torstai 26. toukokuuta 2016

Diagnoosit 2 ja 3: limapussin tulehdus

Siinä se nyt on, tai ne, diagnoosi ja hoito-ohjeet!

Kävin tiistaina työfysioterapeutilla, joka tutki lonkkaa ja sanoi "ilmiselvä limapussin tulehdus mutta ei voi olla se koska lääkäri on tutkinut ettei ole se". Sanoin että lääkäri kylläkin totesi että hän "ei oikein osaa sanoa, parempi olisi fysioterapeutti tai urheilulääkäri". 

Kroppaani väänneltiin ja käänneltiin ja fysioterapeutin huomio oli, että asento viistää vasemmalle. Sain hyvät ohjeet useampaankin venytykseen. Lisäksi sain vinkin, että nyt kannattaa jättää kova putkirulla pois ja tehdä pyyhkeestä pehmeä rulla jolla hoitaa kipeää aluetta. Lisäksi sain ohjeen kuminauhan kanssa tehtävästä kyykystä, joka vahvistaa nimenomaan lonkan alueen lihaksia. Juoksu täytyy nyt jättää mutta voin pyöräillä ja uida. Aikataulusta ei ollut puhetta.

Hyvin tuntuu venytys, kun päällimmäinen jalka roikkuu vapaana.
Päätin kuitenkin sijoittaa sen satasen yksityislääkäriin ja hakea sieltä kolmannen mielipiteen, sekä tiedon siitä kauanko paraneminen kestää ja koska voin mennä lenkille. Sain ajan tiistai-illalle. Kävin Kannelmäessä Kaari-kauppakeskuksen Diacorissa. Urheilulääkäri Klaus Köhlerin diagnoosi oli selvä: limapussin tulehdus. Perussyy siihen on se, että keskivartaloni hallinta ja lihastasapaino eivät riitä juoksemaani kilometrimäärään. Kortisonia ei pistetty (onneksi), koska se kuulemma olisi tulipalon sammutusta. Sen sijaan sain lähetteen fysioterapiaan, jossa hoidetaan kipua ja lihaskireyttä mutta myös parannetaan lihastasapainoa sekä keskivartalon ja raajojen hallintaa. Eli siis käydään käsiksi ongelman syyhyn, jotta vaiva ei palaa kun jatkan juoksua. 

Olin ollut reilun viikon liikkumatta, ja lääkärin kommentti oli että noin viikon päästä lonkka kestänee kävelyä. Hänkin suositteli pyöräilyä ja uintia. Kuulemma pystyisin ehkä juoksemaan Tukholmassa maratonin läpi, mutta se tulisi tekemään erittäin kipeää. Juoksutaukoa tulee nyt kuukauden verran. 

Harmittaa tietenkin, että Tukholman reissu menee tänä vuonna turistina. Toisaalta olen iloinen, että pääsen pyöräilemään jo ensi viikolla. Kunto ei pääse tippumaan nollaan, kun voin tehdä montaa muuta juttua. Olisikohan tässä motivaattori törsätä lomarahat heinäkuussa kunnon maantiepyörään... 

Yhteenvetona voisi todeta, että jatkossa pitää muistaa kevyet viikot ja niin, että niillä vähentää määrää juoksusta, ei salitreenistä. Pururataa ja polkuja kannattaa hyödyntää aiempaa enemmän. Salilla täytyy keskittyä keskikroppaan, jalkaliikkeissä voinee vähentää toistojen määrää mutta tehdä sarjat isommilla painoilla. Eli suht selvät sävelet jatkoon, kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu!

4 kommenttia:

 1. Sama vaiva kuin mulla 3 vuotta sitten. Mun teki mieli kommentoida tuota yleislääkärin diagnoosia jo aiemmin, että paskat se mitään tietää, mutta ajattelin, että se olis aika ylimielistä, ja pysyin sitten vaan hiljaa. Mutta joo, samantyyppisiä kokemuksia mulla, eli tk-lääkärillä ei välttämättä ole rasitusvammoista kummoistakaan kokemusta. Toki, jos potilas itse ehdottaa jotain diagnoosia, niin lääkäri osaa yleensä kyllä sen varmistaa tai kieltää, osaa kuitenkin palpoida oikeasta kohdasta yms. diagnoosin varmistamiseksi.

  Mutta tosi hyvä, kun pääsit fyssarille! Mäkin kävin tuon lonkan kanssa pari kertaa, ja sain käskyn vahvistaa pakaralihaksia ja muutenkin jumppaohjeita. Mulla suurin (ensi)apu oli lonkankoukistajien huolellinen päivittäinen venyttely, ja sitä teen nykyäänkin aina, kun lonkan seudulla tuntuu normaalia kireämmältä.

  Tsemppiä toipumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin asiaa sun kommentin perusteella ja kuvien perusteella epäilin just sitä. Olinkin sitten varsin hämmästynyt siitä tenniskynärpää-diagnoosista.

   Sain tosiaan hyvät ohjeet, sekä tuon sivun että etuosan venyttämiseen. Ja ens viikolla on eka käynti fyssarilla, lähetteessä on 10 kertaa niin siinä ajassa ehditään vaikka mitä :)

   Kiitos, kyllä täältä pian noustaan, ens viikolla jo varovasti fillarin kanssa liikkeelle. Ja salille, ihan tuntuu siltä että kyykkääminen maistuisi!

   Poista
 2. Voi harmitus, että sinullakin on vaivoja! Itse olen ajatellut niin, että kuntoutan itseni nyt kuntoon ja alan huolehtimaan lihaskunnosta ja lihashuollosta paljon paremmin. Minullakin on epätasapainoa lihaksissa ja juoksutekniikassa on paljon parantamista. Kimmoisuus on hävinnyt juoksustani jne. Kyllä tässä saa muuttaa harjoitteluaan todella monipuoliseksi, jos haluaa juosta vielä pitkään ja vammoitta. Tsemppiä kuntoutukseen! Nyt ilo irti kaikista muista lajeista! Miten olisi melonta? Pystytkö sauvakävelemään mäkiä? Vesijuoksemaan tai uimaan? Hyvää kesää ja liikunnan iloa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ajatellut ihan samaa. Toisaalta hyvä että kipeytyi nyt ja paheni niin äkkiä, ehti tulla vain toiselle puolelle ja saatiin näin pikaisesti aloitettua kuntoutus. Täytyy kyllä ottaa mukaan enemmän muita lajeja, ja talven pk-kaudella muistaa että tunteja voisi vähentää juoksusta eikä salitreenistä... Nyt jo saan uida ja pyöräillä, mikä on tosi ihana asia. Viime viikon olin reissussa, käveltiin paljon joka päivä, alkuviikosta tuntui lonkassa parina päivänä mutta loppuviikosta ei enää ollenkaan. Hyvässä toipumisvauhdissa siis, mutta juoksu on silti vähissä kesän ajan. Kävelysauvat aion ostaa, kävelykin on sallittua :)

   Kyllä se ilo siellä on nyt kun tajuaa että monipuolisuutta oikeasti tarvitaan. Lomareissu on hoidettu alta pois niin tässähän voi mennä kuntokeskuksen jumppiin ja puistojumppaan ja vaikka mihin :) Hyvää kesää ja liikunnan iloa myös sinulle!

   Poista