sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Heinäkuu on pk-kuu

Blogi on viettänyt tahatonta hiljaiseloa puolitoista viikkoa. Liikunta ei ole jäänyt tauolle mutta enpä vaan ole saanut aikaiseksi kirjoittaa. Täytyy myöntää, että reissu painoi kintereissä kaksi viikkoa. Vaikka aikaero Islantiin on vain kolme tuntia, valvoin ensimmäisen viikon öisin yhteen asti ja vähän pidempäänkin. Aamuvuoropäivinä herätys on klo 6.45 eli jäi siinä unet välillä aika vähiin. Vielä tälläkin viikolla olen ollut tavanomaista väsyneempi, oikeastaan vasta perjantaina alkoi tuntua normaalilta. 

Pirkan pyöräilyn jälkeen pidin sen viikon palauttelutaukoa, sitten tulikin reissu jossa liikunta oli satunnaisempaa. Vaellukset olivat hitaita ja täynnä kuvaustaukoja :) Kotiin tultua aloin miettiä, että tässä kohtaa lienee paikallaan pieni pk-kausi. HCR meni penkin alle osittain aamuisen migreenin takia, lisäksi kylkipistokset pakottivat kävelemään. Extreme Runissa huomasin, että en meinaa pysyä muiden tahdissa pehmeällä pohjalla. 

Siispä viikko sitten perjantaina eli 30.6 aloitin heinäkuun loppuun asti kestävän pk-kauden. Tarkoittaa sitä, että juoksulenkeillä keskisykkeen pitäisi olla aina alle 150, vaatikoon se sitten kuinka hidasta vauhtia tahansa. Koska en saanut keväällä ja alkukesästä haluamiani tuloksia sillä, että talven ja kevään lenkit menivät pääosin keskisykkeellä 150-156, niin on vaan annettava periksi ja hidastettava. Tällä kertaa keskisyke 149 vaati keskivauhdin 8.49. Vauhti siis samaa tasoa kuin mitä yleensä syksyllä kun aloittelen juoksua kesätauon jälkeen (oli tauon syynä sitten alkukesän maraton tai rasitusvamma), mutta syksyisin syke tahtoo olla aina yli 155. Nyt se siis pysyi kurissa.

Lauantaina 2.7 kävin korkkaamassa Kaupin urheilupuiston maastot. Aloituskuvassa näyttää vielä suhteellisen iisiltä mutta toisin kävi... Menin kilpaviitosen ja helpon kolmosen, jestas mitä mäkiä! Kavereilleni sanoin että tuonne en sitten mene ikinä hiihtämään, koska ylämäet on niin jyrkkiä etten pääse niitä suksilla ylös, ja alamäet on niin jyrkkiä ja mutkaisia etten uskalla laskea niitä alas! :D

Kotoa Kauppiin on pari kilsaa, semmoinen pätkä siis sekä alku- että loppuverkkaa. Koko retken saalis oli 12,1 km johon kului 1 h 48 min. Keskisykkeen sain pysymään lukemassa 150, toki joudun tunnustamaan että pahimmissa ylämäissä pysähdyin puolimatkassa tasaamaan hengitystä. Keskivauhti oli kuitenkin 8.57, siitä saanen kiittää alamäkiä.

Kauppi oli sinänsä hyvä ratkaisu, koska metsään pääsi pakoon tuulta ja auringon paahdetta. Aion mennä uudestaan, ja tutustua myös polkuihin jotka näyttivät kovasti houkuttelevilta. Hyvä mieli myös siitä, että en eksynyt! Urheilukentän lähellä näin viitan kilpaviitoselle ja helpolle kolmoselle, mutta seuraavassa risteyksessä en. Myöhemmin osuin vahingossa reitille. En ollut tajunnut, että kun menee kaksi baanaa vierekkäin niin vain se vasemmanpuoleinen johtaa oikealle reitille ja opasteiden luo. No, ensi kerralla viisaampi. 

Koska sunnuntainakin oli ihana aurinkoinen päivä, oli pakko mennä ulos. Juoksun sijaan hitusen vajaa puolitoista tuntia sauvakävelyä. Aioa virhe siinä, että laitoin päälle juoksuhameen. Ei se toimi kävellessäkään, ihan yhtä lailla lahkeet nousevat nivustaipeisiin. 

Tällä viikolla palasin lihaskuntotreenin pariin, ja sultä tuntuikin... Maanantaina 47 minuuttia, keskiviikkona 48. Keskiviikon treeni oli lähinnä korjaussarja maanantaille; esim. vatsalihakset oli vielä niin kipeänä että ylävartalon nosto pallon päällä oli aika kivuliasta. Mutta auttoi, koska torstaina oli jo hyvä olo! Koko kropalle tein liikkeitä molempina päivinä. 

