keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Sykealuetestaus

Kuten viimeksi kerroin, GoGolla alkoivat juoksutreenit tällä viikolla. Kävin molemmissa. Maanantai oli aluksi tuskaa; muille kevyt lämmittelyhölkkä Hämeenpuistosta Eteläpuiston kentälle oli minulle taas läähätysmallia. Onneksi matka ei ollut pitkä, vajaat 10 minuuttia. Kentällä tehtiin tekniikkaharjoitteita kuten polvennosto- ja saksijuoksua, lisäksi lyhyet avaavat venytykset. Päätreeni oli lyhyet vedot. Koska mentiin hiekkakentällä eikä radalla, matka oli suunnilleen 100 metriä, kävelypalautus takaisin. Vetoja sai tehdä oman maun mukaan 8-15, luulen kyllä että kukaan meistä kuudesta mukanaolijasta ei laskenut. Ohjaaja sanoi että vetoja juostaan noin vartti, että eiköhän niitä kymmenkunta tullut minullekin.

Tänään uskaltauduin Hermiaan jossa ohjelmassa oli sykealuetestaus urheilukentällä. Jännitin tätä aika paljon. En tiennyt kuinka pitkä matka juostaan kerralla, mietin että mitä jos olen kaikkia muita kauhean paljon hitaampi, jos läähätän siinä vaiheessa kun muilla hengitys vähän tihenee...Lähdettiin porukalla kuntokeskukselta, ja matkalla ohjaaja selitti mitä tehdään. Meitä oli 5, ja jokainen teki 400 metrin juoksupätkiä omaan tahtiinsa. Ensin kaksi kierrosta pk-alueen määrittämiseksi putkeen, välissä vaan kirjattiin syke paperille. Sitten vk-kierros ja pienen tauon jälkeen toinen. Pidemmän tauon jälkeen haettiin maksimia 200-metrisellä vedolla, ja pienen tauon jälkeen toisella. Tällainen setti tuloksineen:

Pk 1 niin että pystyy puhumaan kokonaisia lauseita, kävellen, syke lopussa 142
Pk 2 niin että pystyy puhumaan muutaman sanan mutta ei kokonaisia lauseita, 165

Vk 1 niin että pystyy puhumaan yksittäisiä sanoja 176
Vk 2 ei pysty puhumaan mutta jaksaisi juosta pidempään kuin 400 metriä 184

Maksimia en saanut enää irti tasaisella radalla, molemmilla kerroilla syke oli lopussa 180. Se ei voi olla maksimi kun jo vk-osuudessa meni yli vaikka en mennyt täysiä. No, täytyy hakea maksimisyke jollain toisella viikolla mäkitreenistä. Nyt kyllä pohkeet olivat jo lähtiessä aika jumissa, etenkin vasemman yläosa on tosi kipeä. En ole vieläkään saanut aikaiseksi varata aikaa hierojalle...

Olen melko tyytyväinen lukemiin. Toki tiedostan sen, että testi on varmasti enemmänkin suuntaa-antava kuin absoluuttinen totuus, koska tässä ei mitattu happoja verinäytteellä vaan mentiin tuntemuksen mukaan. Mietin kuitenkin, että aika lailla oikein olen treenannut, kun olen pyrkinyt pitämään pk-lenkillä sykkeen alle 155:n. Nyt on ehkä kesän aikana käveltävä ja sauvakäveltävä enemmän, jotta tulisi myös niitä lenkkejä missä syke on lähempänä tuota lukemaa 142. Vk-lenkit ja intervallit on menneet noin 170-175 keskisykkeellä, se taitaa olla aika hyvin kohdillaan. Ymmärsin ohjaajan puheista, että juoksuvauhti paranee kun treenatessa syke on alueiden välissä. Tietysti pohjat pitää olla kunnossa. Loppukesästä kuulemma tehdään testi uudelleen, kiinnostavaa nähdä mitä tässä välillä tapahtuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti