sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Polkujuoksemassa


Facebookin juoksuryhmästä bongasin viikolla kutsun yhteislenkille, kutsussa oli että mennään Kalkkiruukin kierros, noin 11 km ja aikaa noin 2 tuntia. Kuulosti erittäin hyvältä niin ilmoittauduin mukaan.

Lenkki ei ihan ollut sitä "oravankatseluvauhtia", alkumatkasta varsinkin tuntui että mennään aika rivakkaa vauhtia, etenkin tiepätkillä. Poluilla käveltiin ylämäet ja siinäkin oli ripeä tahti. Mietin välillä, että mitähän tästä tulee, ja että muut vaikuttavat paljon kovempikuntoisilta kun eivät edes hengästy.

Matkan varrella kävi niin että lenkki piteni, tosin vapaaehtoisesti. 13 henkilöä kiersi Kalkkiruukin luontopolkua, ja kun mittarissa oli noin 8 km niin ryhmä hajaantui. Puolet lähti kotia kohti ja toinen puoli kiersi luontopolulla vielä toisen 4,6 kilometrin kierroksen. Ensin mietin että jaksanko; edellinen polkujuoksukerta taisi olla viime toukokuussa Bodom Traililla. Lähdin kuitenkin, sanoin että jos ei mennä yhtään kovempaa niin enköhän jaksa. Väsyin kyllä aika lailla, toisen kierroksen jälkeen mittarissa oli 12,5 km. Viimeisellä kolmella kilsalla jäin jälkeen, onneksi lenkin "matkanjohtaja" hidasti omaa vauhtiaan ja juoksi kanssani. 

Oli raskasta mutta kivaa. Vauhti oli sen verran kova että sykkeeni olivat läähätystasoa eli juttelua ei juuri ollut. Sen sijaan kuuntelin muita. Ensimmäisellä kierroksella pidettiin pari valokuvaustaukoa, toisella yksi. Hyviä pysähtymispaikkoja, jyrkkien ylämäkien päällä. Nastalenkkarit oli oikea valinta, polut olivat jäässä.

Sama paikka, toisella kierroksella uudestaan vaikka vieressä olisi mennyt helpompi reitti ylös :) Kuva: Antti Asu
Keskivauhdiksi tuli 9.15, mutta vaihtelu oli suurta. Nopein kilsa oli 7.05 eli melkein mun vk-tasoa, hitain kesti 12.13. Keskisyke on tällä kertaa virheellinen, mittari sanoi 161, mutta välissä lukema oli pitkään tasolla 90-120 ja hetken näytti nollaa. Epäuskottavia ovat kilometrit 3 (syke 143), 4 (132) ja 5 (126). Muissa kilsoissa keskisyke oli tutumpia lukemia eli 158-176.

Vaikka lenkki oli raskas ja nyt illalla jalat ovat aika jumissa, koen että tämä oli hyvä ja tärkeä päivä. Kokonaispituus oli 15,58 km ja aikaa meni 2 h 24 min. Olen ilmoittautunut helatorstaina juostavaan Bodom Trailiin, eli sitä ajatellen tämä oli loistoveto. Aion juosta Bodomilla 12 kilometriä, ja varmasti uskallan lähteä heti alusta rivakasti liikkeelle, koska nyt on todistettu että pystyn juoksemaan kuratiellä, asfaltilla, pellon reunassa, leveällä ja kapealla polulla pitkäkestoisesti korkealla sykkeellä. Ei siis tarvi säikähtää siellä, vaikka syke olisi reilusti yli 160 jo ensimmäisillä kilometreillä. Sitä paitsi tänään oli tosi liukasta, sai mennä varovasti nastoillakin.

Eli tänään ei menty pk-pitkistä vaan vk-pitkis, josta tuli motivaatiolenkki kevään juoksutapahtumiin. Lopussa kun päästiin takaisin parkkialueelle, puuskahdin että "jaksoinhan mä tänne asti". Ehkä uskaltaudun toistekin yhteiselle polkupitkikselle. 

3 kommenttia:

 1. Mukavan kuuloinen yhteislenkki ollut sinulla. Pitäisi lähteä itsekin taas joskus yhteislenkille mukaan. Siellä tapaa aina ihan uusia kasvoja ja tutustuu uusiin ihmisiin lenkin lomassa. Pääsiäisenä pääsen varmaan itsekin juoksemaan polkuja ja metsäteitä maalle.

  VastaaPoista
 2. Mukavan kuuloinen yhteislenkki ollut sinulla. Pitäisi lähteä itsekin taas joskus yhteislenkille mukaan. Siellä tapaa aina ihan uusia kasvoja ja tutustuu uusiin ihmisiin lenkin lomassa. Pääsiäisenä pääsen varmaan itsekin juoksemaan polkuja ja metsäteitä maalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jälkeenpäin huomasi että edellisestä polkulenkistä oli aikaa, kyljissä asti tuntuu! :) Oli kivaa olla isommalla porukalla liikkeellä, vain yhden olin tavannut aiemmin. Perjantaina on seuraava lenkki, se on asfaltilla ja Helsingin puolella. Toivottavasti on hyvä ilma. Ja muinakin päivinä, nyt kun tulee neljä päivää vapaata töistä niin olisi kivaa ulkoilla paljon.

   Metsätiet ovat myös ihania juoksupaikkoja, nauti jos pääset niille! :)

   Poista