lauantai 23. tammikuuta 2021

Uuteen alkuun liikuntasuunnitelman avulla

 

Talvinen takapiha; luminen lintulauta ja lumisia pensaita
Tiistaina kävin GoGolla liikuntaneuvoja-PT Riikan juttusilla. Facebookista huomasin mahdollisuuden varata puolen tunnin ajan, ja päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni. Nyt kun alan päästä liikkumaan kunnolla, haluan päästä vauhtiin niin etten sössi kuntoutumista. Päätin siis tavata Riikan nimenomaan liikuntasuunnitelman tekemisen puitteissa. 

Puolessa tunnissa ehdittiin käydä läpi liikuntahistoriaani ja se, mikä tilanne on nyt. Sanoin että tavoitteenani on päästä juoksemaan keväällä, kun tiet ovat sulana. Sitä varten tarvitsen peruskuntoa. Mutta tarvitsen myös lihaskuntoa, jotta se osaltaan edesauttaa vammojen välttämistä. Riikka lupasi lähettää minulle myöhemmin samana iltana liikuntasuunnitelman, jonka sitten tulostin seuraavana päivänä. Nyt minulla on seuraavaksi 8 viikoksi ohjelma, joka ei kuitenkaan ole täysin kiveen hakattu vaan voin vaihdella päiviä keskenään. 

Treenejä on neljänä päivänä viikossa, joista osa on niin että samana päivänä on myös kehonhuolto. Esimerkiksi viikko 1 näyttää tältä:

ma aerobinen 45 min
ti kuntosali
ke lepo
to aerobinen 45 min + kehonhuolto
pe kuntosali
la lepo
su lepo

ja viikko 8:

ma aerobinen 60 min
ti kuntosali + kehonhuolto
ke lepo
to aerobinen 60 min
pe lepo
la kehonhuolto
su lepo

Sen verran sovellan varmasti, että siirrän kaikkea päivällä eteenpäin. Koska nukun viikonloppuisin pitkään, yleensä sunnuntain ja maanantain välinen yö on huono. Lisäksi maanantai on kiireisin päivä töissä. Pidän siis useimmiten maanantain lepopäivänä, ja treenaan tiistaista eteenpäin. Toisaalta ohjelmassa on viikonloput useimmiten lepoa, ja silloin olisi hyvää aikaa treenata. Mutta koska valtaosin perjantaille on kuntosalitreeni, niin se myös siirtyy päivällä eteenpäin. 

Haastavinta tulee olemaan aerobisessa ajasta kiinni pitäminen. Nyt kun olen polkenut kuntopyörää, aika on ollut yleensä tunnin, joskus 1 h 15 min. Ei välttämättä ole helppoa lopettaa "jo" 45 minuutin kohdalla. Ymmärrän kuitenkin liikuntasuunnitelman pointin ja se on juuri se mitä kaipasin: varovainen alku jota lähdetään hitaasti kasvattamaan. Sitten kun uimahallit taas joskus aukeavat, niin siinä ei tule olemaan hankaluuksia lyhyemmän ajan kanssa.

Kuntosaliin sain vinkiksi, että kannattaa suosia isoja liikkeitä, jotka kuormittavat kehoa kokonaisvaltaisesti. Esimerkkiliikkeissä on joitakin suosikkejani, esimerkiksi maastaveto, jalkaprässi, pystypunnerrus seisten ja syvät vatsalihakset. Soutuliikkeitä en fanita, mutta pidän nekin mukana. Tavoitteena tässä vaiheessa on kestovoima, eli ohje on tehdä 3-4 sarjaa joissa kussakin on 15-20 toistoa. Aion osittain korvata salin kotitreenillä, sillä pyrin yhä välttelemään salia etenkin arkisin iltapäiväneljästä eteenpäin. Katson yhä GoGon tallenteita, etenkin kahvakuula vaikuttaa sopivan mitä parhaimmin salitreenin korvaajaksi. 

Myös kehonhuollossa teen jo pidemmältä ajalta tuttuja juttuja eli etenkin yogalatesia ja liikkuvuus-venyttelyä, toisinaan myös yinjoogaa. Huomasin muuten myös, että tallenteissa on balettitunti, sekin tulee kuvioihin kunhan jalka kestää päkiälle nousuja.

Voin myöhemmin varata uuden ajan, jos kaipaan esimerkiksi tekniikkavinkkejä tai jos kaipaan suunnitelman päivittämistä. Nyt on kuitenkin iloinen mieli; tiedän melko tarkkaan mitä teen seuraavat 8 viikkoa :) 

Liikunnan iloa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti