksi ensimmäistä kilometriä satoi tihkua, sen jälkeen kaatamalla. 55 minuuttia / 5,6 km / 128, keskisyke 9.51. Paluumatkalla nappasin puolison mukaan Hatanpäältä, tultiin bussilla kotiin. Totesin että punainen lempitakkini, joka on ylläolevassa kuvassa, pitää vettä vain tihkusateessa. Ulkoilufarkut ovat paksut, mutta eivät vedenkestävät, kuten eivät lenkkarinikaan. Ei siis huvittanut kävellä Hatanpäältä enää kotiin, siinä olisi mennyt lähes puoli tuntia lisää. 

Tänään oli pitkästä aikaa aurinkoinen päivä, lähdinkin heti aamupalan jälkeen kävelylle. Vaihteeksi Pyynikille, 50 minuuttia / 5,02 km / 147, keskivauhti 9.57. Vauhti samaa tasoa kuin tasamaalla, mutta kyllähän reitin mäkisyys näkyy sykkeessä. Niin se on, että Pyynikillä on valittava tasamaahan verrattuna, että haluaako saman vauhdin korkeammilla sykkeillä vai saman keskisykkeen hitaammalla vauhdilla. Tänään valitsin nopeamman vauhdin, koska puolisolla oli iltapäivällä menoa ja minun piti ehtiä kotiin niin että ehdimme tehdä ja syödä lounaan. 


Olen välillä törmännyt ja harmitellut erilaisilla foorumeilla sitä, että kävelyä ei pidetä "oikeana" urheiluna. Monen mielestä se ei ole tarpeeksi tehokasta, jotkut valittavat että kävellessä ei saa sykkeitä tarpeeksi ylös. No, minulla oli tänään maksimi 172, eikä se ollut sellainen että sillä olisi jääty mäen päälle läähättämään, ei, matka jatkui samaa tahtia eteenpäin. Olen ollut iloinen kun viime aikoina keskisyke on usein ollut alle 130, mutta en ota stressiä niistä kerroista kun se on yli. Reserviä näyttää kuitenkin olevan kävellessäkin yli 170:n, eli maksimi on jossain aika paljon korkeammalla. Siksi haluan muistuttaa, että jokainen meistä on yksilö, ja se mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle. Jos maksimisyke on 165, on loogista tehdä lenkit alle 130 tai 125 sykkeellä, mutta yhtä kaikille sopivaa sykerajaa ei ole. Jokaisen kannattaakin kuunnella omaa kehoaan ja tehdä ratkaisuja sen perusteella, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Jos kävely ei olisi oikeaa liikuntaa, mitä sitten tekisin kun jalka ei anna vielä juosta? Olisinko istunut menneen puoli vuotta sohvalla, ja jatkanut sitä seuraavat puoli vuotta? Silloin ensi keväänä, jolloin toivottavasti pystyn ottamaan juoksuaskelia, kynnys aloittaa juoksu kolmen vuoden tauon jälkeen olisi paljon suurempi kuin näin, että ehdin kävelylenkkeillä vuoden juoksun aloittamisen alle. 


Tällaisissa tunnelmissa tänään. Toivottavasti migreeni pysyy poissa, tai pian on aika suunnata jälleen lääkäriin, ja kenties kokeilla neljättä estolääkettä. 

Ensi viikolle olen ajatellut tiistaille kävelyä, keskiviikkona sauvakävelyä ystävän kanssa, perjantaille lihaskuntotreeniä ja sunnuntaille fascia methodia. Jos on yhtään kaunis sää, myös lauantai on lenkkipäivä. 

Kivaa syksyn aikaa! Pohjoisessa taitaa kyllä olla jo lunta, joten siellä talvi jo kolkuttelee ovella. Täällä Tampereen seudulla on ollut nyt muutama kylmä päivä, vähän olen jo taivaalle katsonut että onko sellaisia pilviä, mistä sataisi räntää. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti