sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Uuvuttava väsymys: loman odotusta

Viime päivät ovat olleet vaikeita. Oikeastaan koko viikko oli kummallinen, ja väsymys on saanut pään ja kropan melkein sekaisin. Onneksi ensi viikolla alkaa loma, olkoonkin se vain viikon mittainen.

Maanantai oli tavallinen päivä. Työpäivä sujui rutiinilla, ja töiden jälkeen suunnistin salille pyöräilemään tunniksi. LifeFitness-pyörässä voi valita maiseman, en muista missä olin mutta lumisilla vuorilla kuitenkin. Tunti meni äkkiä enkä kaivannut tv:tä tai lehden lukemista ajankuluksi.

Tiistaina olin viikonpäivistä sekaisin, ja kesti aika kauan hahmottaa että kuinka pitkä aika on perjantaihin. Seuraavana yönä en saanut unta, katsoin kelloa vielä 1.20 ja aamulla herätys oli 5.40. En yleensä juo kahvia, mutta aamulla pyysin työkaveria keittämään reilusti vahvaa kahvia, että pääsisin päivästä läpi. Koska juoksuohjelmassa on lepoviikko, varasin keskiviikolle urheiluhierojan. Jumissa olevat pohkeet on taas käsitelty parempaan kuntoon. Maksutilanteessa en osannut käyttää pankkikorttia, vaikka hieroja huomautti että siinä on siru niin en silti tajunnut tunkevani sitä väärinpäin laitteeseen. 

Seuraavana yönä nukuin reilut 9 tuntia, mutta aamulla tunsin olevani vieläkin väsyneempi kuin nelituntisten unien jälkeen. Suunnitelma oli mennä torstaina lenkille iltavuoron jälkeen, mutta toisin kävi. Junavuoro oli peruttu joten palasin kotiin bussilla. Matkalla huomasin olevani niin nälkäinen, että oikein heikotti. Pakko siis vaihtaa juokseminen syömiseen. Perjantaina pääsin töihin ja mietin, miksi olen niin nälkäinen. Tajusin, että aamiaiseni koostui mansikoista, parista lusikallisesta rahkaa ja lorauksesta jogurttia. Olin unohtanut myslin, eli varmaan puolet aamupalan kaloreista puuttui. Töiden jälkeen kävin lenkkeilemässä 35 minuuttia. 

Lauantai oli työpäivä, ja töiden jälkeen matkustin Helsinkiin teatteriin. Kotona olin yhden aikaan yöllä. Tänään matkustin Orivedelle siskontytön syntymäpäiville. Periaattessa olisin ehtinyt tehdä viikon toisen lenkin, 30-45 min, mutta jätin sen väliin. Pe-la välisenä yönä varsinainen uniaika on ollut 6 h 4 min, viime yönä 6 h 34 min. Yhtenä yönä Polar ilmoitti, että unen seuranta epäonnistui. Mutta saldona on vain yksi yö kunnon yöunilla. Siksi kai tuntuu, että olen ollut koko viikon ihan pihalla ja sumussa. 

Mutta edessä on loma! Neljä työpäivää, perjantaina vapaapäivä ja lauantaina lähtö Ylläkselle viikoksi! :) Yllä oleva kuva on sieltä, noin kolmen vuoden takaa. Silloin olimme siellä tammikuun alussa, sinisessä hämärässä. Nyt odotan päivänvaloa. En kuitenkaan lähde Lappiin suorittamaan. Olen jo ilmoittanut ystävälleni (joka on entinen kilpahiihtäjä), että en aio vedellä 3-4 tunnin hiihtolenkkejä joka päivä. Ei muutenkaan ole järkeä hiihtää itseään uuvuksiin, koska tarkoitus on jatkaa juoksutreeniä heti hiihtoloman jälkeen. Tunnin-kahden lenkit riittävät. 


Yksi syy väsymykseen on varmasti loman puute. Vaihdoin työpaikkaa, aloitin nykyisessä paikassa 1.1.2017. Eli lomaa ei ehtinyt kertyä viime kesäksi kuin viikko. Silloin olimme Islannissa, jossa ohjelma oli aikamoista paikasta toiseen ryntäilyä. Joulun ja uudenvuoden aikaan vuonna 2016 olin lomalla parisen viikkoa, mutta edellinen pidempi vapaa on kolmeviikkoinen kesältä 2016. Ja kun en ole koskaan kipeä, ei tule senkään kautta töistä vapaita nukkumapäiviä. Eikä pieni palkka kestä palkattomien vapaiden ottamista. 

Mutta nyt ehkä alkaa helpottaa. Vapaapäivän kanssa tulee reilun viikon pätkä lomaa, sitten on kaksi viikkoa töitä ja sen jälkeen pääsiäinen eli neljä vapaapäivää. Kesäloman ajankohdasta en vielä tiedä, mutta tiedän että sitä on kolme tai neljä viikkoa. 

Huomenna pitäisi aloittaa vk-kauden ensimmäinen viikko. Vaikka tämä viikko oli vaikea, olen silti innoissani ohjelmasta. Ensi viikolla on luvassa 2 h pitkis, vk-lenkki, 1-2 lyhyttä pk-lenkkiä sekä 1-2 lihaskuntotreeniä. Huomenna teen lyhyen lenkin, tiistaina lihaskuntoa, keskiviikkona vk:n ja sunnuntaina hiihtopitkiksen :) Torstaina saan miesystäväni Saksasta Suomeen, voi olla että torstain ja perjantain vietän hänen kyljessään enkä tee yhtään mitään :D Ja lauantai istutaan autossa, matkaa on about 1000 km. Lähtö on aamuviideltä... Jos olemme perillä ihmisten aikaan ja jos en ole liian väsymys, vois käydä illalla hiihtämässä lyhyen lenkin. 

Näillä fiiliksilla uuteen viikkoón ja uuteen jaksoon juoksuohjelmassa. Kyllä tästä hyvä tulee. 

2 kommenttia:

  1. Ei ihme, että olet väsynyt, ilman kunnon lomaa noin pitkä aika! Toivottavasti matka, kevät ja vapaat piristävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että piristävät :) Nyt olisi hiihtokelejä Tampereen seudullakin mutta loma tuntuu enemmän lomalta kun on muualla. Vaikka on tutut maisemat, ei liian kuluneet kun käy noin joka toinen vuosi. Aiemmin olen ollut joulukuun alussa tai tammikuun alussa, nyt on ihanaa kun on jo vähän päivänvaloakin luvassa :) Ja loman jälkeen on kohta neljän päivän pääsiäisvapaa, ihanaa!

      Poista