sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Kahden vitosen viikko

 


Terveisiä stressiviikolta! Juoksuohjelman tiukin viikko osui samaan aikaan kirjastomme synttärijuhlaviikon kanssa, joten stressiä ja aikataulutusta on riittänyt. Kirjaston henkilökuntaa sekä juhlaviikon esiintyjiä oli myös sairaana, joten jouduimme soveltamaan. Perjantaina päivällä etsin vielä juhlapuhujaa, kun alkuperäinen oli sairastunut. Onneksi löysin lautakunnan jäsenen, joka oli tulossa ja pystyi sanomaan muutaman sanan klo 17. Vain yksi tapahtuma jouduttiin perumaan, ja sillekin löytyi uusi aika, kaikki muu saatiin toteutettua pienin muutoksin. Mutta nyt on 150-vuotisjuhlat takana, ja yleisön palautteen perusteella onnistuneesti :) Aloitin myös käymään Hypoxi Orivedessä hypoxi-hoidoissa, ja kävi ilmi että hoitopäivänä ei saisi harrastaa raskasta liikuntaa. Hoitokertoja on kolme viikossa, tosin tällä viikolla vain konsultaatio ja ensimmäinen varsinainen, joten sain aika hyvin sumplittua liikunnat. 


Maanantai oli vapaa, koska edellispäivänä oli ohjelman ensimmäinen 5 km. 

Tiistaina olin myös aika väsynyt, ja iloitsin kun ohjelmassa oli vain 15 minuuttia juoksua (1,7 km / 144). Jäin bussista pois Kalevan kirkon kohdalla ja juoksin Tammelan kautta keskustaan. 

Keskiviikko oli vapaapäivä saatesanoilla "voit kävellä pienen lenkin", no minähän kävelin. 29 minuuttia / 2,87 km / 130. Reitti oli iltavuorosta junalta Tammelan ja Juhannuskylän kautta kotiin. 

Torstaina oli viikon ensimmäinen 5 km juoksu. Tunnustan lukeneeni ohjeet huolimattomasti, en huomannut että se olisi pitänyt tehdä tempoa vaihdellen. Olo oli yhä jotenkin voimaton, joten menin ratikalla Hervantaan ja taktikoin alamäkivoittoisen reitin. Tosin en mennytkään Muotialasta Hatanpäälle ja sieltä bussilla kotiin, vaan Nekalaan ja Viinikkaan. Kilometrivauhdit on kyllä olleet vaihtelevia: 8.47, 9.01, 9.10, 9.22 ja 9.16. Ehkä siinä sitten on tempovaihtelua, kun esim. Nekalassa oli jonkin verran loivaa ylämäkeä ja vastaavasti alussa Hervannassa alamäkeä. En olisi jaksanut lähteä tälle lenkille, mutta tuumasin että "pakko", koska perjantain olen kirjaston juhlissa joten joutuisin viikonloppuna juoksemaan vitoset peräkkäisinä päivinä. 

Alunperin olin suunnitellut lauantaille viikon toista kävelylenkkiä ja sunnuntaille vitosta, mutta teinkin ne toisinpäin. Vaikka kävin perjantain kierroksilla, nukuin yön huonosti ja lauantaina oli tyhjä olo, silti tuntui siltä että haluan juoksemaan. Lähdin kotoa Kaakinmaalta, menin Iidesrannan kautta Kalevan Prismalle. Ohjelmassa oli 5 km + 5 minuuttia, kävely takaisin. Juoksuosuus oli 50 minuuttia / 5,6 km / 151. Keskivauhti oli 8.57 eli tämä oli selvästi nopein juoksemani vitonen (+ vähän päälle). Nopein kilometri oli ensimmäinen, 8.21, muut olikin sitten yhdeksän minuutin pintaan. Tein Prismassa ruokaostokset ja kävelin eri reittiä kotiin, Kalevasta Järvensivulle ja takaisin Kalevaan, sieltä ratikalla kotiin. 1 h 1,5 min / 6,3 km / 139. Kävelysyke oli aika korkea, mutta toisaalta selässä oli reppu täynnä ruokaa. 


Tänään olo oli tahmea, johtuen osittain eilisestä. Se oli kuitenkin juoksuohjelman tähänastisesti pisin ja raskain treeni. Sain myös migreenikohtauksen, joka onneksi oli melko lievä ja hellitti lääkkeillä nopeasti. Aamulla olin miettinyt, menisinkö kävelyn sijasta salille polkemaan kuntopyörää. Kun kaverini sitten soitti ja pyysi mukaan salille Hervantaan, päätin että menen ratikalla Hervantaan, kävelen siellä ja menen sitten tekemään kaverin kanssa lihaskuntotreenin. Kävelin hissukseen, 45 minuuttia / 4,36 km / 122. Lenkin aikana kaverini oli laittanut viestin ettei tulekaan salille vaan suoraan Suolijärven avantosaunaan. Menin sitten salille yksin, tein 48 minuuttia lihaskuntoa pääasiassa yläkropalle, vain pari liikettä jaloille. Toistoja 8 - 10 x 3, välissä tauko 45 - 60 sekuntia. Alaspäin veto taljassa, pari ojentajaliikettä, hauikset käsipainolla, rintaprässi, pystypunnerrus, pystysoutu, maastaveto ja noin 40 senttiä korkealle penkille nousu. 

Salilta menin Suolijärvelle, kavereilla on siellä sunnuntaisin varattuna vakiosaunavuoro. En ehkä joka viikko käy siellä, mutta useamman kerran talven mittaan kumminkin. Vesi oli noin 10-asteista, hyvää palauttelua kovan viikon jälkeen.


Ensi viikko onkin kevyempi. Heti alkuun teen kylläkin muutoksen, maanantain piti olla vapaa ja tiistaina piti olla vähintään puolen tunnin kävelylenkki, ne vaihdan niin että maanataina juoksen viikonlopulta rauhallisen 20-minuuttisen ja tiistaina kun on hypoxi-päivä niin pidän muusta liikunnasta vapaan. Siellä ollaan 20 minuuttia kumipuvussa painehoidossa, sitten poljetaan kuntopyörää matalalla sykkeellä 30 minuuttia (näillä kahdella kerralla sykkeeni on pyörinyt 110-115 tasolla). Keskiviikkona on iltavuoro, silloin juoksen 20 minuuttia sisältäen 5 x 1 minuuttia täysillä, ja torstaina on alustavasti suunnitteilla vähintään tunnin mittainen kävelylenkki kaverin kanssa. Lauantaina saatan olla töissä, silloin olisi myös hypoxi-päivä ja siihen uskaltaudun ottamaan tiistaille suunnitellun vähintään 30-minuuttisen kävelyn. Kun kuulemma kävely on ok.  Sitten sunnuntaille jäisi viikon ainoa 5 km. Saa nähdä miten käy. Suunnitelmiin tapaa tulla jonkin verran muutoksia, mutta minua se ei haittaa, kunhan kaikki treenit tulee tehtyä. Toistaiseksi olen onnistunut. 7 viikkoa takana, 4 edessä. 


Mukavaa lokakuuta! Kuten yllä GoGo Hervannan teksti muistuttaa, ole itsellesi armollinen jos pimeys ja sade väsyttää. Toivotaan, että aurinkoa näkyisi ensi viikolla. Tänään piti Tampereellakin paistaa sääennusteen mukaan koko päivä, ainakaan keskustassa ja Hervannassa oli pelkkää harmaata. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti