keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Jouluhaaste: 24 kysymystä joulusta

 

Palanderin talo Tampereen Keskustorilla, talo valaistu kuvioilla

Taivaanrannan juoksija oli bongannut jouluhaasteen, ja oitis päätin tarttua siihen. Tehkääpä muutkin, vastauksia on kiva miettiä ja mieluusti lukisin muiden jouluperinteistä ja -mieltymyksistä! 

1. Lempijoululaulu?

Yhtä on täysin mahdoton valita, joten "huijaan" heti ja sanon useamman. Yksi uudempi löytö on Himlen i min famn Carolan esittämänä. Tämä on suomennettu nimellä Taivas sylissäni, mutta en ole vielä kohdannut Carolan voittanutta Suomi-versiota. Tarja Turusen esittämä Jo joutuu ilta on kerrassaan ihana. Raskasta joulua - porukan Tulkoon joulu on joka joulun pakko kuunnella - osastoa. 


2. Jouluelokuvasuosikkisi?

Love Actually. En taida edes tietää muita jouluelokuvia jos unohdetaan piirretyt...


3. Paras jouluherkku?

Tykkään kaikesta jouluruuasta, mitä perheemme pöydässä on! Ykkönen on ehkä kuitenkin perunalaatikko. 


4. Missä vietät joulun tänä vuonna?

Lapsuudenkodissani vanhempien, siskon perheen ja puolisoni kanssa. Meitä on yhteensä 9, onneksi tapaamme muutenkin jakaantua kolmeen huoneeseen niin tänäkään vuonna emme ole kylki kyljessä :) 


5. Oikea vai muovinen joulukuusi?

Oikea. Osa joulutunnelmaa on pistelevät neulaset, sekä neulasten rapisemisesta valittaminen.


6. Mitä traditioita odotat eniten?

Perheemme joulu alkaa siitä, kun kokoonnumme vähän ennen puoltapäivää riisipuurolle, puuroa syödessä kuunnellaan joulurauhan julistus. 


7. Milloin avaatte lahjat?

Illalla, perinteisin aika taitaa olla klo 19. 


8. Kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen?

Antaminen. Alan yleensä pitää silmiä auki jo alkusyksystä, ja bongailla hyviä lahjaideoita. Toisaalta siinä on sekin, että kun on monta lahjan saajaa sekä Hopen kautta lahjoitetut, niin on taloudellisesti kivempaa jakaa kustannuksia useammalle kuukaudelle.

Commercen talo Tampereen Keskustorilla kuvioilla valaistuna

9. Millainen paketoija olet?

Nopea. Leikkaan lahjapaperin vinoon ja mahdolliset repeytymät korjaan teipillä. Ostan yleensä montaa erilaista paperia, jotta lahjojen saajat eivät pysty niin helposti päättelemään mitkä ovat minulta. Joka vuosi ostan myös lahjanauhaa, ja vasta sen jälkeen tajuan että kotona on monta pakettia jo ennestään.


10. Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

Tunnustan, että minulla ei ole yhtään jouluneuletta, eikä mitään muutakaan perinteistä jouluvaatetta. Yleensä pukeudun mekkoon, mutta sekin on eri joka vuosi. Tänä vuonna aion pukeutua paksuihin mustiin sukkahousuihin ja Neulomon Revontuli-kuosiseen tunikaan.


11. Ihanin joulumuisto lapsuudesta?

Noin 10-vuotiaana sain lahjaksi toivomani kosketinsoittimen. En osannut soittaa silloin, enkä sen jälkeenkään. Koskaan en käynyt soittotunneilla, yritin opetella itse kirjaston soitonoppailla mutta huonolla menestyksellä. 


12. Oudoimmat lahjat, joita olet saanut?

Entinen poikaystäväni osti minulle silityslaudan ja yleiskoneen. Silityslauta oli sinänsä tarpeellinen, mutta en olisi halunnut saada sitä joululahjaksi. Yleiskone oli turhake, tapanani on ollut leipoa korkeintaan kerran vuodessa, eikä sille ollut käyttöä ruuanlaitossakaan. 


13. Mitä perinteitä haluat siirtää lapsellesi?

Minulla ei ole lapsia, mutta siskon lapset ovat kiitettävästi omaksuneet perinteitä. Nuorin, joka on nyt 13, muistaa mitä edellisvuonna tehtiin mihinkin kellonaikaan, ja kovasti hän yrittää että samoin menisi joka kerta :)


14. Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

En ole. Viihdyn erittäin huonosti keittiössä, eikä minulla taida olla piparkakkutalon vaatimaa taitoa saati kärsivällisyyttä. Tänä vuonna mietin Fazerin karkeista tehtyä taloa, mutta tekemättä jäi.

Sandbergin talo Tampereen Keskustorilla kuvioin valaistuna

15. Suosikkipuuhasi joululomalla?

Kirjojen lukeminen, liikunta päiväsaikaan ruuhkattomalla kuntosalilla tai kävely ilta-aikaan ihaillen ihmisten piha- ja ikkunavaloja.


16. On jouluaatto, mitä kupissasi on?

Vettä jouluruokailun alkuun asti, sen jälkeen punaviiniä.


17. Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Mahdoton sanoa. Siskollakin on kolme lasta, niin olisi epäreilua antaa lahja vain yhdelle. Ehkä koko perheen yhteinen lahja? 


18. Mitkä värit tekevät joulusi?

Sininen ja hopea, ne ovat lempivärini kuusen koristeissa. Pöytäliinoihin ja verhoihin "kuuluu" punainen ja vihreä.


19. Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat?

Perheemme on käynyt ehkä kerran joulukirkossa, sen skippaan. Lipeäkalaa meillä ei - onneksi - ole koskaan. 


20. Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?

En ole. Mutta nyt kun minulla on ulkomaalainen puoliso, niin mahdollisesti vuoden päästä olen joulun Saksassa. Etenkin nyt, kun puoliso "joutuu" tänä vuonna olemaan kanssani lapsuudenkodissani, koska ei pääse matkustamaan Saksaan.


21. On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

Kaikkea mitä pöydästä löytyy. Noin kuutta lajia laatikoita, graavilohta, silliä, rosollia, homejuustoa, vihersalaattia, kurkkusalaattia, limppua... 


22. Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Valkoiset. Vaikka värikkäätkin on ok, etenkin sellaiset jotka eivät vilku.


23. Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?

Jouluaatosta, koska silloin koko perhe on koossa. 


24. Mikä joulussa on parasta?

Yhdessäolo ja kiireettömyys.

Sandbergin talo Tampereen Keskustorilla kuvioin valaistuna

Jutun kuvat ovat Tampereen Keskustorilta, jossa osana Valoviikkoja on toria ympäröivät talot valaistu. Aloituskuvassa on Palanderin talo, sitten Commercen talo, kaksi viimeistä kuvaa ovat Sandbergin talosta. Viimeisen kuvan oikeassa reunassa on pieni siivu Kelan taloa. Osuin paikalle sattumalla ensimmäisena valaisupäivänä, mutta valot ovat päällä päivittäin pimeään aikaan (olikohan klo 15.30-22) tammikuun alkuun asti. Ihana idea ja hieno toteutus!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti