lauantai 22. syyskuuta 2018

20 lajiprofiilia - miksi se ei meinaa riittää?

Viikolla lisäilin lajiprofiileita sykemittariin. Kas, tuli huomautus että niitä voi olla "vain" 20 kappaletta. Mitä ihmettä? Ensinnäkin, miksi niitä ei mahdu mittariin enempää; toiseksi, miten ihmeessä valikoimassani on 20 lajia, huomioiden että treenipäiviä on viikossa keskimäärin 5 ja yli puolet niistä on juoksua; ja kolmanneksi, kaikkia harrastamiani lajeja ei edes löydy valikoimasta? 

Aakkosjärjestykseen listattuna valikoima näyttää tältä:

  • Allasuinti. Kävinpä tällä viikolla testaamassa Tampereen uuden maauimalan. Oli hieno! Vesi juuri sopivan lämpöistä, ja mikä parasta, 50-metrinen allas. Polskin kilometrin, 39 minuuttia. Lopuksi menin kahluualtaaseen loikomaan lämpimässä vedessä.

  • Baletti. Uusi mutta kauan odotettu tuttavuus. Kerta kokeiltuna mutta ei jää viimeiseksi.

  • BARRE. Puolituntinen balettitunti, jossa liikkeet tehdään paikallaan, tangon kanssa. 

  • Hiihto. Tähän voisin vaihtaa perinteisen hiihdon, koska se on ainoa mitä teen. Tähän saakka vain muutaman kerran talvessa mutta silti.

  • Jooga. Tähän haluaisin kaksi alalajia, mutta Flow:ssa on vain yksi "yleisjooga". Teen yinjoogaa joka on rauhallista venyttelyä, vastaavasti astanga on hikistä voimajoogaa. Maanantaina olin yinjoogassa, keskisyke 63. Alkulämmittelyn jälkeen lopputunti oltiin matolla istuen tai maaten. 

  • Juoksu. Haa! Tähän tilalle voisin laittaa jonkun muun lajin, koska juoksuja on jo monta. Mutta ei polkujuoksua, koska sitä ei Flow:n lajiprofiileista löydy.

  • Juoksumatto. GoGon kesähaasteen mukana tuli tämä, hätävaraksi paukkupakkasille ja lumimyrskyille.

  • Kävely. Iso osa tekemästäni kävelystä menee hyötyliikunnan piikkiin ilman mittauksia. Joskus mittaan matkaa ja sykettä, etenkin jos kroppa on tosi väsynyt ja tuntuu siltä että juoksu on syytä vaihtaa hyvin kevyeen menoon.

  • Maantiejuoksu. Suurin osa juoksutreeneistäni on tätä. Käytännössä kaikki lenkit, joita teen työmatkojen yhteydessä ja lisäksi osa pitkiksistä.

  • Maantiepyöräily. Jäänyt vähän liikaa pelkän Pirkan Pyöräilyn varaan, mutta vuosi sitten kesällä ostettu maantiepyörä on siitä huolimatta yksi parhaista ostoksistani.

  • Maastojuoksu. Tähän laitan sekä pururadalla että poluilla tehdyt. 

  • Muu sisäliikunta. Mikä tahansa laji, jota käyn GoGolla tekemässä. Sisältää myös yksittäisiä lajikokeiluita.

  • Muu ulkoliikunta. Tämä on oikeastaan turha. Juoksun ohella muu ulkoliikunta on pyöräilyä, kävelyä ja sauvakävelyä, joille on oma profiilinsa kaikille. 

  • Pyöräily. No niin, tämänkin voin poistaa koska käytännössä ulkopyöräilyni on aina maantiellä.

  • Sauvakävely. Mietiskelin, että Pirkan Hölkän jälkeen tekisin osan pitkiksistä sauvakävellen. Peruskunto on edelleen se ongelmapala. 

  • Sisäpyöräily. Saattaa olla turha profiili tämäkin. Sisäpyöräilyn saralla olen ihastunut TRIP-tunteihin.

  • Sisäsoutu. Jos on puoli tuntia aikaa, sisäsoutu on hyvä laji. Tähänkin tykästyin kesähaasteen myötä (yksi tehtäväkohta oli souda 3 km).

  • THE TRIP. Pyöräilyä ohjelmien mukaan vaihdellen maalla, merellä ja ilmassa. 40 minuuttia kuluu aina yllättävän nopeasti. Olen käynyt monta kertaa, mutta aina tulee etenkin alussa fiilis että iik tipahdan pyörältä. Osaan jo ennakoida ja katsoa maahan ennen kuin tullaan tiukimpiin mutkiin ja pudotuksiin.

  • Venyttely. Tämä on lajiprofiilina siksi, koska tykkään käydä ohjatulla 55-minuuttisella liikkuvuus-venyttelytunnilla. 

  • Voimaharjoittelu. Tämä on nyt sitten se sisätilojen lempilapseni eli perus-salitreeni :) 
No niin, löytyihän sieltä turhaa! Ei muuta kuin poistamaan ylimääräiset ja tutkimaan Flow:sta, että löytyykö vielä lajeja joita voisin määritellä harrastavani :) 

Uinnin ja joogan lisäksi kävin kolme kertaa lenkillä, tähän mennessä tällä viikolla. Tänään piti mennä töiden jälkeen mutta päätin jo eilen että ei, ei tällä myrskytuulella. Ehkä huomenna. Tiistaina iltapäivällä bussipysäkiltä kotiin perus 5,1 km / 42 min / keskisyke 139. Keskiviikkona illalla juna-asemalta kotiin vähän vauhdikkaammin, 10 minuuttia höntsää / 8.31 / keskisyke 132 ja perään 25 minuuttia reippaammin / 7.43 / 153. Perjantaina kävin ystäväpariskunnan kanssa Kaupin metsässä. Alkuperäinen suunnitelma oli juosta tunti - puolitoista, Kaupinojan uimarannan parkkiselta Niihaman majalle ja takaisin. No, heti alkuun meni uusiksi. Lähdettiinkin kilpaviitoselle, josta poikettiinkin Näsijärven rantaa seuraavalle polulle, josta noustiin takaisin kilpaviitoselle. Ystäväni on ollut pari viikkoa sitten flunssassa, ja viime viikonloppuna pyöräilykilpailussa, sanoi että ei nyt oikein jaksa juosta. No en kyllä minäkään jaksanut niitä ylämäkiä... Polkupätkä oli tasamaata, mutta se oli NiceTRAILin juuri se kaikkein pahin pätkä, täynnä kiviä ja juuria. Joten maastojuoksumme oli hyvin satunnaisesti juoksua ja paljon kävelyä. Aikatavoitteessa oltiin melkein, 51 minuuttia meni 4,9 kilsaan. Suunnittelin, että tuonne kilpakolmosen, kilpavitosen ja kuntokolmosen (joka on ihan yhtä paha kuin muutkin) menen kävelysauvojen kanssa haahuilemaan pitkiksiä. Paitsi että joskus menen Niihamaan ja sieltä edelleen itselleni tutkimattomille seuduille Atalaan ja ehkä jopa Kangasalle asti. Bussikortti mukana tietysti, ettei tarvitse jaksaa takaisin lähtöpaikalle... Mutta juoksuhaasteeseen ruksitan kohdan 21 "juokse rannalle". Lenkin lähtö- ja päätepiste oli avantouintipaikan parkkis.

2 kommenttia:

  1. Hauskaa, En tiedä montako lajiprofiilia omaan kellooni mahtuu, mutta viimeksi olen itse lisännyt viikatoinnin ja ruohonleikkuun, kun ei löytynyt vakiona :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, mä en olekaan hoksannut kokeilla saisiko noita muokattua! 20 on se maksimi mutta kun tuossa oli muutama turha niin voisi kehitellä omia... Viikatointi ja ruoholeikkuu on mitä parhainta liikuntaa, haravointia unohtamatta :)

      Poista