lauantai 9. tammikuuta 2016

Pahantuulinen pakkaspitkis pöperölumessa

Maanantaina salilla. Vaihtosukat jäi kotiin, onneksi oli säärystimet mukana. Ja onneksi mahtuivat lenkkareihin :)

Tämä viikko on tainnut olla muillekin kuin minulle raskas pakkasviikko. On saanut miettiä, juokseeko ja jos juoksee niin kuinka paljon, vai kuntoilisiko sisätiloissa ja jos kyllä niin mitä ja kuinka paljon. Tiistaina Vantaalla oli - 22. Päätin uskaltautua ulos, osittain siksi kun sen jälkeisille päiville oli luvassa vielä kylmempää. Ei onneksi ollut tuulista. Tällainen paketti lähti ulos:

Ja tällaisista osista se koostui:

Hanskat olivat yllättävän lämpimät, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä sormet hikosivat lenkillä! Kolmas paita saattoi olla liikaa, etenkin tietäen hikoiluherkkyyteni. Mutta eipä ollut kylmä, paitsi tietysti reidet ja takapuoli palelivat mutta vähemmän kuin yleensä. Sykkeet eivät pysyneet kurissa, syy lienee pakkasen. 6,06 km vei aikaa 52.40 min, tavallista hitaammalla keskivauhdilla 8.42 keskisyke oli 157.

Keskiviikkona meinasin pitää lepopäivän, oli niin kylmä etten rohjennut mennä lenkille tai edes kävellä varttituntia salille. Yllättäen teinkin sitten lihaskuntotreenin kotona, ja ihan hyvin sai jalat tärisemään ja käsivarret helliksi vaikka apuna oli "vain" 8 kg:n kahvakuula ja ruokapöydän tuoli. 

Torstaista ja perjantaista tuli lepopäivä muiden rientojen takia. Torstaina olin Kansallisoopperassa (ensimmäistä kertaa ikinä) katsomassa Thaïs-oopperaa. Perjantaina oli kirjabloggaajien kuukausitapaaminen Helsingissä. Olin suunnitellut meneväni lenkille tapaamisen jälkeen mutta se jäi. Oli edelleen niin kamalan kylmä, ja kotiinpaluu viivästyi takkuilevan junaliikenteen takia. 

Tänä aamuna katsoin ikkunasta että sataa lunta. Mietin, että taidan mennä lyhyen lenkin ja jättää pitkiksen huomiselle; varsinkin vasemman jalan pohkeen sivussa on lihakset kipeinä, kiitos parin päivän liukastelun nilkkureilla. Toisin kuitenkin kävi. Sade taukosi ja aurinko melkein näyttäytyi, joten matkaan lähdettyäni päätinkin hoitaa pitkiksen pois alta.

Meno oli tänään erityisen raskasta ja veti mielen matalaksi. Sykkeet eivät pysyneet aisoissa ollenkaan, vaan tasamaallakin huiteli 160-tasolla, lopun erittäin loivissa ylämäissä lukema oli jo yli 165. Käytännössä mittari piippasi koko matkan sitä että syke on yli 155. Vauhti kuitenkin oli hidas, etenkin alussa oli liki yhdeksän minuutin kilometrejä. Tasan puolitoistatuntisen saldo oli 10,33 km keskivauhdilla 8.42 ja keskisykkeellä 160. Pakkasta oli lähtiessä -11 ja palatessa -13. 

Mietin jo matkalla, että olisikohan järkevää yli 10 asteen pakkasessa joko tehdä pitkisten tilalla muuta tai mennä ne kävellen. Jos en saa pidettyä sykkeitä alhaalla pakkasessa niin vaarana on paluu entiseen, siihen että tulen lenkiltä itkien miettien miksi olen näin surkeassa kunnossa, ja kun se aikansa jatkuu alan miettiä että jospa heitän lenkkarit roskiin enkä juokse enää ikinä. Viikossa on kuitenkin 3-4 juoksulenkkiä niin en voi mennä niitä kaikkia yli 155 sykkeellä, muuten ne eivät kehitä peruskuntoani, mikä kuitenkin on tässä vaiheessa se tärkein juttu. 

Paha kyllä, ensi viikoksi on ennustettu edelleen 15-20 astetta pakkasta. Saa nähdä miten lenkkeilyssä käy. Kilsoja olisi kuitenkin kiva kerätä, mutta ei sillä kustannuksella että lenkit eivät pysy matalatehoisina.


 

 

4 kommenttia:

 1. Älä liikaa murehdu noita sykkeitä! Kylmä supistaa verisuonia, jolloin sydän joutuu luonnollisesti tekemään hiukan enemmän töitä. Päällä olevat monet vaatekerrokset voivat painaa useammankin kilon, ja meno on tietysti myös kankeampaa, sekin nostaa sykettä. Vielä jos jalan alla on vähänkään lumipöpperöä, niin myös alusta on raskaampi. Mä olen jo monena vuonna jättänyt sykkeiden tuijottelut talvikeleillä, tai sitten vaan suosiolla köpsötellyt menemään ihan kävelyvauhtia. Tänäkin talvena oon "juossut" pk-lenkeillä yli 9 minuutin kilometrejä, ei mun silmissä sun vauhti mitenkään erityisen hidasta ole :)

  Onko sun ohjelmassa muuten myös lyhyitä palauttavia lenkkejä? Mä tykkään yleensä juosta pitkikset hiukan pk-vauhtia nopeampina, niin ei ole niin jurnuttamista, ja lisään juoksu-ohjelmaan hidasvauhtista juoksua sit sellaisilla 3-4 km palauttavilla pikkulenkeillä. Noin lyhyt matka on yleensä helppo löytää tasainen reitti ja pitää sykkeet alhaalla.

  Tsemppiä pakkaslenkeille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole palauttavia. Tuntuu että vaikka sykkeet on korkeat niin nuo pk-lenkit on niin kevyitä että jaksaisi tehdä vaikka joka päivä. Tosin Vantaalla on aika tasaista joka puolella. Joskus juoksen 5 km töistä kotiin mutta se on yleensä niin kovaa kuin pääsee - vauhtia :)

   Kiva kuulla että on muitakin jotka juoksevat hitaasti :) Ei pitäisi verrata itseä muihin mutta joskus ärsyttää kun tuntuu että kovin monella pk-vauhti tarkoittaa kymppiä alle tuntiin, ja heille etanavauhti on jotain 7 min/km, mikä meikäläiselle on tosi kovaa menoa... Vielä! Mutta askel kerrallaan eteenpäin.

   Poista
 2. Hyvältähän sinun treenisi vaikuttaa. Ei kannata verrata koskaan itseään muihin ja toisten tuloksiin. Jokainen ponnistaa aivan erilaisista lähtökohdista, omaa erilaisen juoksu- ja liikuntahistorian ja on ominaisuuksiltaan erilaisia.

  Vertaat harjoitteluasi ja tuloksiasi omiisi. Jos seuraat sykkeitä tarkasti ja olet huolissasi PK-alueella pysymisestä.. Oletko kokeillut juoksu/kävely-lenkkejä palauttavina? Niitäkin voisi kehittää ja lisätä juoksua niihin asteittain.

  Tsemppiä harjoitteluusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Sitähän se on, pitäisi muistaa että kaikilla on erilainen kroppa ja erilainen liikuntatausta, niin se mikä toimii yhdellä ei ehkä sovikaan toiselle. Että se oma tekeminen on se mihin pitää keskittyä, ei siihen mitä muut tekevät ja sanovat. Toki muiden kokemuksia ja neuvoja voi kuunnella ja kokeilla, mutta ei niitä tarvi seurata orjallisesti.

   Alkusyksystä tein pk-lenkkejä juoksu-kävelynä, tuntui että niissä oli monesti kovempi keskivauhti kuin näissä juosten mennyissä, syke kuitenkin oli luokkaa 143. Olisi ehkä syytä kokeilla taas. Tosin nyt aion kokeilla hiihtämistä ensimmäistä kertaa tänä talvena, että millaiset sykkeet siinä on :) Kilometrin päässä on golfkentälle tehty latu, on siis kohtalaisen tasainen reitti luvassa :)

   Poista