maanantai 6. helmikuuta 2017

Ekat treenit Tampereella

No niin, Tampereella asumista on nyt takana viikko. Tavarat on löytäneet melkein kaikki paikkansa, ja kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, yksiööni pystyi sisustamaan olohuoneen :) Lauantaina kokosimme vanhempieni kanssa kirjahyllyt, lauantai-illan ja sunnuntaiaamun roudasin kirjoja paikoilleen. Sohvalle jäi oman hyllyn lukemattomat, siinä saa jokusen illan istuskella sohvan nurkassa että saa kasan pois...

Viikon liikunnat olivat hyvin pitkälti hyötyliikuntaa. Kävelin mennen tullen rautatie- ja linja-autoasemille. Junalle on 2 km ja bussille 2,5 km, eli vähän yli tai alle 20 minuuttia per suunta. Tulee siinä kuitenkin kävelyä se 35-47 minuuttia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Bussi keskustaan menisi ihan vierestä, mutta mietin että taidan olla nopeammin perillä kävellen. Matkalla on lähes kymmenet liikennevalot, ja jos bussi pysähtyy joka pysäkille, niin hidastahan se on. 

Tein yhden lihaskuntotreenin kotona. Kävelin ensin sen 2 km rautatieasemalta kotiin alkuverryttelyksi. Ykköskerroksesta lähdin kyykkäämään portaat kuudenteen kerrokseen, tasanteet etenin askelkyykkykävelyllä. Aikaa meni 4 minuuttia 55 sekuntia :D Kotiin päästyä riisuin ulkovaatteet ja jatkoin saman tien, loput 35 minuuttia sisälsi ojentajadippejä, punnerruksia polvet maassa, 8 kilon kahvakuulan kansssa maastavedon + pystypunnerruksen yhdistelmän, hauiskääntöjä kahvakuulalla sekä vatsa- ja selkäliikkeitä lattialla maaten.

Oikea jalka ensin, sitten vasen, ja kyykky. Seuraavalle portaalle ensin vasen jalka, sitten oikea, ja kyykky. Toistoja tasanteelle asti, sitten askelkyykkykävelyä portaiden alkuun asti. Toistoja kerrokset 1-6.
Perjantaina oli puolittainen lihaskuntotreeni. Kävimme kaverini kanssa uimahallissa. Uin 45 minuuttia, ja matkalla pysähdyin noin 7 kertaa altaan syvässä päässä. Pidin korokkeesta kiinni ja tein leuanvetoja, kahdella kerralla 5 kpl ja kolmannella 10. Kahdella kerralla olin selkä reunaan päin ja tein vedon niin päin, onko se sitten hartiapunnerrus vai mikä lie. Kolme tai neljä kertaa pidin korokkeesta kiinni selkä reunaan päin ja nostin polvia rintaan, en tiedä tekikö se vatsalihaksille mitään. Uinnin jälkeen otimme vaahtomuovipötkylät ja menimme lämminvesialtaaseen jumppaamaan. 20 minuuttia sisälsi paljon vatsaliikkeitä sekä pötkylällä että altaan reunaa hyödyntäen, ojentajadippejä sekä pötkylällä että altaan reunalla ja lonkan avausliikkeitä. 

Eilen lähdin juoksemaan ensimmäistä pitkistä. Olimme sopineet kaverini kanssa, että juoksen hänen luokseen Vuorekseen. Katsoin kartasta että joo, tossa on suora reitti Hervannan valtaväylää Ruskontielle, ei tule kuin pari käännöstä eli ei eksymisvaaraa. Mutta kuinkas kävikään?

En eksynyt, mutta siitä kiitän yksinomaan riittävän taajassa olleita kevyen liikenteen tienviittoja. Heti Hervannan valtaväylän alkupäässä oli kevyen liikenteen väylä suljettu. Kyltti ilmoitti, että se on nyt rakennustyömaa jonne ei ole asiaa. Ratikan rakennus alkaa parin viikon päästä. Keltaiset kyltit opastivat Hervannan suuntaan, joten lähdin seuraamaan niitä. 

Ahaa, nousu Kalevankankaalle, josta lasku Vuohenojalle , sitten nousu Muotialaan. Ahaa, tämä taitaa opastaa Lahdesjärven kautta Vuorekseen... Ei sittenkään, nyt viitta osoittaa Korkinmäentielle... Miten tää koko matka voi olla ylämäkeä?! Jaha, nyt mennään ison tien yli, onkos tää moottoritie, taitaa olla, onkohan tuo viereinen poikkikatu Hervannan valtaväylä? Nyt ollaan Hallilassa, 6 kilsaa ylämäkeä takana, jes nyt tulee lasku Hervannan valtaväylälle. Jaa, tässä ei olekaan kevyen liikenteen väylää kuin vähän matkaa, no ei se mitään, menen tuolle viereiselle samansuuntaiselle kadulle. Argh, miten taas voi olla pelkkää ylämäkeä?! Vaikka on loiva mäki niin risoo silti. Ai kun kiva, täällä voi seurata autoilijoiden opasteita Sääksjärven suuntaan. Ihanaa, loiva alamäki :) No niin, nyt on jo opaste Vuorekseen, mutta mitä ihmettä, taas ylämäkeä! 

Kun pääsin ystäväni luo, sanoin että oli sitten ensimmäinen ja viimeinen kerta kun juoksen hänen luokseen, pelkkää ylämäkeä. Vähän tasamaata välissä, mutta vain yksi kunnon alamäki ja sekin jo ensimmäisellä kilometrillä. Polarin mukaan laskua oli 70 metriä ja nousua 100. Ystäväni ihmetteli että miten niin, eihän tuossa ole nousua kuin viimeinen pätkä Lahdesjärven ABC:ltä. No kun en tullut sen kautta vaan Hervannan suunnasta! "No mitä sää sieltä tulit, sehän ON pelkkää ylämäkeä? Mää luulin että sää lähdet kiertään Iidesjärveä ja tuut sieltä." No kun kartta näytti kulkua vaan Hervannan kautta, ja katoin että se on suora reitti, Mut eipä sit ollutkaan. No, ehkä annan toisen mahdollisuuden ja etsin vaihtoehtoisen reitin. Ja hei, joskus voin tehdä niin että menen bussilla Vuorekseen ja juoksen sieltä alamäkeä kotiin :) Matkaa tälle pitkikselle tuli vain 10,57 km johon kului 1 h 26 min. Keskisyke oli kuitenkin 163, johtuu sekä ylämäistä että vauhdista. En tiedä johtuuko runsaasta kävelystä, mutta ylämäkisyydestä huolimatta keskivauhti oli 8.07 eli hyvinkin 20 sekuntia nopeampi kuin talven tähän asti nopeimmilla pk-lenkeillä. No syke ei kyllä ollut pk-tasolla tällä kertaa, mutta en vaan suostunut kävelemään ylämäkiä. Koska kävelyä tulee työmatkoilla niin paljon, niin varsinaiset lenkit juostaan!

Korkeasta sykkeestä ja ylämäkiketutuksesta huolimatta lenkistä jäi ihan hyvä mieli. Perille päästyä oli sellainen olo, että pohkeissa ei paina yhtään, mikä oli hiukan yllättävää. Jos olisin jatkanut tasamaalla ja alamäkivoittoisella profiililla niin olisin jaksanut ties kuinka pitkälle. 

Varsin hyvä viikko siis. En vieläkään osaa päättää, onko hyväksyttävää laskea työmatkakävely treeniksi. Tuntuu hassulta että mukana on monta noin 20-minuuttista matalatehoista treeniä. Varsinaista treeniä (juoksu, uinti, lihaskunto) oli reilut 3 tuntia, kun viikon kokonaissaldo oli reilut 6 tuntia. Plus kaksi avantouintireissua :) No, nyt kun muuttopuuhat on ohi niin voin keskittyä enemmän juoksemiseen :) 2 kommenttia:

 1. Onnea uuteen kotiin!

  Mä en laske työmatkakävelyjä treeneihin, ja mulla on n. 2 km suuntaansa, jonka kävelen aina arkisin. Ihan varmasti olisin rupukunnossa ilman työmatkakäävelyjä, mutta koen ne silti vain arkiaktiivisuudeksi. Mutta varmaan ihan tulkintakysymys... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä siinä, kun kuitenkin saa ihan lenkin mittaisen pätkän yhteensä olematta varsinainen lenkki. No, tänään juoksin tunnin verran niin tämä viikko alkaa hyvin :D

   Poista