Perjantaina juoksulenkki livahti ohi pk-alueen. Syy on yksinkertainen, kaverini treenaa Polarin ohjelman mukaan ja hänellä oli vuorossa intervallit. Eipä siinä, kyllä tähän yksi tehotreenikin mahtuu. 15 minsaa lämmittelyä, sitten 5 x 3 minuuttia 2 minuutin palautuksella. 10 minsan loppuverkka mentiin kävellen koska koko matka oli ylämäkeä. Tässä taas vähän ihmettelen sykemittarin näyttämiä vauhtilukemia. Ensimmäinen 3 minuuttia keskivauhti 6.23, matka 460 metriä. Toinen 6.07 / 480 m. Kolmas 6.11 / 480 metriä. Neljäs 6.00 / 500 metriä. Viides 6.19 / 470 metriä. Että miten vauhdissa voi olla 23 sekunnin ero vaikka matkassa eroa on hitaimman ja nopeimman välillä vain 40 metriä? Ja entäs tuo, missä matka on sama mutta vauhdissa ero on neljä sekuntia? 

Illalla tuntui, että pohkeet kiristävät kunnolla, taas siihen malliin että pelkään yöllisten kramppien palaavan. Hieroin pohkeita ennen nukkumaanmenoa, ja lauantaina aamulla käsittelin niitä tennispallolla. Aivan umpijumissa ovat molemmat, ihan hirveästi muljahtelee tennispallon alla, niin ylä- kuin alaosassa ja molemmilla sivuilla. Nyt on pakko varata aika hierojalle.

Tänään olin päivällä Pirkkahallissa katsomassa urheilun SM-viikkoa. Eilen illalla jo käytiin katsomassa triathlonin viestit. Se olikin ainoa tuttu laji. Tänään seurattiin roller derbyä, taekwondoa, dartsia, shakkia, bridgeä ja kasa-ammuntaa. Olen tiennyt jo kauan olevani menossa juuri tänä päivänä katsomaan kisoja, olisin ehkä voinut etukäteen googletella mitä lajeja on luvassa ja tutustua sääntöihin. Ei sillä, ihan hauskaa oli seurata tapahtumia vaikka ei tiennytkään mitä tapahtuu ja kenellä kilpailijoista menee hyvin :) 

Illalla lähdin vielä lenkille, sain hyvän pk:n. Tänään keskisyke 148 vaati keskivauhdin 8.41. Ihan ok, kun vertaa vaikka maaliskuuhun. 12.3 lenkki on vauhtia 8.13 sykkeellä 156. Tuntemus ihan eri. Polarpersonaltrainer.com kertoo, että maaliskuun lenkki on tuntunut raskaalta, nyt oli varsin kevyt olo. Pitää vaan jaksaa uskoa siihen, että tämä hissuttelu tuottaa tulosta jossain vaiheessa.

Olen miettinyt vakavissani juoksukouluun menoa. Syyskuussa tulee viisi vuotta ensimmäisestä juoksulenkistä, ja kehitys on ollut olematonta. Toki nyt jaksan liikkua pitkään kerralla, mutta liian usein vuosien varrella on ollut epäonnistunut olo niin lenkeillä kuin juoksutapahtumissa. Syke ei laske eikä vauhti kasva, juoksen sitten yhtäjaksoisesti tai pidän taukoa. Huomasin Facebookin eräästä juoksuryhmästä, että Tampereella alkaa juoksukoulu muistaakseni elokuussa. Kunto-Ritareiden nettisivulta en löytänyt tietoa joten täytyy lähettää kyselyä. Juoksuryhmän linkin perusteella tämä olisi juuri sitä mitä tarvitsisin. Vuoden kestävä setti, jossa voi itse valita minkä kolmesta vaihtoehdosta haluaa. Se mitä ajattelin (hinta 340 €) sisältää lenkit, luennot, ohjelmat, 2 laktaattitestiä ja max. 12 kehonkoostumusmittausta vuoden aikana. Juoksukoulu kokoontuisi kerran viikossa Kalevan uimahallilla, eli sijaintikin olisi aika lailla täydellinen. Parisataa metriä kotiin, ja jos tai kun menee suoraan töistä niin bussipysäkin ja kodin puolivälissä. Kun en kerta omin voimin kehity ja saa tuloksia aikaan, niin on syytä turvautua ammattilaisten apuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti