torstai 8. maaliskuuta 2018

Vähän lisää vauhtia + paljon lisää sykettä = huono peruskunto?

Keskiviikon vk-lenkki laittoi taas miettimään, että ehkä pitäisi uskaltautua tasotestiin. Vaikka olen harrastanut juoksua 5,5 vuotta, on tarkat sykerajat testaamatta. Nyt aloin miettiä, että viittaako se huonoon peruskuntoon, kun vauhtia kiihdyttäessä syke nousee reilusti mutta seuraavilla vauhdin lisäyskerroilla se nousee vähemmän? 

Eli: tein vk:n 4 x 10 min. Ensimmäinen pk-höntsää, keskivauhti 8.24 ja keskisyke 128 (mukana yksi pysähdys liikennevaloihin). Mutta sitten: toinen 10 minsaa puolisen minuuttia nopeampaan tahtiin, 7.51, jolloin keskisykkeeksi tuli 152. Aika iso nousu suhteellisen pienellä vauhdin lisäyksellä? Kolmas 10 minsaa keskivauhdilla 7.10, keskisykkeellä 156. Eli tässä vaikka vauhti nousi 41 sekuntia niin syke vain 4 pykälää. Viimeinen kymmenminuuttinen kulki keskivauhdilla 6.48 ja sykkeellä 161.

Kuulisin mielelläni ajatuksia ja kommentteja. Ja kyllä, tiedän että pitäisi mennä tasotestiin... Nyt se ei enää ole niin iso peikko, koska tässä treenissä jaksoin juosta yli 5 km kiihtyvään tahtiin, ilman taukoja.

4 kommenttia:

 1. Mene ihmeessä tasotestiin! Sellaiseen, missä otetaan laktaatit verestä. Sinullahan voi vaan olla laskennallisia sykerajoja korkeammat sykerajat ja syke saakin nousta paljon korkeammalle kuin jollakin toisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy mennä, Tampereellakin kun on useampikin paikka ja järjestäjä missä pääsee testiin. En ole noudattanut some-ohjeita tyyliin pk-lenkit alle 130 tasolla, koska oma fiilis on että 147 on raja missä alkaa tuntua hengästyneeltä. Ja lyhyissä intervalleissa syke nousee yli 170, ilman että menen täysillä. Mutu-tuntuma on nykyisin että pk:t alle 140, mutta testihän sen kertoisi kuinka oikeassa tai väärässä olen.

   Poista
 2. Suosittelen myös rajojen testausta. Esimerkiksi mulla 162 on vk-alueen ylärajalla, kaverilla se on ihan normisyke pk-alueen kevyellä teeenillä.

  Kannattaa myös huomioida, että syke nousee viiveellä rasituksen jatkuessa. Monesti aloitan lenkin liian vauhdikkaasti ja joudun himmaamaan loppumatkan, jotta keskisyke pysyy oikeassa lukemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ärsyttää se, että jos lähden kotoa niin eka kilsa on loivaa ylämäkeä suunnasta riippumatta, eli joko vauhti on puoli minsaa hitaampi kuin muilla kilsoilla tai syke on korkeampi. Toki nyt myös kun on rannemittaus niin siinä syke nousee vähän viiveellä kun kiristää vauhtia. Mutta toisaalta myös laskee viiveellä jos tulee esim. pysähdys liikennevaloihin.

   Mut joo, testit kutsuvat, kyllä se siltä näyttää!

   Poista