lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ilmajoogaa kokeilemassa

Tampereella GoGo Cityssä oli keskiviikkona mahdollisuus kokeilla ilmajoogaa. Minähän lähdin heti mukaan! Olen katsellut liinoja, ja nähnyt joskus jonkun tekevän niillä jotain, mutta ilman ohjeita tai ohjausta en ole uskaltautunut kokeilemaan. Kokeilu järjestettiin max. kuuden hengen pienryhmissä, puoli tuntia kerrallaan. Tämän kuvan varastin GoGon Facebook-sivulta... Toinen ryhmä on lopettamassa ja kolmas ryhmä aloittamassa. Meikäläisestä näkyy puolet kuvan vasemmassa reunassa. Sinisessä liinassa taiteilee ohjaaja Henriikka Roo. 

Puolessa tunnissa ei ehdi paljoa, varsinkaan kun liinoja on käytössä vain kaksi. Jotain kuitenkin, ja mikä tärkeintä, tästä sai rohkeutta että voi joskus kokeilla itsekin. Kuvan pää alaspäin meneminen tehtiin vasta viimeisenä, onneksi :) Aloitettiin sillä, että liina vedettiin auki niin että sinne pääsi sisälle makoilemaan, vähän kuin olisi ollut riippumatossa. Kädet ja jalat pitkälle ojennettuna voi olla ihan paikallaan, tai voi liikuttaa raajoja sivulle. Tein sinisellä liinalla, aluksi mietin että onko se liian korkealla (on siis vähän korkeammalla kuin punainen), mutta ehkä kyse oli enemmänkin siitä että olen turhan kankea ja pelokas :D 

Ensimmäinen varsinainen liike oli sellainen, missä liina tuli kainaloiden alle. Siitä laskeuduttiin kyykkyyn, levennettiin asentoa, ja liikuttiin ensin sivuttain, sitten kääntyillen. Eli leveässä kyykyssä painonsiirtoa puolelta toiselle, venytystä sisäreisiin. Kun kääntyi sivuseinään päin ja ojensi kädet sivulle, oli joogan soturiasennossa (tai venyttämässä lonkankoukistajaa).

Liinan kanssa on mahdollista tehdä lankku ja siihen monta variaatiota. Liina nilkkojen alle ja sitten vaan kokeilemaan vähän kaikkea: peruslankkua joko suorillä käsillä tai käsivarret maassa. Polvien koukistusta rinnan alle tai jalkojen liikuttelua sivulle. Kun peppu liikutetaan kattoa kohti jalat suorina, aletaan lähestyä päälläseisontaa. Tämä on sellainen, joka ehkä päätyy vakituiseksi osaksi salitreeniäni. 

Hauska liike on myös sellainen, jossa jalkaterät pysyvät paikallaan ja muu kroppa liikkuu. Liina tulee etukautta kainaloiden alle, ja sitten nojataan eteenpäin. Kroppa pysyy suorana etunojassa. Siitä laskeudutaan kyykkyyn, ja siirretään kroppa tikkusuoraksi takakenoon. Siitä taas kyykyn kautta etunojaan. Kädet ovat koko ajan suorana sivulla. Jos liike sujuu helposti, sen voi tehdä myös niin että suorana ollessa toinen jalka on ilmassa; etukenossa takana ja takakenossa edessä. 

Lopuksi kokeiltiin mennä pää alaspäin. Hui! Itselleni tämä oli vaikeinta. Aluksi liina painoi ristiselkää niin, etten voinut "maata selälläni" ilmassa. Onneksi liinassa riittää leveyttä, sitä kun avasi ehkä noin kämmenen levyiseksi niin ei painanut enää niin paljoa. Hankalaa oli myös uskaltaa irrottaa jalat maasta, ponnistaa irti ensin toinen ja sitten toinen, ja samalla antaa yläkropan painua alas. Kun sain jalat ilmaan, pidin yhä tiukasti liinasta kiinni. Ohjaaja kysyi uskallanko irrottaa kädet, no en uskaltanut kuin toisen vaan, ja sittenkin painoin kämmenen tiukasti lattiaan. Ei puhettakaan, että olisin laskenut kädet viistoon ja antanut kropan keinua vapaasti! :D En tiedä  mikä tässä pelotti, liina kuitenkin on niin tiukasti pujotettu että siitä on mahdoton pudota, jos vaan suinkin nostaa jalkansa liinan ulkopuolelle. 

Pidän tärkeänä, että tällainen opastus järjestettiin. Opin, että liinaa voi hyödyntää sekä lihaskuntotreenissä että venyttelyssä. Nyt kokeillut liikkeet olivat yksinkertaisia, ne on helppo muistaa kun myöhemmin tekee omatoimisesti. Mieli kyllä tekisi mennä ihan oikealle ilmajoogatunnille, sellaiselle missä jokaiselle osallistujalle olisi oma liina ja aikaa enemmän kuin puoli tuntia. Ehkä joskus menenkin, ilmajoogaa näyttää olevan tarjolla varsin monessa paikassa. 

GoGon kesätreenihaaste on ollut voimassa viikon ajan, tällä viikolla sain kasaan 4 merkintää. Treenikassiin jäljellä 56...


2 kommenttia:

  1. Olen jo pitkään haaveillut ilmajoogakurssista mutta aina vain tuntuu olevan liian kiire, muuta menoa jne... Vaikuttaa tosi kiinnostavalta lajilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hauskaa, vaikka vähän jännitti aluksi. Mietin että onko kankaissa painorajoitusta ja voivatko ne pudota alas... :D Vaikka ohjattu tuokio oli noin lyhyt, se madaltaa kynnystä kokeilla itse. Voisi olla kivaa ihan säännöllisenä harratuksenakin.

      Poista