sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Aurinkoisella viikolla normaalia enemmän treenaamista

 


Ihanaa, koko viikon on paistanut aurinko! Ja toinen ihanaa, ei ole ollut yhtään migreenikohtausta! Vielä kun torstaina oli vapaapäivä, niin olen ehtinyt ja jaksanut tehdä tällä viikolla enemmän kuin pitkään aikaan. 

Maanantaina oli pitkästä aikaa aamuvuoro, tuntuu että olen tosi usein maanantait ja tiistait iltavuorossa. Jäin bussista pois Taysin pysäkillä ja kävelin Petsamon ja Ranta-Tampellan kautta kotiin. Oli tuulinen päivä, alkumatkasta sai pitää hyvän aikaa kevytuntuvatakkia ennen kuin lämpeni. 1 h 8 min / 6,85 km / 139. Petsamossa oli kävelytiet vielä umpijäässä, kuljinkin pitkälti ajotiellä. Onneksi liikennettä oli vähän. 


Tiistaina ajatus oli kävellä Ylöjärvelle, siellä oli Matti Rämö vieraana kirjastossa, hän kertoi Islanti-pyöräilystään. Kuvittelin kahden tunnin aikaikkunan riittävän, vaan ei. Kävelin lopulta linja-autoasemalta Pispalan kautta Lielahteen, 1 h 10 min / 7,17 km / 129. Loppumatkan menin bussilla, kun en ollut varma paljonko matkaa on jäljellä ja riittäisikö 40 minuuttia. Ehti tulla kylmä, klo 17.22 bussia ei näkynyt, se oli ehkä mennyt jo vähän etuajassa, sitten taas 17.32 bussi tuli 10 minuuttia myöhässä. Kirjastolla ei vissiin ollut kahvilaa, tosin en ehtinyt paljoa katsella kun kello oli jo melkein kuusi. Rämö näytti kasan kuvia ja kertoi matkan tapahtumista, varttia yli seitsemän olisi ollut aikaa kysymyksille mutta jouduin lähtemään siinä vaiheessa. Busseja kulki vain puolen tunnin välein, ja koska olin sekä viluinen että nälkäinen niin en halunnut odottaa seuraavaa. Vierailu striimattiin ja se on nähtävillä vielä reilun viikon ajan Ylöjärven kirjaston YouTube-kanavalla, taidanpa katsoa sen tässä joku päivä :)


Keskiviikkoaamuna kävin ennen iltavuoroa tekemässä tunnin salitreenin Oriveden liikuntahallilla. Ei parasta tekemistä, koska oli ruuhkaa. Kuvittelin että on rauhallista kun menee heti kansalaisopiston tunnin jälkeen vaan eipä ollut. Mennessäni sisällä oli jo 6-7 ihmistä, enimmillään heitä oli minun lisäkseni 18. Koska sali on aika pieni, joutui miettimään mitä tekee missä vaiheessa, että selviää vähällä jonottamisella. Lisäksi tankojen kanssa touhutessa sai varoa, ettei tangon pää osu viereisellä laitteella olevaan tai ohikulkevaan. Olen kyllä ennenkin ollut samalla salilla aamuyhdeksältä, en tiedä miten nyt oli niin paljon väkeä. 

Torstaina menin bussilla Ylöjärvelle, tiistaina kotimatkalla olin katsellut että ihan mukavaa tasaisehkoa baanaa olisi tarjolla. Lisäksi vierestämme kulkevan linjan 28 päätepysäkki on siellä, joten pääsin suoraan eikä tarvinnut vaihtaa linjaa tai miettiä, osaanko sinne mistä linjan 80 bussista katselin baanan lähtevän. Ajatus oli juosta Lielahteen, mutta yllättäen matkaa olikin vain reilut 3 kilsaa. En siis kääntynyt ollenkaan Lietsuun päin vaan jatkoin eteenpäin Hyhkyyn. Sieltä menin loppumatkan kotiin bussilla. Vältin ison ylämäen Pispalanharjulle ja toisaalta, lopetin lenkin ennen kuin voimat loppuivat. Viime aikoina juoksut on olleet lähinnä junalta kotiin eli 30-40 -minuuttisia. Nyt tuli 1 h 1 min / 6,55 km / 148. Vastatuuli oli koko ajan, paitsi viimeisellä puolella kilometrillä kun olin kääntynyt kohti Hyhkyä.

