sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Raskas kevyt viikko

Moni varmasti tietää tunteen, mitä on seurata kun some pullistelee riemua vuoden vaihtumisesta, siitä että on saanut ensimmäisellä viikolla kasaan jo 50 tai x kilsaa, tai että joululomalla on juossut liki joka päivä. Moni tietää, mitä on kärvistellä ja olla juoksematta. Ei, en ole telakalla, mutta ohjelmassa on viikko 8 joka on kevyt viikko. Tarkoittaa kahta juoksulenkkiä, yhtä pilates- /core-treeniä ja yhtä liikkuvuusharjoitusta. Palauttavaa / kevyttä pk:ta voi tehdä ohjelmasta ohi, mutta ei juosten. Maanantaina tein kaverin kanssa kolmen vartin koirienulkoilutuskävelyn.

Perjantaina oli vapaapäivä töistä, kävin Hervannan GoGolla liikkuvuus/venyttelytunnilla. Vaikka olen venytellyt kotonakin niin taas huomasin että aika lailla on kankeata, etenkin lonkan seudulla. Nyt iloitsin siitä, että tunti oli mitä lupasi. Aiemmin muutama venyttely/liikkuvuus olikin pelkkää rullailua, nyt kalenterissa on rullailutunnit erikseen ja liikkuvuus/venyttelyt erikseen. 

Eilen sain Juoksuhaasteeseen toisen merkinnän, kohdan 28 eli "yhdistä juoksuharjoitus johonkin toiseen liikuntaan". Menin bussilla Hervantaan yogalates-tunnille. Oli sama ohjaaja kuin viikkoa aiemmin, joten sisältökin oli melkein sama. Joogaosuus taisi olla täsmälleen sama, pilatespuolella oli muutama eri liike. 

Olin suunnitellut juoksevani kotiin, mukana oli vain avaimet, bussikortti ja salikortti, ei mitään ylimääräistä kannettavaa. Paidan vaihdoin; ajattelin että t-paita on takin alla liian vähän joten vaihdoin merinovillapaidan päälle ja kuljetin t-paidan takin taskussa. Ohjelmassa oli reipas 6-10 km. Alkuverryttelyksi kiersin Hervannan keskustaa kilometrin verran. Tässä jo tuntui oudolta; mittari näytti kilometriajaksi 8.03 vaikka syke oli 136 eli samaa kuin puoli minuuttia hitaammilla pk-vauhdeilla. Reipasta kertyi 6,6 km, ja vaikka matka olikin suurimmaksi osaksi alamäkeä niin ihmettelin silti mittarin lukemia: keskivauhti 6.57! En muista koska olisin mennyt omaan tasoon nähden noin kovaa... Alussa oli kaksi kilometriä yli seiskan vauhdilla, loput neljä kokonaista alle. Olihan se taas epätasaista, vaihteluväli 6.48 - 7.12. Hitain kilsa oli hitain siksi, että oli ratikkatyömaan vierellä, ja jalkakäytävä oli aika sohjoinen. Oli myös muutama risteys eli jouduin olemaan varovainen ja katselemaan sivulle. Matkalla satoi lunta, ensin isompia rättejä ja sitten pientä terävää joka tukki silmät. Lumisade loppui tietenkin sitten kun olin päässyt kotiin...

Mutta siis hyvillä mielin kohti toista pk-jaksoa joka alkaa huomenna. Ensimmäinen jakso tutustutti minut vk-lenkkeihin, juuri niihin jotka ovat puuttuneet ohjelmastani. Joskus aiemmin suunnittelin, että pitää alkaa juosta pidempiä vetoja kuin 6-minuuttisia. Tässä niitä on tullut, varsinainen intervalli kerran viikkoon (paitsi kevyillä viikoilla) ja reipas lenkki kerran viikossa. Seuraavat kolme viikkoa on kilometrien keräämistä, tulee 3 pk-juoksua per viikko + toisena pitkiksenä puolitoista tuntia jotenkin muuten kuin juosten tehtynä. Kas mitä aloituskuvassa onkaan, ne ovat uudet kävelysauvani! Ostin tänään Kalevan Prismasta kun oli erä tarjolla hintaan 7,99 €! Tarjouslapussa tosin luki että käyttäjän pituus 175 cm, no minä olen 169 cm mutta nämä 120-senttiset tuntuvat paremmilta kuin aiemmat 115-senttiset. Uusien kanssa käsi tulee melkein suoraan kulmaan, aiemmissa jäi jonkin verran vajaaksi. UKK-instituutin sivuilla oli kaksi mittaustapaa jotka ainakin minulle antavat eri tuloksen. Pääperiaate on oma pituus - 50 cm, josta minun kohdallani tulee 119 cm. Toinen vaihtoehto on mitata 0,68 x oma pituus, josta minulle tulee 114 cm. No, viikolla käyn testaamassa ovatko 120-senttiset käytännössäkin paremman tuntuiset. 

PS. Osaako joku neuvoa blogin ulkoasun muuttamisessa? Olen jo useamman kerran vaihtanut teeman muokkaamiskohdassa tekstin taustan valkoiseksi, tallentanut ja painanut "käytä blogissa" -painiketta. Yhä vaan tausta on noin tumma! 


2 kommenttia:

  1. Kevyellä viikolla ei pitäisi tuntea huonommuutta tai kärvistellä muiden treenejä seuratessa. Lepo kuuluu oleellisena osana harjoitteluun. Antaa muiden vaan painaa 50 viikon kilometrejä ja itse nautiskelee ansaisusti kunnon kohoamisesta kotisohvalla. :) Tai jos mieli oikein polttelee liikkumaan, niin tekee sitten vaikka kevyen kävelylenkin tai venyttelytuokion. Uusi harjoitusohjelmasi vaikuttaa oikein hyvältä. Tsemppiä uuteen kauteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen kerran kun mulla on harjoitusohjelma, ja tehty HCM:n mukaan, niin sitä sitten noudatan vaikka kuinka mieli palaisi juoksemaan! :) Kiva nähdä toukokuussa - ja jo sitä ennenkin - että mitä tapahtuu. Itse tehden on käynyt pikemminkin niin päin että veto vähenee mitä lähemmäs kisakausi tulee, josko nyt olisi kerrankin toisinpäin.

      Poista