sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Iloisin mielin kohti helmikuuta

Tammikuu on taputeltu, olihan erikoinen kuukausi. Lumipyryjä, kovia pakkasia, loskaa, peilijäätä... 

Viikonloppuna sain tehtyä kaksi melko hyvää lenkkiä. Pitkis oli tarkoituksella lyhyempi, koska alla on kahtena viikkona yli kaksituntinen. Lisäksi tiesin, että tänään pitäisi mennä kovavauhtinen lenkki. Juoksin eilen puolitoista tuntia, 11 km. Löysin sitten kohtalaisen mäkisen maaston, noinkin lyhyellä matkalla oli nousua 110 m ja laskua 100 m. Vertailuna viisikilometrinen jonka joskus juoksen vk:na töistä kotiin, siinä nousua on 10 m ja laskua 40 m! No, jalat vahvistuvat mäkijuoksulla. Tällä viikolla en siis tehnyt yhtään lihaskuntotreeniä, keskiviikkona pyöräilin salilla mutta laitteissa ja vapaiden painojen luona oli jatkuvasti ruuhkaa niin jätin väliin.

Tänään sain juoksukaverin ja menimme vk-lenkin. Sanoin ennen lähtöä että jos mentäisiin sellainen semivauhtinen mikä viimeksikin eli jokunen viikko sitten, silloin keskivauhti oli n. 7.25. No, lähti taas lapasesta... Ensimmäinen kilometri meni alle seitsemään minuuttiin, jota hieman säikähdin. En siis mennyt verryttelyjuoksua vaan matkaan sännättiin heti kun sykemittari löysi satelliitit, noin puoli kilometriä kotiovelta... Lenkki myös venähti, tiesin reitin mutta arvioin pituuden väärin, arvelin sen olevan noin kahdeksan kilometriä. No kas, sehän oli reilut yhdeksän :) Rankkaa oli, mutta iloitsen siitä että vauhti pysyi loppuun asti. Vaikka viimeiset kolme kilsaa olivat melkein pelkkää loivaa ylämäkeä, minkä huomaa korkeammasta keskisykkeestä, pysyi vauhti lähes samana. Keskivauhti tänään 7.09 keskisykkeellä 169.

Aiemmin pohdin, miten mahtaa käydä vuositavoitteelleni kun alan hiihtää. No, siitä ei tullut mitään. Ensimmäinen hiihtolenkki jäi lumipyryn takia väliin, ja sen jälkeen menikin pari päivää niin lumi oli sulanut pois. Eli juosten siis mennään. Tälle viikolle sainkin hyvän kilometrimäärän, yli 30 km, kiitos neljän juoksulenkin. Salipyöräily meni keskisykkeellä 119, joten se oli viikon palauttava harjoitus. Juosten en pääse riittävän alhaiseen sykkeeseen, ja kävellenkin se on 120-130 maastosta riippuen, joten sisäpyöräily on siihen hyvä. Ainakin jos maltan olla tekemättä yhdistelmätreenin eli en vedä tiukkaa salitreeniä pyöräilyn päälle.

Mietin tänään, että itselläni on vielä hakusessa kevyen ja raskaan viikon ero. Nyt on taas sellainen määrävaihe, että treenipäiviä on jatkuvasti viikossa 4-5, treenikertoja 5-7. Tällä viikolla tuntimäärä oli vain vähän yli viisi, mutta siinä on kuitenkin kolme kovaa treeniä; juoksuvedot, pitkis ja vk-lenkki. Lisäksi liki tunnin pk-lenkki ja 45 minuuttia palauttavaa pyöräilyä. Ystäväni hieroi jalkojani ja etenkin oikea etureisi on todella kipeä, etenkin sisäsyrjältä etuosan puoliväliin. Itse asiassa reisi uhkasi krampata pari kertaa pian sen jälkeen kun lenkki oli ohi.

Aion pitää ensi viikon kevyenä, jos teillä on vinkkejä siihen miten se tehdään niin ilolla otan vastaan. Totaalisia lepopäiviä (sisältäen korkeintaan putkirullailua ja venyttelyä) on tähänkin asti ollut 2-3 viikossa, nyt ehkä 3 on hyvä? Mutta mitä ne neljä treenipäivää sisältävät? Juoksuvedot ja pitkis? Yksi palauttava sisäpyöräily? Ensi sunnuntaina matkustan iltapäivällä Joensuuhun, olen perillä illansuussa. Hotellissa on kuntosali, ajattelin pakata salikamppeet mukaan ja tehdä lihaskuntotreenin siellä. Kuulemma Joensuu on hieno paikka ja siellä kannattaisi juosta, mutta en uskalla lähteä yksin pimeällä, kun en ole koskaan aiemmin kaupungissa käynyt. 

Mutta siis yhteenvetona, kuten aloituskuvasta näkyy on tammikuun yhteiskilomäärä juoksun osalta 117.9. Ei ihan riitä: jos joka kuukausi menen saman verran niin kokonaismäärä 12 kuukaudessa on n. 1414 km. Pakko myöntää, tammikuun kilsat ovat iloinen yllätys huomioiden hankalat säät ja etanavauhdin. Siispä suuntaan varsin hyvillä mielin helmikuuhun :)

PS. Ilmoittauduin tänään Bodom Trailille, tällä hetkellä suunnitelmana on juosta 12 km.

6 kommenttia:

 1. Minun juoksukilometrini olivat tammikuussa aika tarkkaan tasan sata vähemmän kuin sinulla. ;) Mutta nyt yritetään uutta nousua.
  Hyviä liikuntahetkiä helmikuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se nousu sieltä tulee! Mun juoksukilsat vähenee jos nyt sattuu niin että latu tulee takaisin, saa nähdä miten käy. :)

   Poista
 2. Mä oon kevennetyllä viikolla tehnyt yleensä pitkiksen selvästi normaalia lyhyempänä ja sen lisäksi lähinnä lyhyitä, palauttavia juoksuja. Itse oon tosin tehnyt noita palauttavia viikkoja käytännössä vain silloin, kun olen treenannut puolikkaalle tai maratonille, silloin yleensä 3 nousujohteista + 1 kevennetty viikko -rytmillä.

  Hyvin sulla lähtenyt vuosi käyntiin! Tsemppiä myös täällä helmikuun juoksuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus on juosta tänä vuonna yksi maraton, paikka ja aika on vielä auki. Keväällä ja kesällä jokunen puolikaskin :) Ajatus on että kiva jos olisi sellaisessa kunnossa että pystyisi periaatteessa juoksemaan puolikkaan koska vaan. Viime viikolla tein tosiaan pitkiksen lyhyempänä, mutta vastaavasti sunnuntain vk-lenkki oli ehkä liian pitkä. Nyt on kyllä vasen pohje niin pahasti jumissa että tulee kaksi lepopäivää putkeen, turha mennä juoksemaan kun käveleminenkin on vaikeaa. Huomenna sitten jotain, jos ei kevyttä juoksua niin salipyöräilyä.

   Poista
 3. Heii ja hyvää helmikuuta!:) Tuohon vuosikm-tavoitteeseen vain hieman takerrun kiinni. Jos juoksulenkit joskus korvaatkin hiihdolla, niin eikös se vain ole hyvä asia. Ei kai mikään tavoite kannata olla sellainen, joka estää liikunnan riemua taikka lajien vaihtelua:) Uskon,että monipuolisuus tuo iloa vain elämään! Katsot sitten vuoden päätteeksi, mikä oli tämän vuoden juoksuvuoden kooste. Joskushan sitä juoksee enemmän ja toisinaan vähemmän, tärkeintä että liikkuu ja liikkumisen riemu säilyy:) Toivottavasti et pahastu, että toin toisenlaisen näkemyksen näihin kilometrien haalimiseen.. itse en ole oikein koskaan kilometrimääriä laskenut, ja ehkä siksi aina tällaisia viikko- tai vuositavoitteia kilometrimäärässä vierastankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtään en pahastu, kolme vuotta juoksin samalla vauhdilla ja samoilla sykkeillä, niin nyt projektissa "tee asioita järkevästi" on vaan hyvä saada eri näkökulmia ja vinkkejä :) Ensimmäistä kertaa asetin kilometritavoitteen, mietin kyllä että pitäisikö sen olla sittenkin 1200. No, katsotaan miten käy. Edelleen odottelen Vantaalle latua, kovasti toivon että sellainen vielä saadaan! Kesällä aion myös pyöräillä, jossain vaiheessa varmaan tulee tylsistyminen jos ei tee ulkona muuta kuin juoksua.

   Poista