sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Kiva ja kiireinen helmikuu

 


Hui sentään, taas hujahti kaksi viikkoa melkein huomaamatta! Liikunnan saralla on tapahtunut uutta ja vanhaa, samoin muussa elämässä. Aloitetaan liikunnasta ja lähdetään liikkeelle ´viime viikolta. 

Alkuviikolla en tehnyt mitään, johtuen maanantain 24.1. jäsenkorjauksesta. Viikon ensimmäinen treeni oli torstaina, jolloin kävelin iltavuoron jälkeen junalta kotiin. 48 minuuttia / 4,5 km / 137. Tuttu reitti Tammelan ja Ranta-Tampellan kautta, tällä kertaa en tullut kotiin Hämeenpuiston kautta vaan koukkasin Taidemuseon ohi ja Pyynikin kirkkopuiston läpi.

Tammelassa on hieno muraali,
Koska olin edellisen lauantain töissä, perjantai 28.1. oli vapaapäivä. Ystäväni pääsi irtautumaan etätoistä iltapäivällä, joten lähdimme kävelylle. Ensin kuljimme Hervantajärven jäällä, sitten pysähdyimme laavulle mehutauolle ja jatkoimme lenkkiä Hervantajärven ja Makkarajärven poluilla. 1 h 29 min / 5,7 km / 120. Huomattiin että järvellä menee latu, päätimme tulla joku päivä kokeilemaan kestääkö leikattu varpaani hiihtoa. 


Lauantaina jumppasin kotona, GoGon tallenteilta puolituntisen teräspakaratreenin ja perään 20-minuuttisen vatsa-selän. Jalat tuntuivat aika väsyneiltä, syynä saattoi hyvinkin olla edellispäivän metsäpolkuilu. 

Sunnuntaina ystäväpariskuntani oli vuokrannut Suolijärveltä saunan, meitä oli 7 hengen porukka saunomassa ja uimassa. En tiedä tuliko saunottua liikaa, mutta maanantain vastaisena yönä heräsin klo 2 jälleen kerran migreeniin. Tällä kertaa kohtauksia oli vain yksi. 

Tällä viikolla oli kolme treenipäivää. Keskiviikkona tein pitkästä aikaa 45-minuuttisen yogalatesin GoGon tallenteelta. Torstaina kävelin illalla junalta kotiin, 47 minuuttia / 4,5 km / 135. 

Tänään tein GoGon tallenteilta ensin puolituntisen kehonpainotreenin (joka kesti 25 minuuttia ja oli HIIT), siihen perään 15-minuuttinen pakaratreeni boksilla. Tai siis kotioloissa tavallisella tuolilla. HIITissä huomasin, että jalkani kestää kyykkyhyppyjä ja polvennosto- sekä paikallaan juoksua. Sen sijaan esim. lankku päkiöiden varassa tai kunnollinen askekyykky ovat vielä liikaa. Boksitreeni oli raju, siinä oli penkille nousua, sumokyykkyjä, yhden jalan kyykkyjä, yhden jalan lantionnostoja (jotka kylläkin tein kahdella jalalla) sekä bulgarialaisia askelkyykkyjä etunojassa. Kaikkia kaksi kierrosta. Oli aika hassu video, alussa ruudulla oli liikkeiden nimet, sitten seurattiin ohjaajaa joka ei puhunut mitään. Eli oli syytä seurata läppärin näyttöä tarkasti, jos halusi vaihtaa liikettä samaan aikaan ohjaajan kanssa. Tosi raskas mutta myös kiva treeni, tämän teen toistekin. 

Hiihtokokeilu jäi tältä viikolta monta kertaa. Ensin meidän piti ystäväni kanssa hiihtää Orivedellä, niin että hän hakisi minut matkatöistä tullessaan. Hänen matkapäivänsä muuttui seuraavaan päivään, mutta se oli minulla ilta. Sitten kävi niin, että lunta satoi lisää ja vielä lisää, niin ei lähdetty koska ei haluta hiihtää umpihangessa. Seuraava yritys on ylihuomenna tiistaina illalla. Perjantaina piti kävellä viiden hengen voimin samalle Hervantajärven laavulle, missä olimme viikkoa aiemmin kaksin, mutta lumimyräkkä perui tämän suunnitelman. Siirsimme lettukestit laavulta sisätiloihin. 


