sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Juoksuohjelman puoliväli: jaksan juosta 5 km!

 


Se on kuulkaa pimeä, kun iltavuoron jälkeen lenkkeilee! Syksy on siis tullut ihan kokonaan. Ja olihan tällä viikolla syyspäiväntasauskin. 

Tämä viikko sisälsi juoksuohjelmassa 6 treeniä, 4 juoksua ja 2 kävelyä. Tein ne kaikki :) 

Maanantain treeni oli 18 minuuttia juoksua, vaikka ohjelma sen esittelikin lyhyemmän tuntuisena eli 9 minuuttia, käännös, 9 minuuttia. Juoksin junalta Sorinkatua ja Ratinanrantaa pitkin kotiin. Matka 1,95 km, keskisyke 148. Ei ollut kulkua yhtään, verrattuna sunnuntain lenkkiin keskisyke oli pari pykälää korkeampi vaikka keskivauhti oli 20 sekuntia hitaampi. Töissä oli stressaava päivä, se varmasti näkyi tekemisessä.

Tiistaina meidän piti mennä ystäväni kanssa kävelemään, mutta hänen hakiessaan minut junalta hän kysyi "mennäänkö me lenkille vai mennäänkö me syömään", sanoin että äänensävystä päätellen mennään syömään. 

Keskiviikkona oli juoksua 24 minuuttia (eli 12, käännös, 12). Iltavuorosta lähtiessä Orivedellä oli valoisaa mutta Tampereelle saapuessa pimeni nopeasti. Tulin taas Sorinkatua ja Ratinanrantaa, mutta en kääntynytkään Eteläpuistoon ja kotiin vaan kiersin vielä Ratinan suvannon. 2,55 km / 146.


Torstain treeni oli tunnin kävelylenkki. Aamulla oli paksu sumu, mutta päivä kirkastui ja olikin ihana auringonpaiste. Kävelin Petsamossa ja Ranta-Tampellassa, 6,1 km / 125. 

Perjantainakin kävelin, viikon toinen kävelylenkki oli "rauhallinen 30 minuuttia" joten en sitä varten edes vaihtanut vaatteita. Alusvaatteet, sukat ja lenkkarit oli sentään urheiluun tarkoitetut, muuten olin pukeutunut leggingseihin ja mekkoon. Junalta kävelin Tammelan ja Juhannuskylän kautta Koskikeskuksen kulmalle, treffasin siellä puolison kanssa ja kävimme syömässä Purebitessa. 


Lauantaille ohjelma sanoi että "juokse lyhyehkö lenkki", päätin että tällä kertaa se tarkoittaa 15 minuuttia. Siivosin kotona 2 tuntia, ja lähdin samalla hiellä juoksemaan. Kotikulmilla Kaakinmaalla ja Pyynikillä 1,72 km / 144. Keskivauhti 8.42, mikä on itselleni tässä vaiheessa keskitasoa kovempaa. Toki alkuun kävelin ylämäen Pyynikin näkötornin risteykseen, jotta pääsin juoksemaan pelkästään tasaisella ja alamäessä.

Tänään olikin sitten tosipaikka, ohjelmassa luki 5 km. Etukäteen jännitti, ihan vaan siitä syystä että pisin lenkki on ollut tämänviikkoinen 24 minuuttia, ja vitonen veisi aikaa rutkasti enemmän. Arvelin että keskivauhti on jotain 9-9.30 välillä. Suunnitelma oli pitää rauhallinen vauhti, koska oletus on että 8.30 on sellainen nopeus mikä alkaa hapottaa nopeasti. Menin ratikalla Kalevaan, juoksin siellä ensin loivaan alamäkeen, sitten korttelin toista puolta loivaan ylämäkeen, tasamaata Kissanmaalle ja siellä pääosin tasaista, oikeastaan oli vain kaksi pientä alamäkeä ja kaksi pientä ylämäkitömpärettä. Keskisyke oli tällä reissulla vähän korkea eli 152, mutta en halunnut kävellä ylämäkiä koska ajatus oli testata jaksanko juosta 5 km yhtä soittoa. Kaksi muutaman sekunnin pysähdystä tuli kun nappasin valokuvan, muuten juoksin koko ajan. Suunnittelin reitin niin että matkalle osuu vain yhdet liikennevalot, ne tulivat 4,9 kilometrin kohdalla ja sattuivat olemaan vihreät. Keskivauhti oli 9.15, ja se oli sellainen vauhti että olisin jaksanut pidempäänkin. Sehän kai pitäisi ollakin homman juju, juokse niin että et ole uupunut lenkin jälkeen vaan olisit jaksanut lisää. Joku onnistumisen riemu taisi kuitenkin tossuihin tulla, sillä viimeinen kilometri oli 20 sekuntia nopeampi kuin toiseksi nopein. 


Aamulla kuulostelin että takareisiä kiristää, aion tänään illalla vielä tehdä GoGon jumppatallenteilta liikkuvuus-venyttelyn.

Ensi viikolla on 4-5 treeniä. Maanantai on ihanan tsemppaava: "Rentoudu ja nauti eilisestä saavutuksesta". Tiistaille on rauhallinen ja rento 15 minuutin juoksulenkki, mietin että juoksisin salille ja kävisin tekemässä lihaskuntoa. Keskiviikko on vapaa saatesanoilla "voit kävellä pienen lenkin", saatan hyvinkin kävellä iltavuoron jälkeen junalta kotiin. Torstain saanen tehtyä ohjelman mukaan eli 5 km juosten, tempoa vaihdellen. Mutta perjantain 45-minuuttisen kävelylenkin siirrän suosiolla lauantaille, koska perjantaina meillä on töissä kirjaston synttärijuhlat ja niistä olen kotona ehkä vasta iltakymmeneltä. Sitten jää vielä sunnuntaille 5 km + 5 minuuttia + kävely takaisin. 

Ensi viikonloppuna olisi Turun kirjamessut, mutta tällä kertaa ne taitavat jäädä minulta väliin. Kirjaston synttäreihin liittyy tapahtumia tiistaista alkaen, joten olen varmasti aika väsynyt perjantaina illalla kotiin päästyäni. Lisäksi julkiset kulkevat aika huonosti. 5.30 on turhan aikainen lähtöaika, ja 9.30 taas tarkoittaisi sitä että olisin messuhallissa vasta lähempänä puoltapäivää. Kiireisen ja stressaavan viikon jälkeen en ehkä jaksa matkustaa neljää tuntia edestakaisin vain voidakseni viettää muutaman tunnin messuilla. Harmi. Turun kirjamessut on kiva tapahtuma, ja varmasti sinne menisin lauantaiaamuna mikäli perjantaina ei olisi juhlia, joissa minun on paikan pomona oltava loppuun asti. 


Mutta nyt jatkan hyvillä mielin kohta juoksuohjelman viimeistä viittä viikkoa. On lohdullista huomata, että nelikymppisenä voi kuntoutua leikkauksesta ja 3,5 vuoden juoksutauosta ja päästä takaisin juoksukuntoon. Vitosesta on pitkä matka puolimaratonille, mutta lenkki ja viikko kerrallaan :) 6 viikkoa sitten 2 minuuttia tuntui raskaalta, tänään jaksoin 47 minuuttia ja enemmänkin olisi mennyt. Jee!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti