sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Todellista juoksun ja liikunnan iloa

Kyllä tuossa on kahvakuula vaikka se rajautuikin kuvasta ulos! :)
No niin ystävät, tuttavat ja tuntemattomat! Tällä viikolla se lopultakin löytyi, tekemisen ilo ja ajoittain myös helppous :) Vaikeiden viikkojen, jopa kuukausien jälkeen oli jo aikakin! Huippuviikko, jota seuraavassa ruodin tarkemmin. 

Viikko sitten lauantaina olin töissä, joten pitkis siirtyi sunnuntaille, Se oli aika raskas ja ylämäkinen keikka. Maanantaina oli vapaapäivä, mietin että lähtisinkö lenkille kun on se kova pitkis alla. Oli niin hieno auringonpaiste että lähdin. Olin suunnitellut yhden reittivaihtoehdon, mutta puolen tunnin jälkeen tajusin että siitä tulee liian pitkä, en voi juosta toista pitkistä tänään. Käännyin takaisin tulosuuntaan, mutta en juossut samaa tienreunaa vaan kävelyteitä. Saldoksi tuli 8,1 km aikaan 1 h 10 min. Alkumatka tuntui ylämäkivoittoiselta ja syke nousi, mutta loppumatka oli enemmän alamäkeä niin keskisykkeeksi tuli 153. Vauhti oli hidas 8.41.

Keskiviikkona tein 43 minuuttia lihaskuntotreeniä kotona. Apuna 8 kilon kahvakuula sekä putkirulla, mutta pääosin liikkeet oman kehon painolla.

Torstaina oli melkein juhlapäivä. Parin vuoden jalkavaivojen jälkeen ystäväni on kuntoutunut sen verran että pystyy juoksemaan noin tunnin lenkkejä. Otimme koiran mukaan ja suuntasimme Hatanpään Arboretumiin. Ihana lenkki, monestakin syystä, Tietenkin ystävä on ykkösjuttu - juoksimme yhdessä ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen, voi olla että siitä on jo lähemmäs kolme vuotta. Toiseksi reitti. Juoksimme menomatkalla Pyhäjärven rantaa ja ihailimme keskustan valoja erilaisesta näkökulmasta. Paluumatkasta osa juostiin järven jäällä, toki lähellä rantaa ja muiden jälkiä seuraten. Kun käännyimme puolimatkassa ympäri, saatoin painaa mittarin tauolle liian voimakkaasti niin että se katkaisi mittauksen. Vajaan tunnin sijaan sain kaksi lähes puolituntista, joita polarpersonaltrainer.com ei anna yhdistää yhdeksi lenkiksi. No, molemmissa keskivauhti on ollut 8.20 keskisykkeillä 153 ja 154. 

Perjantaille oli suunniteltu toisen ystävän kanssa uimahallireissu mutta se peruuntui. Kävin juoksemassa pitkiksen, nyt sen reitin mikä maanantaina osoittautui liian pitkäksi. Haikailin parituntista mutta siihen se oli liian lyhyt, saldona vain 1 h 36 min ja 11,47 km. Mutta tässä tärkeintä oli se, että keskivauhdilla 8.20 syke oli 151. Maksimi vain 162, ja sellainenkin ihme koettuna että tasamaalla mennessä lukemat olivat ajoittain 14-alkuisia! Kolmella kilometrillä keskisyke on ollut alle 150, ja raskaimmissakin vain 153. Muutenkin oli ihana juosta, kun Oriveden kuukausi oli täynnä mäkisiä lenkkejä ja nyt sai mennä tasaisella. Nousua vain 60 metriä ja laskua 50, mikä on hurjan erilainen määrä kuin viikon takaisella jossa nousua 100 ja laskua 70 metriä. Tai Orivedellä, missä 10,85 km sisäsi nousua 110 ja laskua 90 metriä. Tämä lenkki oli täyttä iloa, ja saattaa osoittautua ehkä koko talven tärkeimmäksi. Nyt on olo, että tuskin maltan odottaa seuraavaa pitkistä.

Viikonloppu oli naisten mökkiviikonloppu. Neljän naisen voimin valloitimme järvenrantamökin. Toki mukana oli viinakassi - mutta myös 4 eri kokoista kahvakuulaa! Lauantaina kävelimme jäällä 45 minuuttia ja teimme päälle kahvakuula-HIITin. Yksi porukasta on ryhmäliikunnanohjaaja joka pitää muun muassa crossfit-tunteja. Teimme 20-minuuttisen setin, jossa oli neljä kierrosta. Yksi kierros kesti 4 minuuttia, eli minuutti per kuula. Ensimmäisen ja kolmannen kierroksen välissä oli minuutin tauko, toisen jälkeen kahden minuutin. 8 kilon kuulalla tehtiin yhdistelmä hauiskääntö - ylöstyöntö - ojentaja. 12 kilon kuulalla etuheilautuksia. Paitsi viimeisellä kierroksella kun en jaksanut enää heilauttaa niin tein pystysoutuja. 16 kilon kuulan luona odotti sumokyykky. 20-kiloiselle oli varattu maastaveto, suunta omavalintainen. Tein kolmella kierroksella niinpäin, että nostin kuulan maasta, yhdellä kierroksella laskin sitä alas. Lyhyt mutta tehokas treeni! Kaksi viimeistä kierrosta tein paljain käsin, koska kuulat luistivat hanskoilla. 

Treenin jälkeen kilistimme kuohuviiniä ja aloitimme varsinaisen illanvieton. Viinin lipittäminen jäi kuitenkin sen verran vähiin, että tänään kyettiin hiihtämään :) Iltapäivän setti on mittarini mukaan taas kahtia jaettu; latukahvilassa oli sen verran pitkä tauko että laite katkaisi mittauksen. Yhteismitta on kuitenkin 39 + 39,18 minuuttia eli 1 h 18 min, matkaa 10,27 km. Keskisyke oli mennessä 157 ja tullessa 151. Mennessä oli yksi isompi ylämäki, lisäksi jännitin paria alamäkeä. Sukset luistivat hyvin mutta pito oli huono. Alussa oli noin kilsa ja lopussa 1,2 kilsaa pururadalla, vajaa 8 km mentiin järven jäällä. 

Viime viikolla kun mietin, että voinko laskea arkiliikunnan eli kävelyn bussi- ja juna-asemille liikunnaksi, niin kas kummaa, tällä viikolla niitä ei tullut yhtään! Oli kovia pakkasia ja parina iltana olin niin väsynyt että menin matkat bussilla. No, tulipa koko viikko "hyväksyttävää" liikuntaa :) Treeniä kuutena päivänä, joista kolme juoksua. Yhteensä 6 h 41 minuuttia, mikä on minulle melko iso määrä. Viime talvena kun vetelin tällaisia tuntimääriä harva se viikko niin seurauksena oli rasitusvamma... No, opin siitä valtavasti ja siksipä nyt osa kilometreistä on hiihdosta. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikkoon! 

PS. Olen ilmoittautunut vain Helsinki City Runille. Mutta kas, tällä viikolla mieleen juolahtivat Juokse maalla - tapahtuma, Tampereen puolikas ja Pirkan hölkkä. Vuoden lopussa nähdään, mihin kaikkeen innostun mukaan :)

4 kommenttia:

 1. Kiva lukea iloisia liikuntakuulumisia! Toivottavasti meno jatkuu yhtä nautinnollisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Maanantaiaamuna heräsin niin vasen isovarvas oli hirvittävän kipeä, en tiedä miksi. En ainakaan ole lyönyt sitä kahvakuulaan viikonloppuna... :D Joo, mutta kävely on ontumista niin lenkille ei uskalla. Onneksi tuntuu päivä päivältä hiukan paremmalta, jospa saisi viikonlopulle hyvän pitkiksen.

   Poista
 2. Onpa iloisia kuulumisia! Hienoa huomata, että työ tuottaa tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, motivaatio ja into lisääntyvät heti! Kyllä tästä hyvä juoksukevät ja -kesä tulee :)

   Poista