Työkuviot ovat jännittävässä vaiheessa, kirjastonjohtajan paikan hakuaika päättyi perjantaina ja maaliskuun alusta saamme uuden johtajan. 

Perjantaina oli myös vihdoin se päivä, että sain aikaiseksi mentyä lääkäriin. Sain nyt migreeniin estolääkkeeksi Candesartanin, joka on kenties ollut kokeilussa ennenkin. Muistin kaksi kolmesta estolääkkestä, kolmannesta en nimeä mutta sen että se oli silloisella kollegallani verenpainelääke. Lääkäri ehdotti Candesartania, ja sanoin nimen kuulostavan tutulta. Se aloitettiin nyt 8 mg:n annoksella, muutaman viikon päästä tarkistetaan kaliumarvot ja jotain muuta. Jos veriarvot ovat kunnossa, todennäköisesti annostus on sen jälkeen 16 mg. Sain myös ohjeen seurata verenpainetta, koska lääkettä tosiaan käytetään myös korkean verenpaineen hoitoon. Mietin, että voisi olla viisasta ostaa verenpainemittari kotiin, se ei olisi kallis investointi. Aiemmissa seurannoissa olen käynyt tekemässä mittauksen Orivesi-talon itsepalvelupisteessä, mutta se on ollut korona-ajan pois käytöstä enkä usko että on vielä tullut takaisin. Tein lääkärin luona laskutoimituksen, kohtauslääkeresepti oli uusittu viime vuoden huhtikuun alussa, ja koska jäljellä on 29 pilleriä, se tarkoittaa sitä että kohtauksia on ollut vähintään 43 noin kymmenen kuukauden aikana. Todennäköisesti enemmänkin, sillä uusitan reseptin aina ennen kuin viimeinen lääkepakkaus on tyhjä.

Sain myös lähetteen röntgeniin ja kävinkin siellä perjantaina töiden jälkeen. Marraskuisen liukastumisen / kompastumisen jäljiltä vasen nilkka vaivaa yhä, etenkin sisäkierto on paha. En voi esim. pitää jalkoja suorana ristissä. Kaikkein pahin on, jos istun sohvalle, taitan vasemman jalan alle ja laitan oikean reiden nilkan päälle. Tässä asennossa en voi olla ollenkaan, se on nilkalle liian kivulias. Nyt jalka on kuvattu, lääkäri oli kyllä skeptinen että kuvasta mitään löytyy, vaikka "ensimmäinen nivelside" olikin kosketusarka. Mutta hän myös sanoi, että mikäli jalka vaiva vielä kuukauden päästä, sitten on syytä hakea lähete ortopedille. 

Lisäksi sain ohjeen hakeutua fysioterapeutille, häneltä voisi saada vinkkejä sekä nilkan että leikatun varpaan kuntoutukseen. Yritän saada ajan mahdollisimman nopeasti.

Ikurin jääveistospolulta

Ensi viikko tulee olemaan aika karmea, liikuntaa tulee oletettavasti vähän. Huomenna maanantaina olen iltavuorossa, ajattelin taas kävellä junalta kotiin. Tiistaina menen töiden jälkeen tamperelaisten kirjabloggaajien tapaamiseen, ja sen jälkeen yritämme ystäväni kanssa päästä hiihtämään. Keskiviikkona olen iltavuorossa, mutta lähden Orivedelle jo aamubussilla, koska hiukseni kaipaavat leikkuuta. Torstaina on taas aamuvuoro, mutta sen perään elämänlaatulautakunnan kokous. Perjantaina olen viiden vuorossa, eli takaisin Tampereella iltakuuden aikaan. Saapa nähdä, joko migreeni sitten taas kolkuttelee lauantaiaamuna. Vai oliko läksiäiskohtaukset perjantaina alkuillasta ennen estolääkkeen alkua, ja lauantaina päivällä alle vuorokausi ensimmäisen Candesartan-pillerin otosta. 

Kivaa talven jatkoa! Päivät jo pitenevät vauhdilla, mutta lumentulo saisi jo riittää. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti