sunnuntai 14. elokuuta 2022

Valoa tunnelin päässä; ensimmäiset juoksuaskeleet yli 3 vuoteen!

 


Nyt on kuulkaa tosi makea fiilis: ensimmäiset juoksuaskeleet sitten toukokuun 2019 Karhunkierroksen on otettu! Onhan se juoksu ihan tosi tosi raskasta ja syke nousee 150-160 -tasolle, mutta silti, tästä se taas lähtee. Maratonkuntoon on pitkä matka, mutta askel kerrallaan. Kunhan vaan pääsee johonkin juoksutapahtumiin vielä ja saa lisää osallistujamitaleita.

Tunnustan tehneeni vähän ohi juoksuohjelman, eli enemmän kuin mitä siinä on. Osittain siksi, että ohjelma on varmaankin tarkoitettu sellaisille, jolla ei ole liikuntataustaa. Minä olen kuitenkin pystynyt tekemään kävelylenkkejä jo yli vuoden, joten kunto ei ole ihan nollassa. 


Maanantaina ohjelmassa olisi ollut 5 minuuttia kävelyä / 2 minuuttia juoksua x 2. Koska menin iltavuorosta junalle, tein tätä koko matkan ajan. Yhteensä kertoja tuli 6, loppuun vielä seitsemäs viisiminuuttinen kävelyä. Yhteensä 47 minuuttia / 4,7 km / 141. Juoksu tuntui tosi raskaalta, kroppa oli ihmeissään että mitä tapahtuu. Ja sisäreisissä tuntui monta päivää. 

Tiistain ohjelma oli 30-minuuttinen kävely, onneksi niin lyhyt, sillä yöuneni olivat jääneet noin nelituntisiksi. Työterveydestä olen saanut ohjeen käyttää tarvittaessa melatoniinia kuurina, ongelma vaan on siinä että uni ei tule silti. Otin melatoniinin klo 22 ja vielä klo 1.30 katsoin kelloa, vaikka käytössä on käsikauppalääkkeistä se minkä pitäisi nimenomaan nopeuttaa unen tuloa. Usein tuntuu siltä, että väsyttää niin ettei silmät pysy auki mutta aivot liikkuu täysillä kierroksilla. Jäin bussista pois Alasjärven pysäkillä, kävelin Pappilan, Takahuhdin ja Huikkaan kautta Jäähovin bussipysäkille, 37 minuuttia / 3,6 km / 127. 


Keskiviikko olisi ollut varpaidenheiluttelupäivä, kävin kuitenkin salilla tekemässä 36-minuuttisen koko kehon treenin. Pakkalaitteilla ylätalja eteen ja taakse, rintaprässi, ojentajat, pohkeet ja jalkaprässi, levypainolla pystysoutu. Toistoja 3 x 8 paitsi jalkaprässissä 3 x 12. Juoksuohjelmassa ei ole lainkaan lihaskuntoa tai kehonhuoltoa, joten käytän niihin vapaapäiviä ja etenkin kehonhuoltoon myös juoksupäiviä. 

Torstaina ohjelmassa oli 5 minuuttia kävelyä / 2 minuuttia juoksua x 2, tein x 3 ja loppuun vielä viiden minuutin kävelyn ratikkapysäkille. Tällä kertaa jäin Taysin pysäkillä pois ja liikuin Petsamossa. 26 minuuttia / 2,7 km / 134. (Maksimisyke oli 166...)


Perjantaina ohjelmassa oli 5 minuuttia kävelyä, 2-3 minuuttia juoksua ja kävely kotiin. No minähän en mennyt kotoa kotiin vaan lähdin liikkeelle rautatieasemalta. Reitti Tammelan kautta Ranta-Tampellaan sisälsi 5 minuuttia kävelyä / 3 minuuttia juoksua x 2. 16 minuuttia / 1,67 km / 144 (maksimi jälleen 166).  Tein eri treeninä kävelyn kotiin, 24 minuuttia / 2,5 km / 131. 

Lauantai oli täysi lepopäivä. Teimme puolisoni kanssa itse sushia, siinä meni iltapäivä. Otimme sushit mukaan piknikille, kaveripariskunta toi jälkiruuan. Piknikin jälkeen kävimme Pyynikin kesäteatterissa katsomassa Suomen hevosen. 

Tänään meidän piti mennä ystävän kanssa illalla sauvakävelemään mutta lenkki peruuntui. Tein sitten kerrankin sen mitä juoksuohjelma sanoi, 5 minuuttia kävelyä / 2 minuuttia juoksua x 2, "ylimääräisenä" kolmen minuutin kävely ratikkapysäkille. 17 minuuttia / 1.72 km / 140. Iltaseitsemältä oli vielä tosi kuuma. Ensi viikko vähän hirvittää. Juoksupäiviä on kolme, ja juoksun määrä nousee 4 minuuttiin. Helteessä voi olla tukalaa, etenkin kun valtaosan lenkeistä teen töiden jälkeen noin klo 16-18 välillä. Jännittää myös, kuinka raskaalta neliminuuttinen tuntuu. Tällä viikolla tuntui, että loppuviikon kaksiminuuttinen kului nopeammin kuin alkuviikolla, mutta pohkeissa kyllä painaa. 

Ystäväni kanssa on sovittu maanantaille yinjooga ja tiistaille bodycombat. Ajattelin vaihtaa juoksuohjelman treenit päikseen, niin että maanantaina teen kävely 5 minuuttia / juoksu 4 minuuttia x 2, ja tiistaina kävelylenkki vähintään 30 minuuttia. Ei sitten ole juoksu ja bodycombat samalle päivälle. Ensi viikolla tulee myös tauko juoksuohjelmaan, sillä lauantaina lähdemme ystäväporukan kanssa viikoksi Islantiin. Eli teen treenit normaalisti perjantaihin asti, ja jatkan siitä palattuamme. 

Hyvillä mielin siis ollaan! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti