lauantai 30. heinäkuuta 2016

Terveisiä Kolilta!

Edellisessä postauksessa kerroin, että lonkassa oli ollut joogan jäljiltä tuntemuksia. Koska reseptillä oli vielä Pronaxenia, kävin hakemassa toisen kaksiviikkoisen kuurin. Ajattelin, että sillä saan rauhoitettua lonkan sekä ennen Kolia että siellä vaeltaessa. 

Viikko oli aika hulinaa, en edes tiedä montako sataa kilometriä tuli istuttua autossa. Reitti oli: To 14.7 Vantaa-Tampere junalla, Tampere-Juupajoki autolla. Pe 15.7 Juupajoki - Lappeenranta autolla. La 16.7 Lappeenranta - Orivesi autolla. Su 17.7 Orivesi - Vantaa - Tampere autolla. Ma 18.7 pysyteltiin Tampereella. Ti 19.7 Tampere - Kuopio autolla. Ke 20.7 Kuopio - Koli autolla. To 21.7 oltiin Kolin upeissa maisemissa. Pe 22.7 Koli - Jyväskylä autolla, Jyväskylä - Lahti bussilla ja Lahti - Vantaa junalla. :) 

Keskiviikkona lähdimme Kuopiosta heti aamupalan jälkeen, jotta pääsimme Kolin maastoihin ajoissa. Parkkialue oli melko täynnä mutta onneksi paikka löytyi. Hotellissa oli uskomattoman ystävällinen palvelu; saimme vaihtaa saunatiloissa vaellusvaatteet, vaikka hotellihuone oli varattu vasta torstain ja perjantain väliseksi yöksi.

Ihan putkeen ei mennyt vaellus mutta hauskaa oli. Lähdimme matkaan Ukko-Kolilta, suuntana Kiviniemi, reittinä Herajärven kierros. Alussa pysähdyimme usein, koska oli pakko mennä näköalapaikoille ottamaan valokuvia. En yhtään ihmettele, että eri alojen taiteilijat ovat käyneet täällä hakemassa inspiraatiota! 

Olimme päässeet 700 metriä, kun huomasimme olevamme nälkäisiä. Nauratti; kas kun ei kenenkään mieleen juolahtanut että aamupalasta on jo pitkä aika ja ehkä olisi kannattanut pitää lounastauko ennen klo 13 tapahtunutta lähtöä. Kiipesimme kuitenkin vielä Mäkrävaaralle noin kolmen kilometrin päähän, missä pidimme voileipä- ja suklaatauon.

Mäkrävaaralle oli pitkä ja jyrkkä nousu.
Vajaan puolen tunnin tauko teki hyvää. Jo nuo kolme kilometriä tuntuivat lonkassa mutta tauon jälkeen se oli kuin uusi. Päivä oli kuuma ja aurinko paistoi, joten pidimme aika monta juomataukoa sekä toisen ruokatauon. Kokonaissaldo päivään oli mittarin mukaan 17,15 km, todellisuudessa ehkä puolisen kilometriä pidempi koska gps:n löytyminen kesti aika kauan. 

Menomatka. Aika liikkeellä 4.22,45 keskisykkeellä 128.
Loppumatkasta aloimme olla aika väsyneitä, sen huomasi siitä että varpaat kopsahtelivat puunjuuriin eikä puhetta tullut yhtä paljoa kuin aiemmin. Onneksemme ennätimme perille Kiviniemen tilalle juuri ennen kuin alkoi sataa. Siellä meille oli varattu aittamajoitus, ruoka, sauna sekä aamupala, kaikki tämä hintaan 45 €. Aamupala varsinkin oli käsittämättömän hyvä, ainakin yhtä hyvä jollei parempi kuin hotelleissa, Leipää oli useampaa lajia, samoin jogurttia ja teetä. Meiltä kysyttiin haluammeko puuroa, kun halusimme niin sitä meille keitettiin :) 

Paluumatkan teimme niin, että alkumatkasta menimme nelisen kilometriä tietä pitkin. Tavoitteena oli säästää minun lonkkaani, ystäväni joulukuussa leikattua jalkaa sekä ystäväni serkun mahdollista juoksijan polvea. Tuumasimme, että vaikka mennään osa matkasta tiellä niin metsäosuutta kyllä riittää. Teimme pienen oikopolun myös loppupäässä; emme kiivenneet uudelleen Mäkrävaaralle ja siitä Ukko-Kolille vaan kiersimme Mäkrävaaran sivulta suoraan parkkialueelle ja sieltä hotellille. Matkamittariin kertyi 17,31 km.

Paluumatka. Aika liikkeellä 4.20,04 keskisykkeellä 119.
Illalla kävimme syömässä hotellissa pizzaa ja ajoimme pienen kierroksen kylällä, sen jälkeen makasimme huoneessa. Vasen jalkani tuntui siltä, että mikään asento ei ole hyvä. Varsinaista kipua ei ollut, mutta huomasin viimeisellä taukopaikalla pari kilometriä ennen päätepistettä, että vasemman reiden ulkosyrjään ja etuosaan sattui hieroessa, oikealle puolelle ei. Sinänsä hyvä että kipulääkekuuri oli vielä päällä, kun otin iltalääkkeen niin ärtyneisyys helpotti niin että jalan oli hyvä olla miten vaan.

Molempina päivinä olimme liikkeellä noin kuusi tuntia, tauot miinustettuna liikuimme noin 4 h 20 min. Menomatkalla oli se yksi jyrkkä nousu, ja jonkin verran vähemmän tieosuutta, siksi ehkä siinä keskivauhti oli parikymmentä sekuntia hitaampi (15.22 min/km, paluumatkalla tasan 15 min/km). Toisaalta sääennusteen mukaan torstaina piti sataa,, tuntikohtainen ennuste sanoi sadetta olevan klo 11-13. Lähdimme liikkeelle klo 10.20 ja tavoite oli päästä mahdollisimman pitkälle ennen sadetta (jota ei sitten tullutkaan, onneksi) joten menimme aika lujaa ensimmäisen tunnin. 

Kokonaisuutena reissu oli aivan huikea. Maisemat olivat jylhät ja rauhoittavat. Metsässä piti keskittyä siihen mihin astuu, niin siinä kaikki kiireet ja huolet jäivät taustalle. 

Ystäväni sanoi, että seuraavan kerran kun aloitamme uuden harrastuksen niin voisimme miettiä vähän tarkemmin. Että kannattaako heti lähteä kahden päivän reissulle ja jos lähtee, niin kannattaisi miettiä vähän tarkemmin mitä pitäisi ottaa mukaan. Meillä oli makkarapaketteja nuotiopaikkoja varten mutta ei minkäänlaisia tulentekovälineitä. Onneksi kohtasimme yhdellä taukopaikalla herrasmiehen, joka antoi meille koko paketin sytytyspaloja :D Ystäväni sai rakkoja vaelluskengistä - jotka eivät ikinä ennen ole hiertäneet - eikä meillä tietenkään ollut laastaria matkassa. Kiviniemestä löytyi neula ja teippiä ensiavuksi, ja jälleen kohtasimme matkalla avuliaan kanssakulkijan eli rouvan jolla oli mukana hänelle tarpeettomia rakkolaastareita. Onnea siis oli mukana!


Pari päivää kotona oltua tuli olo, että haluan mennä uudestaan vaellusreissulle. Kolin polut eivät olleet niin pahoja kuin pelkäsin, mutta haastetta oli silti riittämiin. Kaksi päivää riitti mainiosti. 

Lopputulema on, että vaikka lonkkani ei kipeytynyt reissussa niin ei se vielä kunnossa ole. Tauon jälkeen se oli yleensä noin kilometrin ajan oireeton ja sen jälkeen väsyneen oloinen. Kiviniemessä sanoin ystävälleni, että tuntuu siltä etten jaksa nostaa polvea. Reissun jälkeen tein päätöksen, että en lähde juoksemaan Tampere Countryside Marathonia, joka olisi ollut tänään. Pyöröily on edelleen ainoa laji, joka ei tunnu missään. Kävelyä en toki ole yrittänyt muuta kuin nuo pari pitkää lenkkiä :)

Tässä kohtaa käyn salilla, nyt kun sain fysioterapeutilta juoksua tulevan saliohjelman. Lisäksi pyöräilen, nyt kun vielä on kauniita lämpimiä päiviä. Kun helteet loppuvat, ehkä sitten lähden kokeilemaan juoksua. Ja haaveilemaan, josko joskus pääsisi Karhunkierrosta kävelemään...


2 kommenttia:

 1. Kiva vaellusraportti! Alkoi itseänikin houkuttaa patikointi. :)

  Varmaan hyvä päätös jättää juoksutapahtuma väliin, koska tuskin lonkka siitä tykkäisi, vaikka ei kipuilisikaan. Tsemppiä kuntoutukseen jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Suosittelen kokeilemaan, se oli kivaa! Jo tässä kävi mielessä että mites Karhunkierros, ei ehkä kokonaan mutta osittain...

   Poista