Perjantaiaamuna, ja jo yölläkin, olo oli kuin jyrän alle jääneellä. Totesin että nyt on kehonhuollon aika. Laitoin Aamulehti Livestä pyörimään fascia method -tallenteen. Tämä GoGon tunti on pidetty jo joskus pahimpaan korona-aikaan, mutta on kiva että tallenteet ovat jääneet nähtäville. 

Eilen oli edelleen kaunis ilma, lähdin kävelylle Arboretumiin. 1 h 17 min / 8 km / 134. Yllätyin kuinka kuivaa oli, odotin mutaisempaa. Rannan puolella oli pidempi pätkä vielä jäätä, mutta muuten oikein mukavaa. Harmi vaan että Härmälän puolella on jotain korjaustöitä menossa ja yksi pätkä kokonaan pois käytöstä. Toivottavasti aukeaa pian. Kukkakuvia saa kyllä vielä hetken odotella... Tänään mieleni teki pienelle juoksulenkille. Menin ratikalla Kalevaan, nousin mäen hautausmaan nurkalle ja sieltä juoksin Järvensivun ja Ratinan kautta kotiin, 49 minuuttia / 5,26 km / 146. Nyt on se aika vuodesta kun on pukeutumisongelmia; tuuli on kylmä mutta aurinkoisimmissa paikoissa tulee hiki. T-paita ja ohut takki on aika hyvä yhdistelmä, vaikka tuntui että loppumatkan aurinkoisuudessa pelkkä t-paita olisi riittänyt. En kuitenkaan uskalla lähteä kovin vähissä vaatteissa; useimmat vakireittini kulkevat jommankumman ison järven vieressä ja siellä tuulee usein. Plus että maassa on kuitenkin vielä lunta ja jäätä monin paikoin. 

Aika monena viikkona treenimäärä on ollut noin 4 h 20 min, tälle viikolle tuli 7 h 22 min. Siihen kuuluu 1 salitreeni, 1 kehonhuolto, 2 juoksua ja 3 kävelyä. Kellokin jo huomauttaa, että "olet treenannut viime päivinä paljon tavallista enemmän". No niin olen, ja sekin vaikuttaa että ei ole tarvinnut olla sisällä kuntopyörän selässä paossa lumisateita vaan on voinut ulkoilla. Fakta on, että verrattuna keskivertosisäpyöräilyyn kävelysykkeeni on 15 ja juoksusykkeeni 30 pykälää korkeampi. Kroppa ei kuitenkaan tunnu väsyneeltä. 

Ensi viikon suunnitelmat ovat ulkoilupainotteiset, koska aurinkoista säätä on luvassa monelle päivälle. Huomenna vietetään vielä pääsiäistä, olemme sopineet menevämme Näsijärven jäälle kävelemään puolisoni, hänen serkkunsa ja tämän lapsen kanssa. Luvassa on siis hyvinkin palauttavan puolelle menevä treeni. Tiistaina olen iltavuorossa, silloin en välttämättä tee mitään. Voipi olla töissä kiirettä kahden omatoimiaukiolo- ja kahden sulkupäivän jälkeen. Keskiviikosta perjantaihin olen aamuvuorossa, siinä lienee luvassa sekä juoksua että kävelyä. Ensi lauantaina meillä on jääkiekon MM-kisojen vapaaehtoisten kick off -tilaisuus Tampere-talolla, siihen on varattu 6 tuntia. Jos ennustettu sade pysyy kohtuullisena ja jos voimia on, saatan lenkkeillä kotiin. Tai ehkä käydä salilla, ainakin Hämeenpuiston GoGo on auki iltakahdeksaan saakka niin hyvin ehtisin sinnekin. 

Oikein ihanaa huhtikuuta! Toivottavasti katu- ja siitepöly eivät aiheuta hankaluuksia. Täällä katujen siivous alkaa pääsiäisen jälkeen, hyvä juttu. Ainakaan ensi viikolle ei ole ennustettu lumisadetta, niin ei tarvi heti ajaa uudestaan hiekoitussoraa. Sitten onkin kiva lenkkeillä, kun sora ei pyöri kenkien alla :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti