sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Vähemmän treeniä, enemmän muuta - pää kiittää

Kevään edetessä treenaaminen on ollut työläämpää. Aika paljon olen tännekin kirjoitellut että ei kulkenut, syke korkealla jne. Viime viikon pitkis oli samaa linjaa, tuntui etten jaksa niin parituntinen n. 15 km lyheni mittaan 12,59 km aikaan 1 h 38 min. Keskivauhdilla 7.47 syke oli 159.

Tuota pitkistä seurasi neljä liikuntavapaata päivää, mikä teki hyvää. Kävin muun muassa Kiasmassa katsastamassa uudet näyttelyt, aloituskuvassa on sieltä maistiaisia. Suosittelen, menkääpä viettämään joku lepopäivistä sinne! :) Lisäksi ohjelmassa oli kampaajakäynti ja työkaverin läksiäiset, eli oli ihan hyviä syitä miksi en voinut mennä alkuviikolla lenkille... 

Viime viikolla oli kolme treeniä (kilsan vedot, mäkivedot ja pitkis), tällä viikolla vain kaksi. Torstaina kävin kokeilemassa uudestaan kilsan vetoja, tällä kertaa ne menivät paremmin. Olo oli hyvä ja vaikka vauhti kiihtyi pikkuriikkisesti oli jokainen veto edellistä sekunnin pari nopeampi: 6.07 - 6.06 - 6.04 - 6.03. Välissä oli kahden minuutin kävelypalautus. Mietin oliko se liian lyhyt tai kävelinkö liian lujaa, sillä syke laski vain nipin napin alle 150. Vedon lopussa se oli kuitenkin usein luokkaa 176-178. Vetojen keskisykkeet olivat 168 - 172 - 172 - 176. Viimeisen yritin tiristää alle kuuteen minuuttiin mutta tällä kertaa ei onnistunut. Syytän maastoa, juoksin joenvartta hiekkatietä, ja vedoissa 2 ja 4 oli jonkinverran loivaa ylämäkeä. Pitäisi löytää jostain tasainen pätkä niin voisi kokeilla saisiko tehtyä enemmän eroa vetojen aikoihin. Mutta ihan hyvä fiilis jäi tästä treenistä.

Eilinen pitkis olikin taas sitten ihan oma tarinansa, lähinnä sään takia. Nyt sain sen mikä piti olla viime viikolla, 14.85 km ja 1 h 54 min. Alkumatkasta ripsautti vettä, sitten muutaman kilometrin ajan paistoi aurinko. Kunnes puolivälissä alkoi raesade, jota kestikin sitten kotiin asti. Pointsit itselleni, en lyhentänyt lenkkiä sateesta huolimatta. Kympin kohdalla tuntui varpaiden kärjissä että nyt alkaa sukat kastua, kuitenkin vain viimeiset pari kilsaa oli enemmän märkää. Taas kävi sama ilmiö kuin aiemminkin; sateen alkaessa vauhti kiihtyi ja samalla tietysti syke nousi.

Kuten (huonosti) näkyy, kilsat 1-7 aikaan 7.40 - 8.02 keskisykkeellä 153-160, sitten raesadekilsat aikaan 7.28 - 7.34 keskisykkeellä 158-163. Koko lenkin keskivauhdiksi tuli niin monilta muilta lenkeiltä tuttu 7.41. Sinänsä hauskaa, talvella oli paljon lenkkejä keskivauhdilla 8.13, nyt olen jämähtänyt tähän 7.41/7.42. Keskisyke taas 159. 

Viime lauantaina huomasin illalla, että lonkka on kipeä vasemmalta puolelta. Olen sitä tutkiskellut pitkin viikkoa ja tullut siihen tulokseen, että syynä on lihaskireys. Putkirullaillessa on tosi kipeitä kohtia pakaran yläosassa, selän alaosassa ja lonkan sivulla. Juostessa ei satu, mutta muutama tunti lenkin jälkeen alkaa tuntua, ihan kävellessäkin. Siksikin olen vähentänyt perustreeniä ja keskittynyt muutamiin avainjuttuihin. Suuri pk-työ on tehty talven ja alkukevään aikana, nyt ei enää ehdi saada lisää peruskuntoa mutta toisaalta liikaa tekemällä voi rasittaa kroppaa liikaa. On siis varmaan ihan ok, että panostan vauhtia tuoviin intervalleihin ja pidän pitkikset hiukan lyhempinä kuin mitä ne olivat talviaikaan. On kuitenkin alle kaksi viikkoa Bodon Trailiin ja kuusi viikkkoa kauden päätapahtumaan. 

Juoksun vastapainoksi olen panostanut kulttuuriin. Ehkä huonosti sanottu koska onhan juoksukulttuuri... Mutta kävin siis Kiasmassa keskiviikkona ja eilen olin Myyrmäessä Energia Areenalla Tanssin päivän gaalassa. Oli huikea tilaisuus, kertakaikkisen kaunista musiikkia erinomaisen taidokkaiden esitysten taustalla. Oli balettia, salsaa, reggaetonia, jazztanssia, akrobatiaa, itämaista tanssia ja vaikka mitä muuta eri ikäisten tanssijoiden esittämänä. Mahtavaa energiaa ja liikkumisen iloa, 8-vuotiaista aikuisiin!Kiva että on ollut muutakin tekemistä, ei ole tarvinnut maata sohvalla ja potea huonoa omaatuntoa siitä kuinka vähän on treenannut. Fakta on kuitenkin se, että näin lähellä kisakautta on vaarana aiheuttaa haittaa tekemällä liikaa. Katselin polarpersonaltraineria niin sykkeiden puolesta on viime viikot menty aika korkeilla tehoilla, johtuen osin siitä että salitreeni ja salilla tehdyt palauttavat pyöräilyt ovat olleet vähissä. Mutta nyt on syytä olla valppaana ja tehdä asiat huolellisesti vielä nämä muutamat viikot, jotta kisakausi onnistuu ja voin tavoitella jokaisessa kolmessa tapahtumassa ennätysaikaa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä pieni keventely tekee varmasti hyvää, ja muutakin kuin juoksukulttuuria pitää elämässä olla. :) Onpa hauskaa, kun tapahtumat alkavat olla jo noin lähellä. Innolla odottelen raporttejasi niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, tänään tuli Tukholman lähtölupa postissa :) Ihanankamalaa jännittävää aikaa.Lenkkarit kyllä jo syhyää päästä Bodomille.

      Poista