lauantai 16. tammikuuta 2021

3 kuukautta leikkauksesta, missä mennään?

 

Luminen kävelytie murkittelee puiden keskellä
Ihanaa talviaikaa! Tampereella on lunta, ja pitkästä aikaa niin että se pysyy maassa pidempään kuin pari päivää. Tänään oli vielä auringonpaiste kaupan päälle, pakkasta "vain" noin 12 astetta, joten kävimme puolisoni kanssa käveleskelemässä Eteläpuistossa. 

En vielä ole uskaltanut tehdä pitkiä kävelyjä, enkä varsinaisia kävelylenkkejä, mutta hyötyliikunnan määrä on lisääntynyt. Olen nyt parin viikon ajan kävellyt kotoa junalle tai bussille, yleensä menomatkan. Siitä tulee 15-20 minuuttia liikkumista. 

Tällä viikolla kävin Hatanpäällä röntgenissä ja ortopedillä. Luutuminen on valmis, eli sen puolesta saan rasittaa jalkaa täysillä. Se oli hienoa kuulla, etenkin verrattuna siihen 6 viikkoa leikkauksen jälkeen sanottuun "eihän ne luut vielä lopullisilla paikoillaan ole". 13 viikkoa leikkauksesta kaikki on paikoillaan, ja palasten sijasta siellä on yksi yhtenäinen luu :) 

Mutta, kuten lääkäri viisaasti sanoi, "näissä asioissa 3 kuukautta on tosi lyhyt aika, vaikka se tuntuukin pitkältä". Päkiä on edelleen vähän turvoksissa, sillä leikkausalueen arpi ei ole vielä "sulanut" kudoksissa, se on kuulemma parantunut vasta siinä vaiheessa kun arpi on ihon värinen tai hitusen sitä tummempi. Samoin varpaan liikkuminen omin voimin on vielä minimaalista, pieni lihasvaste tulee mutta varsinaista liikettä ei ole. Niinpä jokainen askel on tavallaan varpaan taivuttamista väkisin. Siinä lienevät syyt, miksi leikkausalueella on yhä jomotusta. Ei niin paljoa, että tarvisi syödä kipulääkkeitä tai käyttää keppejä, mutta sen verran että se pitää minut varovaisena.

Kuva otettu järven jäältä kohti kauempana siintävää kaupunkia, vasemman puoliskon täyttää männynoksa

Kotona olen treenaillut GoGon tallenteiden ja livelähetysten mukana. On ollut kuminauhajumppaa, kahvakuulaa, teräspakaroita, vahvoja käsiä, hulaa ja uutuustunti Les Mills Core. Viimeksi mainittu oli yllätyksellinen, sillä siinä oli oman kehon painon lisäksi kuminauha ja lisäpaino, ja välineillä tehtiin muun muassa painonsiirtoja, kyykkyjä ja askellusta. Hiukan olen taas soveltanut siellä sun täällä, sillä en tee vielä hyppyjä, askelkyykkyjä enkä päkiälle nousuja. Eilen kävin polkemassa kuntopyörää tunnin verran, edelleen tuntuu siltä että sitä jalka kestää, tosin tuntuu myös siltä että en tee sitä peräkkäisinä päivinä. Mutta voisin kokeilla tahtia joka toinen päivä ja katsoa mitä tapahtuu. 

Toivon, että vielä tulisi aurinkoisia pakkasviikonloppuja, on ihanaa päästä ulos! Tänään emme matkallisesti edenneet pitkälle, eikä se ollut tarkoituskaan, pääasia oli saada happihyppely ennen lounasta. Mutta uskon, että tulevina viikonloppuina voin kokeilla muutaman kilometrin kävelyä, nyt kun yhden kilometrin pätkät alkavat olla hallussa.

Sorsia sulan virtauksen molemmilla reunoilla, taustalla jäinen järvi

Mukavaa talvilenkkeilyn aikaa, toivotaan että pakkaset pysyvät aisoissa niin on kivempi liikuttaa lenkkareita, suksia ja luistimia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti