torstai 6. joulukuuta 2018

Aurinkoista Itsenäisyyspäivää: minne menet Suomi?

Itsenäisyyspäivä valkeni kauniin aurinkoisena. Tiet sen verran jäiset, että syytä oli laittaa jalkaan nastalenkkarit. Alkuun höntsää 13 minuuttia, sitten vedot 5 x 5 minuuttia 2 minuutin kävelypalautuksella, loppuun kävely-hölkkää 7 minuuttia ja loppuun koordinaationa polvennostojuoksu paikallaan josta eteneminen lähes täyteen vauhtiin. Sitten olinkin kotiovella. 

On joulukuu, ja tähän asti lumeton sellainen. Yhtenä iltana Tampereella satoi lunta, niin että maassa oli hyvinkin parin sentin lumikerros. Johan taas seuraavana päivänä oli + 3 astetta ja vesisadetta, joten hyvästi lumi. Mietin, että tällaisiako talvet nyt sitten ovat. Lunta tulee hyvä jos jouluksi, ja voi olla että maa paljastuu monta kertaa talven aikana. Some "villiintyi" marraskuussa, kun kesäkukat intoutuivat kukkimaan paikoin. Viimeksi tänään näin kuvan Teiskosta, kuvatekstillä "vihertää". 

Vain pienemmät järvet ovat jäässä, Kauppiin on tehty pari kilometriä hiihtolatua, Hervannan laskettelukeskus yrittää pitää edes jonkun rinteen auki. Kaukana ollaan siitä, että talviurheilukausi alkaisi lokakuun lopussa. Itsenäisyyspäivän kynttilät ovat hautausmaalla valtavan kauniita, mutta olisi se niin paljon idyllisempää jos kynttilöiden ympärillä olisi lumivaippa. 

Mietin, mitä itse voisin tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, miten voisin vaikuttaa siihen että Suomessa olisi jatkossakin neljä vuodenaikaa. Jo nyt liikun välimatkat kävellen tai julkisilla, joskus harvoin kimppakyydillä. Lentäminen on isoin jalanjälkeni, mutta koska toistaiseksi asutaan miehen kanssa eri maissa niin vaihtoehtoa ei ole jos haluamme toisiamme tavata. Tilanne toivottavasti muuttuu lähiaikoina. Yksin asuvana pienipalkkaisena ei ole varaa valikoida ruokaa. Olisi ihanaa syödä vain kotimaista ja vain luomua, mutta siihen budjetti ei taivu. 

Vaatteeni hankin pääosin kirpputoreilta, urheiluvaatteita lukuunottamatta. No mutta, siinä olisikin yksi, mihin voin vaikuttaa! Huomiota siihen, missä tekstiili on valmistettu ja mitä materiaalia se on. Myös sillä ajatuksella, että ostan uutta vain kun tarvitsen jotain, en siksi että vaate on alennuksessa tai kivan värinen. Ja urheiluvaatteitakin voi bongailla kirpparilta, esimerkiksi Facebook-kirpparilta olen hankkinut lenkkarit, kävelysauvat ja toppapuvun. 

Ei lunta, mutta Tampereen joulutori on silti ihana

2 kommenttia:

  1. "Yksin asuvana pienipalkkaisena ei ole varaa valikoida ruokaa."

    Paras ilmastoteko, minkä yksittäinen ihminen voi tehdä, on suosia vegaanista kasvisruokaa. Kun eläimiä kasvatetaan ruuaksi, syntyy metaania, joka on monikymmenkertaisesti voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

    Toisin kuin kuvitellaan, vegaaninen ruoka ei ole kallista. Liha, kala ja juusto maksavat paljon enemmän kuin soijarouhe, linssit, maustamaton tofu tai gluteenijauho. Kannattaa verrata kilohintoja.

    Vegaanina säästät rahaa, ja samalla säästät monen tuotantoeläimen hengen. Ympäristökin kiittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalaa syön melko paljon, punaista lihaa en juuri ollenkaan. Juurekset ovat onneksi edullisia ympäri vuoden, vaikka näin joulun alla saakin isoja säkkejä todella halvalla. En viihdy keittiössä ollenkaan, on niin helppo heittää kalaa ja vihanneksia uuniin tai tehdä munakkaita. Mausteita en osaa käyttää juuri muuta kuin merisuolaa...

      On totta, että vegaaniruokavalioon liittyy paljon virheellisiä uskomuksia. Moni saattaa kuvitella, että vegaanius tai kasvissyönti vaatii kilotolkulla chiasiemeniä tai muuta sikakallista superfoodia. Toisaalta, tuttavani on kasvissyöjä joka sanoi että oikeastaan ei syö paljoa kasviksia. Olin vähän että mitä sitten syöt, ilmeisesti varsin paljon eineksiä. Itselläni suurin (ja ehkä myös kallein) haaste olisi korvata maitotuotteet.

      Yksi mihin kiinnitän huomiota ruokakaupassa on pakkaukset. En jaksa käsittää sitä, miksi banaanitertut laitetaan muovipussiin, tai yksittäin ostetut sitruunat tms. Toki itse pakkauksissakin on monesti hampaidenkiristelyä, kun ruuan ympärillä on pahimmassa tapauksessa useita kerroksia muovia.

      Poista