tiistai 28. kesäkuuta 2016

Kuntoutumista ja tulevan suunnittelua (Tampere Countryside Marathon)

Juhannusaattona näkyi sateenkaari, vaikka ainakaan tuossa mummulan pihalla ei satanut pisaraakaan :)

Juhannuspäivänä satuin lavatansseihin, tanssin ensin puolitoista ja myöhemmin kolme biisiä. Jo ensimmäisen setin aikana sanoin kavereille, että lonkka ei tykkää. Voi toki olla, että viikon kaksi fysioterapiakäyntiä aiheuttivat osaltaan lievää kipeytymistä.

Viime tiistaina oli puolen tunnin kontrollikäynti työfysioterapeutilla. Hän näytti lonkan pudotusliikkeen, ja tein aika monta toistoa molemmilla jaloilla, sekä kengät (korolliset sandaalit) jalassa että ilman. Puoliero oli iso. Vasemmalla liikerata oli pienempi ja lonkka väsyi jo parista toistosta. Oikea liikkui ja jaksoi paremmin. 

Keskiviikkona ei niinkään tuntunut kipua, enemmän jonkinlaista jomotusta. Niinpä sitten toinen fysioterapeutti, jolla käyn yhteensä 10 kertaa, päätti että pidetään koko kerta käsittelyä eikä tehdä lihaskuntoa ollenkaan. Ainoastaan nilkan liikkuvuutta lisättiin yhdellä liikkeellä, muuten oli venytystä ja hierontaa. 

Kerroin tehneeni ainakin jotakin pitkäkestoista venytystä joka päivä ja kas, tuloksia oli tullut. Ensimmäisellä kerralla kantapää ei mennyt vatsamakuulla pakaraan, kummallakaan jalalla, tällä kolmannella kerralla meni molemmilla puolilla. Aiemmin jalka jäi melkein suoraksi liikkeessä, jossa selinmakuulla toinen jalka roikkuu makuualustan yli toisen ollessa koukussa vatsan päällä, nyt oli molemmilla puolilla tapahtunut edistystä niin että jalka osoitti enemmän alas- kuin eteenpäin.
Oli hauska kuulla, että jo parissa viikossa on tapahtunut selvä muutos parempaan. Se motivoi jatkamaan sekä venyttelyä että liikkuvuusharjoitteita. 

Juoksukielto päättyi tänään mutta vielä en uskalla lähteä lenkille. Työmatkapyöräily, sali ja pilates jatkuvat. Tämän viikon jälkeen jään kesälomalle niin lähden pyöräilemään pidempiäkin lenkkejä. Myös kävelemään täytyy mennä, sillä heinäkuun loppupuolella lähdemme ystäväni kanssa kolmen päivän lomalle Kolille. Parina päivänä pitäisi vaeltaa 20 km, joten on syytä testata että lonkka kestää kävellä sellaisen matkan :)

Olen sen verran luottavainen kuntoutumiseen, että kun Tampere Countryside Marathonilta (www.juoksemaalla.fi) tuli yhteistyötarjous niin parin viikon miettimisen jälkeen uskaltauduin mukaan. Ratkaiseva tekijä oli se, että tarjolla on heinäkuun viimeisenä lauantaina kokonaisen ja puolikkaan lisäksi kahdentoista kilometrin lenkki. Puolikaskin voisi olla liikaa, mutta 12 km menee varmasti. Jos jalka ei kestä niin aina voin kävellä maaliin! Tampereen Teiskossa on sen verran hienot maisemat, että hitaampikin vauhti on ihan okei :) 

Jos tuo hiekkatiejuoksu menee hyvin, niin sen jälkeen voin alkaa tähdätä puolimaratonkuntoon. Ystäväni kanssa on jo mietitty, että syksyllä voitaisiin mennä jonnekin, hän jalkaleikkauksesta ja minä rasitusvammasta toipuneena... No, sinne on vielä matkaa mutta haaveita ja paloa juoksuun pitää olla, aina :)

6 kommenttia:

 1. Onpa hienoa, että merkkejä edistymisestä näkyy.
  Tuo Tampere kuulostaa kiinnostavalta. Pitääkin sitten h-hetken jälkeen kuulostella, millaisia ajatuksia tapahtumasta blogeihin ilmaantuu. Toivottavasti lonkkasi kestää hiekkatien hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kauan menee vaikka suht vähän aikaa ehti olla kipeä ennen totaalitaukoa. Odotan kovasti sitä ensimmäistä lenkkiä, ehkä ensi viikolla käyn kokeilemassa lyhyen pururadalla... Juoksutapahtumia on vaikka kuinka, mutta Tampere houkuttaa koska olen sieltä lähistöltä kotoisin ja paria viime vuotta lukuunottamatta asunut aina Pirkanmaalla :)

   Poista
 2. Moikka!

  Mahtavaa, että juoksukieltosi päättyi ja pääset välillä juoksemaankin. Minäkin olen menossa Tampere Country Marathonille ja pohdin tuota juoksumatkaa. Ehkä minäkin jään juoksemaan sen Myllyn lenkin, sen luulisi jalkojen kestävän. =) Eilen minä pyöräilin 40km ja tänään menen juoksemaan ja sauvakävelemään mäkiä. Sauvakävely jonnekin rinteeseen on tosi hyvää ja tehokasta treeniä ilman kovaa iskutusta - suosittelen! Tsemppiä kuntoutumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vielä ei ole koipi kunnossa, huomaa näin päivä fyssarilla käynnin jälkeen. Tehtiin muutama tasapainoliike niin yhdellä jalalla seisominen tekee lonkan ärtyisäksi. Onneksi se kipu menee nopeasti ohi. Kolmen viikon päästä pitäisi vaeltaa Kolilla 2 x 40 km, onneksi yhteen kertaan on aikaa vaikka koko päivä... Ja ihanaa kun kesäloma alkaa niin jaksaa käydä samana päivänä sekä kävely- tai juoksulenkillä ja pyöräilemässä. (Kävelysauvat on hankintalistalla.)

   Huomasin että muitakin bloggaajia on tulossa, kivaa saada blogeille kasvot ihan livenä :)

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa! Pitääpä itsekin muistaa venytellä ja testailla liikkuvuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun on tullut jalkapalloa telkkarista, siinä on koko ajan kello näkyvissä niin olen mitannut aikaa että venytys on pysynyt 2-3 minuuttia :D Eilen oli viiden käynti ja nyt jo liikkuvuus on kuulemma normaali, joten ovat tehonneet :)

   Poista